Maa- ja kotitalousnaiset on Vuoden 2023 luonnontuotetoimija

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry on myöntänyt Vuoden 2023 luonnontuotetoimija -tunnustuksen Maa- ja kotitalousnaisille vuosikymmenten mittaisesta ansiokkaasta luonnontuotealan toiminnasta. Vuoden luontoyritykseksi valittiin Luonkos Oy.

Villiyrttikarkelot Iina Tauriainen
Oulussa järjestettiin kesäkuussa 2023 Villiyrttikarkelot-tapahtuma. Oulun MKN oli mukana omalla pisteellä ja piti lyhyitä villiyrttikävelyitä. Kuvaaja Iina Tauriainen, ProAgria Oulu.

Takana pitkäjänteinen työ

Maa- ja kotitalousnaisten saaman tunnustuksen takana on järjestön näkyvä työ luonnontuotealalla alueellisesti ja valtakunnallisesti vuosikymmenten ajan. Parhaillaankin on käynnissä tai valmistelussa useita hankkeita. Valintaraadin perusteluissa korostettiin sitä, että Maa- ja kotitalousnaisten toteuttama monipuolinen ja laaja kehittämistoiminta, koulutus ja neuvonta ovat merkittävästi edistäneet luonnontuotteiden käyttöä sekä luonnontuotealan yritystoimintaa.

”Luonnontuotteet kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän, mikä näkyy luonnontuotekurssiemme kysynnässä. Erityisesti perinteiset villiyrtti- ja sienikurssit vetävät, ja näiden tuotteiden käyttö ruoanlaitossa kiinnostaa. Myös luonnontuotteiden hyödyntäminen kosmetiikassa on kasvussa ja herättää kysymyksiä. Tähän kysyntään pyrimme vastaamaan. Teemme alueillamme yhteistyötä muiden luonnontuotealan toimijoiden kanssa. Tästä hyötyvät kaikki”, kertoo luonnontuotteiden ja kestävän kehityksen asiantuntija Mervi Tiermas Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

Luonnontuotteiden keräys ja niiden monipuolinen käyttö kiinnostavat kuluttajia. Kuva Iina Tauriainen, ProAgria Oulu.

”Olemme eri hankkeiden avulla tukeneet luonnontuotealan yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia. Hankkeissa on tarjottu kattavasti tietoa luonnontuotteista saatavista ansaintamahdollisuuksista sekä mm. markkinoinnista ja tuotteistamisesta. Tärkeää on verkostojen muodostuminen yrittäjien välille, hankkeilla pyritään lisäämään yhteistyötä luonnontuotealan toimijoiden välille ja kokoamaan toimivia hankintaketjuja. Tulevia hankkeita suunnitellessa kuuntelemme tarkasti luonnontuoteyrittäjien toiveita ja tarpeita”, painottaa luonnontuoteasiantuntija Anni Rintoo Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

”Iloitsemme kovasti tästä tunnustuksesta. Olemme pitkään tehneet neuvontatyötä luonnontuotteiden käytön lisäämiseksi sekä luonnontuoteyrittäjyyden edistämiseksi. Tunnustus on hieno kiitos tehdystä työstä. Samalla se kannustaa asiantuntijoitamme jatkamaan kehittämistyötä tällä kiehtovalla alalla. Uskomme, että luonnontuotealalla on vielä enemmän annettavaa tulevaisuudessa”, toiminnanjohtaja Christell Åström Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta toteaa.

Tunnustuksilla muistetaan luontoalan yrittäjyyden kasvun tekijöitä ja mahdollistajia

Vuoden luonnontuotetoimija -tunnustuspalkinnon lisäksi verkosto palkitsi vuoden luontoyrityksen. Tunnustus myönnettiin Naantalissa toimivalle Luonkos Finland Oy:lle tunnustuksena kehittyvästä, luonnontuotteiden mahdollisuuksia esille tuovasta yrittäjyydestä.

Valinnat tekee Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksen nimeämä toimikunta, jossa on mukana Arktiset Aromit ry:n edustaja. Tunnustuspalkinnot jaettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Helsingissä 8.11.2023.

Palkinnon vastaanottivat Anni Rintoo (vas.), Christell Åström ja Mervi Tiermas.

Lue lisää palkinnoista ja palkituista: www.aitoluonto.fi