Grillaa uusi kasvissato

2 min lukuaika

Ruokatietopankki

Kotoisista kasviksista valmistuu grillissä nopeasti kevyt ateria tai maukas lisuke lihalle.

Kasvisnyytit foliossa

Kotoisista kasviksista valmistuu grillissä nopeasti kevyt ateria tai maukas lisuke lihalle.

- Kesäruuan valmistaminen yhdessä grillin äärellä on mitä parhainta yhdessä tekemistä ja ruoasta nauttimista, innostaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä.

Kasvikset on hyvä esikäsitellä, paloitella ja tarvittaessa esikypsentää ennen grillaamista, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Paloittele kasvikset melko suuriksi paloiksi.

- Kun kasviksissa on enemmän paistopintaa, niistä tulee mehukkaampia ja rapeampia. Aivan pienet palat saattavat grillatessa palaa, pudota ritilöiden väliin tai niistä irtoaa nestettä, jolloin ne kuivuvat, Outi muistuttaa.

Folio ja vartaat apuna

Kasviksia on mukava syödä grillivartaista. Jos käytät puisia grillivartaita, liota ne vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät pala.

- Vartaita kootessa laita raaka-aineet tiukasti toisiaan vasten, tällöin vartaiden kääntäminen grillissä on helpompaa, Outi vinkkaa.

Foliovuoassa kasvikset kypsyvät vaivattomasti mausteiden ja öljyn kera. Foliovuoka estää myös grillin likaantumisen.

Folio- tai voipaperinyytit helpottavat grillausta, sillä kasvikset kypsyvät meheviksi grillin reunalla eikä sisuksen kuivahtamista tarvitse pelätä. Laita folioarkin päälle leivinpaperi tai ruuanlaittopaperi ja vasta tämän päälle täytteet. Näin sisus pysyy mehevänä eikä folioarkki syövy rikki.

- Nyytteihin sopivat niin raa’at ja kypsennetyt kasvikset kuin jälkiruokahedelmät tai -marjat. Nyytit syntyvät näppärästi myös pakastealtaan kasvissekoituksista, Outi neuvoo.

Näin grillaat mehukkaat kasvikset

  • Paloittele kasvikset reiluhkoiksi, samankokoisiksi paloiksi tai viipaleiksi.
  • Esikypsennä perunat, juurekset ja muut hitaasti kypsyvät kasvikset.
  • Öljyä tai marinoi kasvikset ennen grillausta.
  • Kääntele kypsennyksen aikana lastalla.
  • Ota kasvikset pois grillistä, kun ne ovat vielä napakoita.


”Grillaus tuo kasviksiin oman säväyksensä. Maustamalla ja marinoimalla kasviksia etukäteen niiden makua voidaan korostaa. Helppo marinadi syntyy sekoittamalla öljyn joukkoon suolaa, pippuria, sitruunanmehua ja yrttejä, kuten persiljaa tai timjamia. Hyvä makupari on myös öljy, valkosipuli, hunaja, suola ja yrtit, esimerkiksi basilika, rosmariini tai siankärsämö. Kasvikset voi marinoida myös grillauksen jälkeen.”