Etelä-Suomen MKN ruoka-asiantuntijoiden referenssit

5 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot

Sivuille on koottu keskeisimmät referenssit viimeisen viiden vuoden ajalta.

20200515 084532

Etelä-Suomen MKN Ruokapalveluiden referenssit

1. Kurssit ja luennot
2. Valtakunnalliset kampanjat
3. Alueelliset hankkeet
4. Alueelliset kampanjat
5. Pätevyydet
6. Aineistot, julkaisut ja oppaat

1. Kurssit ja luennot

Vuosittain järjestämme noin 100 kpl ruoka- ja ravitsemusaiheisia kursseja ja luentoja, joiden kohderyhmänä ovat mm. maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistykset, järjestöt, yritykset, oppilaitokset sekä yksityishenkilöt.

2. Valtakunnalliset kampanjat

Olemme toteuttaneet Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n hallinnoimia kampanjoita, joilla olemme tavoittaneet kymmeniätuhansia ihmisiä. Tarkempia tietoja kampanjoista löytyy linkin takaa.

2021-2022
Kädet multaan- Aktiivisen ruokakasvatuksen malli
Rahoitus: Ympäristöministeriö

2021-2022
Älä ruoki hukkaa
Rahoitus: Ruokavirasto

2018-2019
Ruokatreffit keittiössä-ruokapajat
Rahoitus: Tampereen talouskoulun säätiö sr

2018-2019
Luontoaskel hyvinvointiin-ruokakasvatus
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö

2018
Terveyttä edistävät välipalat koulujen ja kotien yhteistyönä
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö

2017-2019
Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin
Rahoitus: Ympäristöministeriö, hallituksen kärkihanke

2017
Parasta arjessa -ruokapajat
Rahoitus: Myllyn Paras

2016-2019
Future Crops – Uusia kasvilajeja tuotantoon
Koordinointi: Luonnonvarakeskus
Rahoitus: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

2016-2018
Maahanmuuttajien kotoutumista tukevan järjestötoiminnan osaamisen vahvistaminen
Rahoitus: TEM

2016-2017
Pure peruna
yhteistyössä Haaga-Helian kanssa
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö

2015-2016
Kaalista kauraan, muikusta mustikkaan – Pohjolan superruuat lautasille
Rahoitus: Maaseutuvirasto/ Ruokaketjun toiminnan edistäminen

2015-2016
Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille
Rahoitus: Maaseutuvirasto/ Ruokaketjun toiminnan edistäminen

2015-2016
Missä leipä kasvaa
yhteistyössä Leipätiedotuksen kanssa
Rahoitus: Maaseutuvirasto

2013-2016
Syö Hyvää –ikääntyvät ja lapsiperheet
Koordinointi: Kuluttajaliitto
Rahoitus: RAY

2013-2014
Älä ruoki hukkaa – Biojäte paastolle - osa valtakunnallista Lapsiperheiden ruokahävikin vähentäminen –hanketta
Rahoitus: maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

2013-2014
Näe hyvä lähelläsi
Rahoitus: Suomen valtio

2013-2014
Porkkanalla painat pidempään
Rahoitus: Suomen valtio

2013
Aistirata-luontoretki
Rahoitus: Arktiset Aromit ry

2013
Viljan tie
yhteistyössä Leipätiedotuksen kanssa
Rahoitus: Suomen valtio

2012-2013
Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus
Rahoitus: Suomen valtio

2011-2012
Ruisleipätalkoot
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö

3. Alueelliset hankkeet

2022
Järvikalat osaksi kotitalouden perusopetusta Päijät-Hämeessä
Rahoitus: Pohjois-Savon ELY-Keskus / Sisä-Suomen Kalaleader

2021-2022
Kotitarveviljelyn kehittäminen Lohjan alueella
Rahoitus: Leader Ykkösakseli

2020-2022
Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakois-Suomessa
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2020-2021
Luonnonyrteistä lautaselle
Rahoitus: Leader Poko ry

2019-2021
Ruokaelämyksiä ja tarinoita tutuksi
Rahoitus: Pohjois-Kymen Kasvu ry

2018-2019
PALMA - Palvelumuotoilulla uutta liiketoimintaa maaseudulle
Päätoteuttaja: Lahden ammattikorkeakoulu Oy (LAMK), tuensiirtokumppani: ProAgria Etelä-Suomi ry
Rahoitus: Hämeen ELY-keskus ja LAMK

2017-2019
TehtäväZ
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö

2018-2020
Luonnonyrteistä bisnestä
Rahoitus: Hämeen ELY-keskus

2018
Helmi 2018 - vastuullisen maaseutumatkailun kehittämishanke
Päätoteuttaja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, osatoteuttaja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Rahoitus: Hämeen ja Uudenmaan Ely-keskus, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

2016-2018
Sesonkimatkailua maaseudulle
Yritysryhmähanke, hallinnointi ProAgria Etelä-Suomi ry
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2016-2018
Parasta pöytään Pirkanmaalla – Lähiruokaa jokaiseen päivään
Koordinointi: Ahlmanin koulun säätiö sr
Rahoitus: Pirkanmaan ELY-keskus

2016-2018
Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjulle – Elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa
Päätoteuttaja Kouvola Innovation oy, osatoteuttaja ProAgria Etelä-Suomi ry
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2016-2017
Maistuva maaseutu – Makumatkalla Hattulassa
Rahoitus: Linnaseutu Ry

2016
Osta tilalta
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2015-2018
GreenCareLab – luontolähtöisten palvelujen kehittäminen ja testaus
Koordinointi: Työtehoseura
Yhteistyökumppani: HAMK
Rahoitus: Hämeen, Kaakkois-Suomen, Pirkanmaan ja Uudenmaan ELY-keskukset

2015-2018
Yhteistyöllä Kilpailukykyä
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2015-2018
Elinvoimainen maatilatalous Kaakkois-Suomessa (Elina)
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2013-2014
Agrisociale:cultivating citizenship
Rahoitus: Kehittämisyhdistys Sepra ry ja Kehittämisyhdistys Silmu ry

2013-2014
Makumatkalla Kaakkois-Suomessa
Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

2013-2014
Loving local values
Ruokatarinoita Kymenlaaksosta-kirjan toimittaminen
Rahoitus: Kehittämisyhdistys Sepra ry ja Pohjois-Kymen Kasvu ry

2013
Maatilan hyvinvointi-hanke
Rahoitus: Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinokeskus

2011-2014
Potkua maaseudun yritystoimintaan
Rahoitus: Pirkanmaan ELY-keskus

4. Alueelliset kampanjat

2023
Häiriötilanne - mitä tehdä? Valmiustaitoja aikuisille
Rahoitus: Maanpuolustuksen kannatussäätiö

2022
Onks välii mitä syö? Aikuistuvien nuorten ohjaaminen kestäviin ja hyvinvointia lisääviin ruokavalintoihin
Rahoitus: Tampereen talouskoulun säätiö sr

2022
Kotimaisten erikoiskasvien käytön lisääminen lautasella
Rahoittaja: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton säätiö

2021
Maajussin eväät
Rahoitus: Maataloustuottajain Etelä-Hämeen säätiö

2021
Vohvelisuunnistus - reitti ruoan alkulähteille koululaisille
Rahoitus: Keskitien säätiö

2020
Lumo lautaselle - ruoka ja maisema Sääksmäen vahvuudeksi
Rahoitus: Sääksmäen Manttaalikuntasääriö sr

2020
Hei - Me kokataan!
Rahoitus: Tampereen talouskoulun säätiö sr

2020
MItä meillä syödään?
Rahoitus: Tampereen talouskoulun säätiö sr

2020
Ikämiehet kokkaa - ikääntyvien ravitsemuksen edistäminen
Rahoitus: Hauhon Säästöpankkisäätiö

2018
Ahdin antimia onkimassa
Rahoitus: Janakkan kunta, pakolaisten kotouttamispalvelut

2018
Kotimaisen ruoantuotannon tunnetuksi tekeminen
Rahoitus: MTK Häme

2018
Makumaisema
Rahoitus: Vihtori Peltonen – Lihasula Säätiö ja Uudenmaan Maatalousneuvontasäätiö

2017-2019
Virtaa viisailla valinnoilla-ikääntyneiden hyvät ruokavalinnat
Rahoitus: Kotkan kaupunki

2017 - 2018
Virtaa viisailla valinnoilla
Rahoitus: Padasjoen Säästöpankkisäätiö, Kotkan kaupunki, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Jaalan Kotiseutusäätiö

2017-2018
Rytmiä ruokailuun
Rahoitus: Kouvolan, Lahden ja Lappeenrannan kaupunki

2017-2018
Rytmiä ruokailuun - lasten ja nuorten hyvät ruokavalinnat
Rahoitus: Lahden ja Lappeenrannan kaupunki

2017
Nuorten terveelliset välipalat
Rahoitus: Nordkalk

2017
Suomi100 - Maistuva maaseutu – ruokaperinnetyöpajat
Rahoitus: Maakuntien Liitot

2016-2018
Tehtävä Z/Uppdrag Z
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö

2016
Ennaltaehkäisevä perhetyö
Rahoitus: Janakkalan kunta

2016
Haista maista mansikka –tapahtumat lapsiperheille
Rahoitus: Etelä-Karjalan, Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiö

2014-2015
Ennaltaehkäisevä perhetyö
Rahoitus: Hämeenlinnan kaupunki

2014-
Lasten ja lapsiperheiden kalan käytön edistäminen yhdessä Hämeen kalatalouskeskuksen kanssa
Rahoitus: useita lähteitä

5. Pätevyydet

Luonnonyrttineuvoja
Hygieniaosaamistestaajan oikeudet
Neuvo 2020 - maatilan nykyaikaistaminen ja kilpailukyvyn parantaminen -asiantuntijuus

6. Aineistot, materiaalit, julkaisut

2014-
Koti- ja maaseutu -lehden Ruokaneuvot -teemaosiot

2024
Verkkokoulutusmateriaalit Pirkanmaan Metsäkeskuksen Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä -hankkeelle

  • Metsästä kerättävien tuotteiden pakkausmerkinnät
  • Metsästä kerättävien luonnontuotteiden elintarvikehygienia ja ruokaturvallisuus

2020
Lumo lautaselle Sääksmäellä -opas
Oppaan reseptien kautta omalle lautaselle voi siirtää Sääksmäen alueen luonnon monimuotoisuuden. Tutustutaan Sääksmäen alueen tuottajiin, heidän tuottamiin upeisiin raaka-aineisiin, maisemiin ja makuihin.
Rahoitus: Sääksmäen Manttaalikuntasäätiö sr

2020
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Youtube-Kanava, jossa esillä tekemäämme materiaalia

2019
Laidun lautasella -opas
Oppaaseen on kerätty tietoa ja ideoita siitä, miten maatalousluonnon monimuotoisuuden voi tuoda esiin ruuan ja palveluiden kautta. Opas on suunnattu ensisijaisesti Pirkanmaan maaseutu- ja ruokapalveluyrittäjille.
Linkki oppaaseen.
Rahoitus: Vihtori Peltonen – Lihasula säätiö sr.

2016-2018
Parasta pöytään Pirkanmaalta – Lähiruokaa jokaiseen päivään -hanke
Reseptiikkaa Pirkanmaalaisten lähiruokatuottajien tuotteista. Linkki oppaaseen.
Koordinointi: Ahlmanin koulun säätiö sr
Rahoitus: Pirkanmaan ELY-keskus

2014-2016
Valtakunnallinen maa- ja kotitalousnaisten kurssimateriaali
• Kymmenen villiä vihannesta
• Metsässä liikkuja eväsreppu
• Rehtiä riistaruokaa
• Maan mainiot marjat
• Potkua pavuista -kurssimateriaali

2014
Ruokatarinoita Kymenlaaksosta
Julkaisija: Loving local value -hanke

2014
10 syytä valita green care -palveluja. Linkki oppaaseen.
Julkaisija: Agrisociale: cultivating citizenship -hanke

2011-2014
Pirkanmaalaisista lähikalaruokia Kansainvälisesti kalavesillä -hankkeessa. Linkki oppaaseen.
Rahoittaja Pirkanmaan ELY-keskus