KAIPO-verkko (Päättynyt)
Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusverkosto jatkoi KAIPO-verkko-hankkeen aikana aloitettua toimintaa. Hanke on päättynyt 31.12.2024.

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa tehostetaan vesien kunnostustoimintaa sekä osaajien verkostoitumista.
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Itä-Suomi ry järjestävät yhteistyössä Kainuun ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten kanssa neuvontaa sekä koulutuksia.
Järjestämme yleisötilaisuuksia, joissa
- annetaan vesistökunnostusneuvontaa
- kerrotaan vesistökunnostusten toteuttamisesta ja tarvittavista luvista sekä rahoituksesta ja avustusmahdollisuuksista
- kerrotaan vesistökunnostuksiin liittyen yhteistyömahdollisuuksista, kuten toimijaverkoston muodostamisesta ja keskinäisestä verkottumisesta
Koulutusta kunnostusyhdyshenkilöille
Toimijaverkostoon haetaan aktiivisia paikallistoimijoita, jotka saavat maksutonta koulutusta erilaisiin vesistökunnostuksiin ja vesienhoitoon liittyviin asioihin. Kunnostusyhdyshenkilöksi voi hakea kuka tahansa vesistöjen tilasta ja kunnostuksesta kiinnostunut. Kummassakin maakunnassa pidetään koulutustilaisuuksia, joista osa on yhteisiä molempien maakuntien kunnostusyhdyshenkilöiden kanssa. Koulutukset voivat olla esimerkiksi käytännönläheistä koulutusta erilaisista vesiensuojelurakenteiden perusteista, kuten kosteikoista.
Koulutuksen käyneet henkilöt toimivat kunnostusyhdyshenkilöinä, jotka toimivat viranomaisten ja asiantuntijoiden tiedon ja osaamisen välittäjinä. Kunnostusyhdyshenkilö tietää, mistä kysyä lisää ja osaa ohjata eteenpäin. Kaikkea ei tarvitse tietää – eikä yksin kukaan asiantuntijakaan tiedä. Tavoite on kouluttaa kummastakin maakunnasta vähintään neljä kunnostusyhdyshenkilöä.
Kunnostusyhdyshenkilökoulutuksiin pääsee edelleen mukaan, ilmoittaudu (yhteystiedot kohdassa "Ota yhteyttä")
Kunnostuskohteet
Vuonna 2020 haettiin sekä Pohjois-Karjalaan että Kainuuseen vesistökunnostuskohteita kaikille avoimena ilmoittautumiskierroksena. Toteutukseen valituissa kohteissa järjestettiin mahdollisuuksien mukaan pienimuotoisia hoitotoimenpiteitä jo vuonna 2020 ja osassa toimenpiteet jatkuivat vuonna 2021. Toimenpiteet voivat olla esimerkiksi vesikasvien niittoa tai hoitokalastusta.
Hakijatahon edellytetään olevan mukana suunnittelussa ja osallistuvan kunnostusten toteutukseen omalla työpanoksellaan, esimerkiksi talkoilla. Hakijataho voi olla esimerkiksi kyläyhdistys, metsästysseura tai muu paikallinen yhteisö. Kunnostukseen tarvittavan rahoituksen hakemisessa autetaan hakijaa. Kohteita tullaan käyttämään hankkeen esittely- ja koulutuskohteina.
Uusien kunnostuskohteiden haku hankkeeseen on tältä erää päättynyt ja keskustelemme parhaillaan kohteen ilmoittaneiden kanssa toteutusmahdollisuuksista. Voit kuitenkin edelleen ilmoittaa kunnostusta kaipaavasta kohteesta tai kysyä lisätietoja.
Muut toimenpiteet
Tuemme paikallisia toimijaverkostoja esimerkiksi välittämällä tietoa toimijoille verkostoitumisesta ja yhteistyöstä tai vesiensuojelu- tai järviyhdistyksen perustamisesta. Tiedotamme myös kansalaishavaintojen tekemisestä ja muista mahdollisuuksista vaikuttaa lähivesistöihin. Voit tilata KAIPO-verkon uutiskirjeen ilmoittamalla sähköpostiosoitteesi yhteyshenkilölle. Uutiskirjeessä tiedotetaan tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.
Ota yhteyttä
Seuraa hankkeen sivua Facebookissa, tai ole suoraan yhteydessä maakuntien yhteyshenkilöihin:
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Itä-Suomi ry
Kainuu: Tuuli Mäkinen, tuuli.makinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 043 827 2308
Pohjois-Karjala: Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 301 2409
Kainuun ELY-keskus hallinnoi Kainuun ja Pohjois-Karjalan yhteistä vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkostojen vahvistamishanketta (KAIPO-verkko). Hanketta rahoitetaan Ympäristöministeriön käynnistämän vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta.
Lisätietoja: www.ym.fi/vedenvuoro
Pilottisuunnittelu alkaa Nurmeksessa
Pertunjoen valuma-aluetta kartoitetaan
Loppusyksyn 2021 ja kevään 2022 aikana kartoitetaan Ylä-Valtimojärveen laskevan Pertunjoen valuma-alueelta kunnostukseen soveltuvia kohteita.
Ylä-Valtimojärven tila on heikentynyt, vaikka järvi luokitellaan edelleen hyvään ekologiseen tilaan. Voimakkaat sateet lisäävät maa- ja metsätalouden toimenpiteistä aiheutunutta kuormitusta vesistöön kaukanakin järvestä. Valuma-aluekunnostussuunnittelussa kartoitetaan maastossa kohteita, joista aiheutuu maa-aineksen valuntaa vesistöön. Tällaisia ovat esimerkiksi voimakkaan veden virtauksen aiheuttama eroosio purouomassa tai ojan reunalla.
Suunnitelmassa tullaan esittämään kunnostustoimenpiteitä, jotka vähentävät kiintoaineksen ja ravinteiden ajautumista vesistöön. Tällaisia eroosion torjuntaan liittyviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi pohjakynnykset puroissa, erilaiset kosteikot ja laskeutusaltaat sekä pintavalutuskentät.
Pertunjoen valuma-alueen kunnostussuunnittelua tekee Vesistö- ja Luontokunnostus Janne Raassina loppusyksyn ja ensi kevään aikana liikkuen maastossa. Ylä-Valtimojärven kyläyhdistys on mukana avustamassa työtä. Maastotyötä tehdään noin 3 viikkoa kelien mukaan. Ensi keväänä pidetään kaikille avoin maastotilaisuus, jossa tutustutaan kohteisiin suunnittelijan opastamana.
Valuma-aluekunnostussuunnitelma valmistuu viimeistään alkukesällä. Suunnitelmassa esitetyt toimenpide-ehdotukset eivät velvoita maanomistajia kunnostustoimenpiteisiin. Kunnostustöitä tehdään maanomistajien kiinnostuksen ja rahoitusmahdollisuuksien mukaan lähivuosien aikana vähitellen. Kaikkien toimenpiteiden tavoitteena on säilyttää Ylä-Valtimojärven hyvä tila. Suunnitelma tulee KAIPO-verkon nettisivuille.
Ylä-Valtimojärven kyläyhdistys jatkaa Ylä-Valtimojärven hoitoa myös vesistön puolella niittämällä vesikasvillisuutta.
Pertunjoen valuma-aluekunnostussuunnitelman rahoittaa vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta KAIPO-verkko-hanke.
Lisätiedot:
Suunnittelija Janne Raassina, puh. 041 459 8339, janne.markus.raassina(ät)gmail.com
Ylä-Valtimon kyläyhdistys ry, Harry Herranen, puh. 040 591 1711, harry.herranen(ät)gmail.com
KAIPO-verkko, Päivi Jokinen, puh. 040 301 2409 paivi.jokinen(ät)maajakotitalousnaiset.fi, proagria.fi/hankkeet/kaipo
Kunnostusnäytökset eri puolilla Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa
Vuosittain KAIPO-verkossa on järjestetty 3-4 kunnostusnäytöstä, joissa on esitelty erilaisia vesistökunnostusmenetelmiä. Paikalliset yhdistykset ja muut yhteisöt ovat ehdottaneet kohteita ja osallistuneet töihin talkoilla.
Keväällä 2020 järjestettiin avoin haku, johon ilmoitettiin 10 erilaista vesistökunnostuskohdetta. Osa näistä oli hyvinkin laajoja vesistöalueita. 2021 ei järjestetty uutta hakua, vaan näytöksiä järjestettiin aiemmin mukaan ilmoitetuilla kohteilla. Yhteistyössä ELY-keskusten kanssa olemme ottaneet yhteyttä kaikkiin ilmoittautuneisiin ja tarjonneet tietoa kunnostusmahdollisuuksista sekä ohjanneet eteenpäin mm. rahoitusmahdollisuuksien osalta. Voit edelleen olla yhteydessä ja kysyä neuvoa kunnostusta kaipaavista vesistöistä.
Pilottikunnostuskohteet vuonna 2021:

Paltamon Melalahdella (kuva yllä) ja Hyrynsalmella Ukkohallan Syväjärvellä niitettiin ja nuotattiin vesikasvillisuutta syyskuussa 2021.
Liperin Siikasalmella kokeiltiin ulpukan juurakon poistamista sukeltamalla veden virtaamisen ja virkistyskäytön parantamiseksi. Kohteessa ei voitu käyttää koneita, sillä salmen pohjassa on vesi- ja viemäriputkia. Ulpukan juurakon poistamisesta tuli kokemusta: nuoret kasvustot ovat huomattavasti helpompia poistaa sukeltajan veitsellä kuin vakiintunut vanhempi kasvusto, jossa juurakot ovat tiheässä toisiinsa kietoutuneena. Lisäksi veden pinnalla näkyy kasvustosta vain osa –osa juurakosta ei kasvata lehtiä veden pinnalle ilmeisesti odottaen suotuisampia olosuhteita. Sukellustyö soveltuu esimerkiksi yksittäisten pienialaisten mökki- tai venerantojen edustalle, missä konetyö on liian arvokasta. Katso tarkemmin Kokemuksia ulpukan juurakoiden poisto- artikkelista.

Pilottikunnostuskohteet vuonna 2020:
Puolangan Luoteenjärvellä toteutettiin koeverkkokalastus mahdollisen hoitokalastustarpeen selvittämiseksi syyskuussa 2020.

Sotkamon Ison Sapsojärven Haapalanlahdella niitettiin kortteikkoa koneellisesti syyskuun lopulla ja kortetta kerättiin vedestä raivausnuotalla.

Valtimolla Ylä-Valtimojärven Pertunlahdella poistettiin uimarannan edustalta ulpukkaa pohjajyrsinnällä lokakuun alussa. Katso lisää Kokemuksia ulpukan juurakoiden poisto -artikkelista.

Luoteenjärvellä ja Haapalanlahdella työt toteutti Oulun kalatalouskeskus / ProAgria Oulu ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Ylä-Valtimolla IMH-Tekniikka. Käytännön töihin, kuten niitettyjen kasvien siirtoon vedestä maalle osallistui myös paikallisia kyläläisiä. Vesistöistä poistettu kasvimassa päätyy maanparannusaineeksi peltoon.
Kunnostustoimenpiteiden yhteydessä keskusteltiin myös vesistön kuntoon liittyvistä havainnoista ja kunnostuksen jatkosuunnitelmista kyläläisten kanssa. Vesistöjen tila ja kunnostustoimenpiteet kiinnostivat monia: Ylä-Valtimon tilaisuudessa poikkesi päivän aikana lähemmäs sata katsojaa. Kunnostustoimenpiteiden vaikutuksia seurataan ja kohteiden kunnostuksen suunnittelua jatketaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa.
Kohteet löytyvät myös vesistökunnostajan karttapalvelusta.
Etsitään kunnostusyhdyshenkilöitä
Etsimme KAIPO-hankkeen toimijaverkostoon aktiivisia paikallistoimijoita, joille tarjotaan koulutusta erilaisiin vesistökunnostuksiin ja vesienhoitoon liittyviin asioihin. Yhdyshenkilöksi voi hakea kuka tahansa vesistöjen tilasta ja kunnostuksesta kiinnostunut. Koulutuksia ja tilaisuuksia pidetään korona-epidemian vuoksi etänä, mutta mahdollisuuksien mukaan myös maastossa eri puolilla Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Yhdyshenkilöille tiedotetaan myös muiden organisaatioiden järjestämistä tilaisuuksista sekä tapahtumista.
Paikallistoimijoista tulee kunnostusyhdyshenkilöitä, jotka toimivat viranomaisten ja asiantuntijoiden tiedon ja osaamisen välittäjinä. Kunnostusyhdyshenkilö tietää, mistä kysyä lisää ja osaa ohjata eteenpäin. Kaikkea ei tarvitse tietää – eikä yksin kukaan asiantuntijakaan tiedä.
Kunnostusyhdyshenkilöksi voi hakea kuka tahansa vesistöjen tilasta ja kunnostuksesta kiinnostunut kainuulainen tai pohjoiskarjalainen henkilö. Alan koulutusta ei tarvitse olla.
Kunnostusyhdyshenkilöille toimintaa
Tällä hetkellä kunnostusyhdyshenkilöksi on ilmoittautunut yhteensä lähes 20 henkilöä Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta. Mukaan mahtuu, vaikka tavoitteemme täyttyikin. Syksyn ja talven aikana tapaamme etäyhteydellä noin kerran kuussa. Jokaisessa tapaamisessa on lyhyt asiantuntijaluento ja käymme läpi ajankohtaisia asioita vesienhoitoon liittyen. Järjestämme myös erilaisia maastotapaamisia ja koulutustilaisuuksia (koronatilanne huomioiden), joista tiedotetaan erikseen.
Jos haluat tulla mukaan, ota yhteys paivi.jokinen(ät)maajakotitalousnaiset.fi tai tuuli.makinen(ät)maajakotitalousnaiset.fi
Materiaaleja eri teemoista
Mitä kuuluu Tohmajärven vesistöille -tilaisuus 26.8.2022
Rosanna Sjövik, Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Tohmajärven vesistöjen ekologinen tila
Vesistökunnostusten rahoitus
Yleishyödyllisiin vesistökunnostushankkeisiin voi hakea vuosittain valtionavustusta ELY-keskuksista. Seuraava hakujakso aukeaa syksyllä 2022. Lisätietoja täältä
KAIPO-verkon järjestämässä etätilaisuudessa 9.11.2020 käytiin läpi käytännönläheisesti vesienhoitoavustuksen rahoitusehtoja ja esiteltiin aiemmin rahoitettuja kohteita Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta.
Tilaisuuden materiaalit löytyvät nettisivulla alempaa kohdasta Materiaalit.
- Esimerkki Kainuu, Puokiojärvi hoitokalastus, valuma-aluekunnostusta muillakin rahoituksilla, Kimmo Virtanen, Kainuun ELY-keskus
- Esimerkki Pohjois-Karjala, Sysmäjärvi, niitto, raivaukset, talkootyöllä tehtynä, Helena Haakana, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
- Vesienhoidon avustuksen hakeminen Rosanna Sjövik ja Helena Haakana, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
KAIPO-uutiskirjeet
Kesäkuu 2022 - teemoina kesän tapahtumat, löydä tietoa vesistöistä
Toukokuu 2022 - teemoina kosteikoille rahoitusta, ajankohtaiset tapahtumat
Tammikuu 2022 - teemoina: KAIPO jatkuu, kysely yhteisöille, vinkkejä materiaaleista ja tilaisuuksista
Lokakuu 2021 - teemoina: rahoitusta vesistökunnostuksiin, tulevat tilaisuudet
Jos haluat tilata uutiskirjeen, ota yhteys: paivi.jokinen(ät)maajakotitalousnaiset.fi
Järviyhdistyksen perustaminen - esimerkkinä Pro Onkamojärvet
Tuovi Vaarannan esitys 24.8.2020
Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin - webinaarit
Webinaarien tuottajina Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Suomen ympäristökeskus ja Vesistökunnostusverkosto.
https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/ruokahukka-ruotuun-katse-vesistoihin-webinaarit-10427
Nettisivulta löytyy koosteena myös alla olevien webinaarien esityksiä pdf-muodossa
Eri asiantuntijoiden pitämät webinaarit (45-60 minuuttia), suorat linkit:
- Miten kotitalouden ruokakorilla voi vaikuttaa vesistökuormitukseen? (FT Laura Saikku ja erikoistutkija Tuomas Mattila, SYKE)
- Särkikalojen käsittely ja käyttö ruokana (MML Kari Nyberg)
- Luonnonmukainen vesirakentaminen ja purojen kunnostus (Jukka Jormola, SYKE)
- Hoitokalastus (Ilkka Sammalkorpi, SYKE)
- Uposkasvibiomassan poisto ja hyötykäyttö (Satu-Maaria Karjalainen ja Seppo Hellsten, SYKE)
- Järven tilan luokittelu, seuranta ja tarkkailu (Seppo Hellsten ja Minna Kuoppala, SYKE)
- Suomalainen kestävä ruokavalio (Minna Kaljonen SYKE ja Merja Saarinen LUKE)
- Maankäyttö on vesiensuojelun keskeinen haaste Suomessa (Kaisa Heikkinen, SYKE)
Rannat kuntoon – toimintamalli asukkaille ja maanomistajille
Lue tarkemmat ohjeet rantojen kunnostamiseen:
Tietoa KAIPO-verkon tulevista tilaisuuksista saat näiltä sivuilta, Facebook-sivultamme ja KAIPO-verkon uutiskirjeestä. Voit tilata uutiskirjeen etusivun lomakkeella. Voit myös ehdottaa meille, mistä vesistöihin liittyvästä aiheesta haluaisit kuulla keskustelutilaisuuksissa lisää.
2021
Rahoitusta vesistökunnostuksiin -etätilaisuus järjestettiin 11.11.2021.
Tilaisuudessa kuultiin seuraavat puheenvuorot:
Helmi-rahoitus, Kunta- ja Järjestö-Helmi: Niina Vähätalo, Uudenmaan ELY-keskus (materiaali tulossa)
Vesienhoidon avustukset: Rosanna Sjövik, Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Esityksen materiaali.
Kokemuksia onnistuneesta kunnostushankkeesta: Pertti Määttä, Karankajärven Huvilayhdistys ry. Esityksen materiaali.
Kajaanin kaupungin rantojen kunnostushankkeet ja -suunnitelmat, Sirpa Pöppönen, Kajaanin kaupunki (materiaali tulossa)
Tilaisuuden tallenne on saatavilla pyynnöstä: tuuli.makinen@maajakotitalousnaiset.fi
Aiemmin syksyllä 2021 pidettyjä tilaisuuksia:
16.8. Valtimon Haapajärven rannan maastokatselmus pidettiin asukkaiden pyynnöstä yhdessä maanomistajien edustajien kanssa. Raportti tilaisuudesta löytyy sivulla alempaa kohdasta Materiaalit.
26.8. Liperi Siikasalmi, Mistä ja miten vesikasveja kannattaa poistaa? Siikasalmella sukeltamalla poistetuista ulpukoiden juurakoista kerrotaan täällä ja lisätietoja juurakoiden poistosta myös pohjajyrsinnällä täältä.
7.9 Etäkoulutus maa- ja metsätalouden vesiensuojelurakenteista : Tilaisuuden esitysmateriaali löytyy alhaalta kohdasta Materiaalit
11.9. Maastokoulutus Valtimon Kalliojärvellä maa- ja metsätalouden vesiensuojelurakenteista
Kunnostusyhdyshenkilöille järjestetään omia tapaamisia maastossa ja etänä. Ilmoittaudu toimintaan mukaan tästä
15.6.2021 KAIPO-verkko järjesti Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-Suomessa -webinaarin yhteistyössä alueen ELY-keskusten kanssa. Tilaisuus tallennettiin ja esitykset ovat katsottavissa YouTubessa.
Tilaisuuden esitysmateriaalit löytyvät sivun alalaidasta ja näistä linkeistä:
- Tilaisuuden avaus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski
- Vesikasvit osana järviluontoa, Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Kanninen
- Niittojen tavoitteet, tarpeellisuus ja vaikuttavuus, Keski-Suomen vesienhoidon asiantuntija Jouni Kivinen
- Niiton suunnittelu ja toteutus, Vanajavesikeskuksen hankekoordinaattori Eeva Einola
- Ilmoitukset ja luvat, Etelä-Savon vesistöasiantuntija Elina Häikiö
- Poistetun vesikasvimassan hyötykäyttö ja käsittely, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Päivi Jokinen
- Hankkeiden rahoitus, Kainuun ELY-keskuksen vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen
Keväällä 2021 KAIPO-verkossa järjestettiin alueellisia Vaikuta vesiin -etätilaisuuksia. Tilaisuuksissa tutustuttiin alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien ehdotuksiin ja muihin vesienhoidon ajankohtaisiin asioihin. Vaikuta vesiin -tilaisuuksien materiaalit löytyvät nettisivulta alempaa kohdasta Materiaalit.
Muut tilaisuudet:
Luonto- ja vesistökunnostusyrittäjä Janne Raassina ja suunnittelija Holtti Hakonen Suomen riistakeskuksesta esittelivät erilaisia kosteikkoja ja rahoitusmahdollisuuksia. Kosteikkoillassa esitelty materiaali löytyy nettisivulta alempaa kohdasta Materiaalit.
2020
KAIPO-verkko järjesti keväällä 2020 Vaikuta vesiin -kuntatilaisuuksia, jotka pidettiin pääosin etänä koronaepidemian vuoksi. Pohjois-Karjalassa ehdittiin pitämään tilaisuudet kunnantaloilla Kontiolahdella ja Outokummussa. Loput tilaisuudet sekä Pohjois-Karjalassa että Kainuussa järjestettiin useamman lähikunnan yhteisinä etätilaisuuksina. Tilaisuuksissa kerrottiin vesistökunnostusten rahoituksesta ja toimintamahdollisuuksista sekä erilaisia esimerkkejä paikallisista vesistökunnostuksista. Tilaisuuksiin osallistui yli 100 henkilöä.
Syksyllä 2020 KAIPO-verkko järjesti tilaisuuksia kunnostusyhdyshenkilöille, ja kaikille avoimen tilaisuuden vesienhoidon rahoituksesta.
Menneiden tilaisuuksien materiaalit löytyvät Materiaalit -kohdasta.
Tietoa saavutettavuudesta
Olemme muuttamassa hankkeen materiaaleja saavutettaviksi, mutta kaikki aiemmin julkaistu materiaali ei valitettavasti ole vielä saavutettavassa muodossa. Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja saavutettavuudesta, voit olla yhteydessä meihin etusivumme lomakkeella.
Tuemme paikallisia toimijaverkostoja esimerkiksi välittämällä tietoa toimijoille verkostoitumisesta ja yhteistyöstä tai vesiensuojelu- tai järviyhdistyksen perustamisesta.
Hyödyllistä tietoa vesistökunnostustoimijalle löytyy täältä.
Virtaa vesistökunnostukseen -hankkeiden rahoitushaku vuosittain ELY-keskuksissa
Kunnostushankkeita voi hakea esimerkiksi vesienhoitoyhdistys, säätiö, kyläyhdistys, vapaa-ajan kalastukseen liittyvä yhdistys tai kunta. Ohjeita kunnostushankkeen aloittamiseen löytyy täältä.
Pienilläkin paikallisilla hankkeilla voi olla suuret vaikutukset. Hyviä esimerkkejä löytyy KAIPO-verkon Tilaisuudet -nettisivun alalaidasta.
Ota suunnitteluvaiheessa ajoissa yhteys alueesi ELY-keskukseen. ELY-keskuksen vesistöasiantuntijoilla on tietoa vesistön tilasta.
Rahoitushaku vuodelta 2021 on päättynyt. Tiedotamme uusista rahoitusmahdollisuuksista säännöllisesti näillä sivuilla ja muissa KAIPO-verkon tiedotuskanavissa.
Vesistökunnostusasioista vastaavat
Sähköposti: etunimi.sukunimi (at) ely-keskus.fi
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa:
Paula Mononen, vesienhoidon johtava asiantuntija, p. 0295 026 204
Tiina Käki, vesistöasiantuntija, p. 0295 026 196
Rosanna Sjövik, p. 029 502 6027
Helena Haakana, vesitalousasiantuntija, p. 0295 026 201
Kainuun ELY-keskuksessa:
Timo Piirainen, vesitalousasiantuntija, p. 0295 023 877
Kimmo Virtanen, vesitalousasiantuntija, p. 0295 023 899
Tilaisuus: Miten järviyhdistys perustetaan
ma 24.8.2020 klo 18-20, Liperi
Paikka: Salokylän Sydän, Petäjäkankaantie 14, 83130 Salokylä. Myös Teams-etäyhteys järjestetään ennakkoon ilmoittautuneille.
Kohderyhmä: Liperin Kuoringan järviyhdistyksen perustamisesta kiinnostuneet henkilöt sekä Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusyhdyshenkilöt, myös muut aiheesta kiinnostuneet.
Perehdymme yhdistyksen perustamiseen, mitä kannattaa huomioida ja millaiset säännöt vesiensuojeluyhdistyksellä voisi olla. Yhdistyksen perustamista opastaa Pro Onkamojärviltä Tuovi Vaaranta. https://www.onkamojarvet.fi/
Varsinainen Kuoringan järviyhdistyksen perustamiskokous pidetään syyskuussa, mikäli yhdistyksen perustamiseen päädytään.
Mukana tilaisuudessa on vesistöasiantuntijoita Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta ja KAIPO-verkosta Päivi Jokinen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi ry https://www.proagria.fi/hankkeet/kaipo
Lisätiedot tilaisuudesta Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 3012409.
TUOVI VAARANNAN ESITYS LÖYTYY ALEMPANA KOHDASTA MATERIAALIT
Paikalla oli kaikkiaan noin 20 henkilöä ja lisäksi etäyhteydellä oli kuusi henkilöä. Kysymyksiä ja keskustelua oli runsaasti. Syyskuussa kokoonnutaan perustamaan yhdistystä Kuoringan asioita ajamaan. Siitä myöhemmin lisää.