Blinit, mäti ja muita täytteitä

1 min lukuaika

Ruokatietopankki

Talvi on parasta aikaa nauttia blineistä

Blinit

Nyt on blinien aika!

Talvi on parasta aikaa nauttia blineistä, suosittelee Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala.

Blinit eli linnit ovat venäläisiä suolaisia ohukaisia. Ortodoksisen perinteen mukaan niitä nautitaan mädin kanssa erityisesti laskiaisen aikaan, mutta ne sopivat tuhdiksi purtavaksi milloin vain kylmänä vuodenaikana.

- Blinitaikinalle on ominaista happamuus, joka syntyy, kun jauhojen, maidon ja hiivan seoksen annetaan käydä riittävän kauan ennen paistamista, Jenni kertoo.

Blinit valmistetaan yleensä vehnä- ja tattarijauhoista. Taikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Se säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta. Kuohkeutta blineihin saadaan lisäämällä taikinaan olutta tai valkuaisvaahtoa juuri ennen paistamista.

- Paista blinit valurautapannulla miedohkolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä, kehottaa Jenni. Parhaimmillaan blinit ovat suoraan pannulta lautaselle tarjottuina, mutta tarvittaessa ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää 200-asteisessa uunissa ennen tarjoamista.

Perinteisiä, suosittuja lisukkeita blineille ovat mäti, smetana, hienoksi silputtu sipuli, suolakurkku ja hunaja.