Matka kohti ruoan arvostusta ja vastuullisia valintoja alkaa jo lapsena opituista malleista ja käyttäytymisestä. Myös ruokahävikin pienentäminen tai kokonaan välttäminen liittyy ruoan arvostukseen.
- lisätään oppilaiden tietoa ruokahävikistä mm. määrä, syyt ja ympäristö- sekä muut vaikutukset.
- pohditaan, ideoidaan ja harjoitellaan yhdessä oppilaiden kanssa keinoja vähentää ruokahävikkiä esimerksi oman ruokahävikin seurantaa, ruoanvalmistusta jämistä, ruokakaappien sisällön tutkimista ja siellä olevien vanhempien raaka-aineiden hyödyntämistä.
- ideoidaan ja toteutetaan oppilaiden, opettajien ja kotitalousneuvonnan asiantuntijoiden kanssa ns. vaikuttamisprojekti ruokahävikin vähentämiseksi kotitalouksissa. Oppilaat toimivat innovaattoreina ja vaikuttajina omien kotitalouksiensa ruokahävikin vähentämisessä.
Hanketta toteutetaan valtakunnallisesti vuosina 2021 - 2022. Hankkeen rahoittaja on Ruokavirasto.
MKN:n yhteistyötahoja hankkeessa ovat Kotitalousopettajien Liitto, Suomen Luokanopettajat, Luonnovarakeskus (Luke) ja Kuluttajaliitto.
MKN on mukana myös Kuluttajaliiton koordinoimassa kansallisessa Hävikkifoorumissa (2020–2023). Hävikkifoorumi kehittää Saa syödä -sivustosta entistä kattavamman verkkopalvelun, joka tarjoaa kotitalouksille konkreettisia välineitä hävikin vähentämiseksi. Älä ruoki hukkaa! -hankkeen materiaali viedään Saa syödä -sivustolle