Kääräise sapaslautanen kisakatsomoon – niinku Cha-cha-cha

Ei makeaa mahan täydeltä, vaan myös suolaista! MKN suosittelee kauden villivihanneksia sisältävää ja ruokahävikkiä torppaavaa herkkulautasta Euroviisujen kisakatsomoon.

Käärijäherkut_vihreitä sapaksia lautasella_kuva_Marita_Suontausta

Käärijä on villinnyt suomalaiset, ja viisuhuumaan kuuluvat nyt herkulliset käärijätortut ja muut makeat leivonnaiset. Rankan kisaurakan jaksaa kuitenkin paremmin, jos makeiden herkkujen lomassa nauttii sopivasti myös suolaista. Kuten Käärijä vaalii suomen kieltä, niin näiden herkkujen raaka-aineissa maistuu Suomen upea luonto. Lisäksi niiden avulla voi laittaa ruokahukan ruotuun.

Kurkkaa jääkaappiin ja varmista, mitä kaikkea voit sieltä hyödyntää viisuvalvojaisten herkkuihin. Voit murentaa kuivahtanutta leipää juustopalleroihin tai tarjota sitä suikaleiksi leikattuna hernedipin seurana. Saat leipään uutta twistiä paistamalle sen öljyssä ja valkosipulimurskassa. Ja muista, hävikkikokkailussa saa olla luova!

Käärijä-herkut Euroviisuihin hävikin ja villiyrttien hengessä

Hernedippi
G M V

4 dl (200 g) pakasteherneitä
0,5–1 dl (villi)yrttejä
n. 3 rkl rypsiöljyä
2–3 tl (omena)viinietikkaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
(valkosipulin kynsi)

1. Sulata herneet kohmeisiksi.

2. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Ohenna tarvittaessa vedellä tai lisää öljyä. Tarjoa kuivahtaneesta leivästä tehtyjen leipätikkujen, kasvisten tai ruislastujen kanssa.

Vinkki: Käytä dippiin esimerkiksi vuohenputkea, siankärsämöä ja isomaksaruohon lehtiä. Jos villiyrtit eivät ole tuttuja, voit käyttää basilikaa, ruohosipulia, timjamia, persiljaa tai meiramia.

Yrtti-juustopallerot

1 dl murennettua leipää
0,5 dl (villi)yrttejä
1 dl raastettua juustoa
n. 1 dl tuorejuustoa, kermaviiliä tms.
(suolaa, pippuria)

Pinnalle: 1 dl silputtuja (villi)yrttejä

1. Murenna leipä kulhoon, silppua yrtit ja raasta juusto leivän sekaan. Sekoita.

2. Lisää tuorejuustoa tai kermaviiliä sen verran, että saat muotoiltavan massan. Laita kulho jääkaappiin noin vartiksi.

3. Silppua yrtit lautaselle. Muotoile leipä-juustomassasta noin ruokalusikallisen kokoisia palleroita ja pyöräytä yrttiseoksessa. Laita tarjoilulautaselle.

Vinkki: Juustopalleroihin käy samat yrtit kuin hernedippiin.

Salaattikääröt

n. 1 dl kypsää ruokakauraa tai riisiä, pastaa, nuudeleita
n. 1 dl kypsää lihaa/kalaa/kasviproteiinia
n. 0,5 dl silputtuja (villi)yrttejä
(n. 2 rkl tuorejuustoa, kermaviiliä tms.)
(suolaa, pippuria)
(chilikastiketta tms.)

Lehti- tai ruukkusalaattia

1. Jos käytät pastaa tai nuudeleita, paloittele ne hieman pienemmiksi ja laita kulhoon.

2. Paloittele liha, kala tai kasviproteiini tarvittaessa.

3. Sekoita joukkoon silputut yrtit ja mahdolliseksi sidosaineeksi tuorejuustoa tms. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää (tähän voi hyvin käyttää erilaisia jääkaapissa olevia maustekastikkeita).

3. Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Levitä muutama lehti leikkuulaudalle laita, lehden koosta riippuen noin reilu ruokalusikallinen täytettä lehden tyveen. Taita reunat täytteen päälle ja lähde käärimään lehteä tyvestä alkaen rullaksi. Nosta tarjoiluvadille.

Tarjoa hernedipin tai muun haluamasi dippikastikkeen kanssa.

Vinkki: Täytteeseen voit käyttää edellisen aterioiden tähteitä, esimerkiksi lihapullia, jauhelihakastiketta, uunikalaa tai silputa siihen leikkeleitä, murentaa salaattijuustoa tai tofua, sekoittaa joukkoon kypsennettyjä linssejä tai papuja. Myös ryöpätty, sipulin ja mausteiden kanssa pannulla paistettu nokkonen maistuu hyvältä täytteessä.

Marjasmoothie
2–3 annosta
G

1 (tummunut) banaani
n. 2 dl pakastemarjoja
2 dl jogurttia/piimää/kaurajuomaa
(2–3 rkl minttua, pihlajan lehtisilmuja tms.)

1. Paloittele kuorittu banaani kulhoon, lisää kohmeiset marjat ja jogurtti sekä halutessasi yrtit sekaan.

2. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Tarkista makeus ja lisää hiukan sokeria tarvittaessa. Jaa laseihin.

Vinkki: Voit käyttää nesteenä maustettua tai maustamatonta jogurttia. Myös mehu tai mehukeitto sopii.