Pizzauunilla marjaleipää

Länsisuomalainen marjaleipä jatkaa suomalaisen leivän tarinaa. Sen voi myös kypsentää pizzauunissa.

Marjaleipa pizzauunissa Anna Kari
Kuva Anna Kari

Pizzauunilla perinteitä

Tiesitkö, että pizzauunilla voi kypsentää pizzan lisäksi ruokaa ja vaikkapa perinteistä ruisleipää? Kuumuutta vaativa ruisleipä onnistuu kivasti myös pizzauunilla. Ainoa työläs homma on juuren herättely ja taikinan kohotus. Lämpiminä kesäpäivinä tämäkin onnistuu hienosti ja paisto hoituu ulkotiloissa. Maa- ja kotitalousnaisten ohjein juuren saa tehtyä itse tai heräteltyä vanhan juuren vaivatta.

Marjaleivät ovat perinteisiä leipomispäivän herkkuja, joita ei ole voitu säilyttää pitkään, vaan leivät on syöty hetimiten. Länsisuomalainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja marjaleivät täydentävät sitä erilaisin variaatioin. Perinteisesti marjaleipä on tehty ruistaikinasta, mutta marjaleipää tehdään myös hiivaleipätaikinasta. Marjat voivat olla taikinan joukossa, kaksi ohutta leipää voidaan pistää päällekkäin ja laittaa väliin marjoja, tai sitten ohuen leivän päälle laitetaan marjoja (puolukoita, vadelmia, mustikoita).

Perinteistä innostuneena Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset muokkasivat marjaleivän uudelleen. Tarvitaan vain juuri ja ruisleipätaikina. Ruisleipätaikina onnistuu hienosti maa- ja kotitalousnaisten ohjeella. Pienellä ohjeella pääsee alkuun mainiosti. Aikaa projektille on varattava, mutta työ palkitsee tekijänsä.

Ruisleipätaikina

2 limppua eli leipää, tai 4–5 reikäleipää

9 dl vettä

1 dl taikinajuurta

varaa 2 kg ruisjauhoja (kulutus reilu 1 kg)

2–3 tl suolaa

1. päivänä juuritaikinan teko ja taikinan hapattaminen

Sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli. Peitä astia leivinliinalla. Jätä lämpimään, mieluiten 25–30 asteiseen (esim. lattialämmitetty kylpyhuone tai kylmälaukku, jonne laitetaan kuumavesipullo), vedottomaan paikkaan käymään yhdeksi vuorokaudeksi. Sekoita juurta käymisen aikana muutaman kerran ja lisää samalla hieman ruisjauhoja. Varaa riittävän iso astia, juuri kuplii voimakkaasti.

2. päivänä taikinan alustaminen ja leipien leipominen

Ota juurta talteen noin 1–2 dl ja laita jääkaappiin tai pakastimeen. Juurta voi myös kuivattaa ohuena kerroksena astian reunoilla tai leivinpaperin päällä.

Marjaleipä

Lisää kulhoon jääneeseen taikinajuureen suola ja alusta vähitellen ruisjauhoja lisäten (ruistaikinaa ei kuitenkaan vaivata kuten vehnätaikinaa). Taikina on valmista, kun se on kiinteää, mutta pehmeää ja alkaa irrota astian reunoista ja käsistä. Kokonaan taikina ei irtoa, sillä rukiissa ei ole sitkoa. Tarvittava jauhojen määrä riippuu niiden laadusta, eli miten ne turpoavat. Löysältä vaikuttava taikina saattaa turvota riittävän kovaksi ilman viimeistä jauholisäystä, kun hetken malttaa odottaa.

Paina taikinanpintaan kämmenselällä risti. Jätä taikina peitettynä vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 1–3 tunniksi. Lämpö edistää nousemista. Kun ristikuvio hälvenee tai häviää, on taikina noussut leipomiseen sopivaksi.

Nosta taikinaa ruisjauhoilla jauhotetulle leivinalustalle. Hyvin kohonnut taikina on kuohkeaa, pehmeää ja ”sienimäistä”. Jaa taikina neljään osaan. Taputtele taikinasta neljä leipää. Peitä leivät leivinliinalla ja anna kohota noin tunti. Survo noin 5 dl puolukoita tai käytä valmista hilloa, lisäksi notkista siirappia vedellä ja varaa paistoon pullasuti.

Siirrä leivät ulos pizzauunin lähettyville. Sytytä pizzauuni ja anna lämmön nousta rauhassa. Anna kiven, eli pohjan lämmetä hetki, ennen kuin aloitat paistamisen. Asettele ruisleipien pinnalle puolukat, kuin päälliset pizzaan ja sivele reunat siirappivedellä. Jos marjat ovat kovin vetisiä, lisää pinnalle ruisjauhoja.

Nosta marjaleipä pizzalapiolla uuniin. Kääntele marjaleipää, kuten pizzaa, noin 30 sekunnin välein, jotta saadaan tasainen paistopinta. Kun marjaleipä on pyöritetty ympäri pizzauunissa, on leipä valmis. Pohjan kypsyyttä voi kokeilla paiston jälkeen ja tarvittaessa jatkaa.

Pizzauunissa leivät paistuvat nopeasti, pienet leipäset vaativat aikaa, koska pizzauunissa voi paistaa lähinnä yhden tuotteen kerrallaan.

#suomalaisenleiväntarina