Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten kurssitarjotin 2024

Tilaa meiltä ruokakurssi tai luento.

Janita Kylanpaa
Janita Kylänpää

Kauraa ja kasviksia

Kotimainen kaura on vastuullisen kuluttajan viisas valinta. Kotimaisen kauran hiilijalanjälki on alle 1 kg CO2 ekv/kg eli neljä kertaa vähemmän kuin riisillä. Kauralla on monia hyviä terveysvaikutuksia. Tunnetuin terveyshyöty on varmasti sen myönteinen vaikutus kolesterolinen hallintaan. Kaurassa on runsaasti kuituja (9 g /100 g). Kaura sisältää sekä liukenematonta että liukoista ravintokuitua. Kurssilla testaan kauraa monessa muodossa. Kurssin reseptit sopivat pääruuiksi tai pieneksi makeaksi tarjottavaksi.

Kellarin kätköistä -juureskurssi

Kellarin aarteet käyttöön. Tuliko säilöttyä syksyllä säilykkeet vai pursuaako kellari itse viljeltyjä juureksia? Tällä kurssilla saat vinkkejä säilötyn sadon hyödyntämiseen, valmistamme arkiruokia sekä vähän hienompia herkkuja.

Kotimaiset kasviproteiinit

Kasvisruokavaliota noudatetaan yleensä aatteellisista, uskonnollisista, ravitsemuksellisista tai makumieltymyksellisistä syistä. Tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion koostaminen vaatii sitä enemmän ravitsemusasioihin paneutumista, mitä enemmän sekaruokavaliosta poiketaan. Ruokavalion laatu riippuu sen monipuolisuudesta ja tasapainoisuudesta. Monipuolisesti koostettuna niin kasvis- kuin sekaruokavaliokin ovat terveyden kannalta molemmat hyviä vaihtoehtoja. Tällä kurssilla paneudutaan kotimaisiin kasviproteiineihin, kuten härkäpapuun, herneeseen, hamppuun ja lupiinin.

Lähiruokaa lännestä

Me Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisissa otimme Pohjoismaiset ravitsemussuositukset heti tarkasteluun ja käyttöömme sekä toteutimme oman näkemyksemme uusista suosituksista. Oodina länsisuomalaiselle ruoantuotannolle ja osaamiselle. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset
ovat ohjenuora, jotka antavat suosituksen koko väestölle. Yksittäiset ruokavaliot ja erityisyydet tulee huomioida jokaisen omassa ruokavaliossaan.
Länsisuomalaiselle ruoantuotanto on monipuolista ja kansallisesti merkittävää. Haluamme korostaa länsisuomalaista ruokaa ja sen tuottajia pitkäjänteisestä ja arvokkaasta työstä tämän vihkosen avulla. Ilman viljelijöitä, tuottajia tai jatkojalostajia ruokamme ei olisi kotimaista, vaan tyytyisimme tuonti ruokaan. Suositusten ulkopuolelta ajateltuna esim. riista on lähiruokanäkökulmasta ihan viisas valinta lautaselle. Superruokaa Lännestä nostaa parhaat palat länsisuomalaisesta ruoantuotannosta käyttöönne.

Kahvipöydän perinteiset leivonnaiset

Kahvipöytään perinteisiä herkkuja. Kurssilla tutustutaan suomalaisiin kahvipöydän perinteisiin herkkuihin. Nostetaan esille alueellisia herkkuja, mutta myös tuodaan esille tämän hetken trendejä.

Luonnontuotteita luonnossa

Tunnetko jo poimulehden? Osaatko tehdä ruokaa maitohorsmasta? Villivihannesten sadonkorjuuaika on lyhyt, sillä ne ovat parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä.  Toimi siis nopeasti ja varaa ryhmällesi 10 villiä vihannesta -kurssi. Parhaat kurssiajat varataan nopeasti!

Opi tunnistamaan ruoka-asiantuntijan johdolla yleisimmät pihapiirin tai lähimetsän villiyrtit. Kokeile itse, miten villivihanneksista kokataan maistuvaa ja terveellistä lähiruokaa!

Kurssi voidaan toteuttaa eri tavoin

  • villiyrttikurssi: kerätään ja kokataan villivihanneksista
  • villiyrttikävely: tunnistetaan ja kerätään villivihanneksia
  • villiyrttiluento: kuullaan yleisimmistä villivihanneksista ja niiden käytöstä ruuanlaitossa.

Fiininpää retkiruokaa trangialla

Trangia on monille tuttu retkikeitin. Mutta tiesitkö, että trangian avulla voi valmistaa lähes mitä vain?
Tällä kurssilla valmistamme trangian avulla kolmen ruokalajin aterian.


Kaikki ruohonosat lautaselle

Kurssilla tutustutaan eri ruhonosien käyttöön ruoanvalmistuksessa.