Kohti uutta vuotta

3 min lukuaika

Lieden laidalta

Talvimaisema2

Joulu on vietetty ja toivottavasti se on ollut kaikille rentouttava ja voimaannuttava. Nyt katseet suunnataan jo tulevaan vuoteen. Usein tässä kohtaa tekee mieli tehdä lupauksia ja parantaa elämää. Tammikuu saattaakin mennä hyvin uudella innolla, mutta usein sitten into alkaa hiipua ja pikkuhiljaa palaillaan entisiin tapoihin. Muutoksia ei kannata tehdä liian paljon kerralla, eikä liian rajuja muutoksia. Kannattaa pohtia miksi haluaa muutoksen tehdä, ja mitkä ovat omat resurssit ja voimavarat muutoksen toteutukseen.

Terveelliseen ruokailuun halutaan usein panostaa alkuvuodesta. Kenties jouluna on herkuteltu yllin kyllin ja nyt on hiukan omantunnontuskia syömisestä ja herkuttelusta. Omantunnontuskat kannattaa heti heittää romukoppaan. Joulun ja muidenkin juhlien suhteen kannattaa olla armollinen itselleen, herkutella saa ja pitääkin, kun normaali arjen ruokailu on kunnossa. Muutosta tehdessä usein mietitään mitä ruokailusta halutaan jättää pois, usein se taitaa olla valkoinen vilja, sokeri tai liha. Mitä jos tällä kertaa ajattelisit asiaa toisin päin, mitä haluat tuoda lisää ruokavalioosi? Haluatko kuitenkin lisätä ruokavalioosi kasviksia, marjoja tai kuituja? Lähde miettimään asiaa lisäämisen kannalta, samalla saattaakin käydä niin, että ruoka-aineet, joita haluisit ruokavaliostasi vähentää vähenevätkin itsestään ja hiukan huomaamatta. Kaupassa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi satokauden kasviksiin ja hävikkilaatikon vihanneksiin, ne ovat usein edullisia. Useassa kaupassa on jo laatikko, jossa on parhaat päivänsä nähneitä vihanneksia tarjolla edullisempaan hintaan, ne sopivat kuitenkin vielä todella hyvin smoothieihin tai esimerkiksi sosekeittoihin ja laatikkoruokiin. Kauppaan mukaan kannattaa tehdä ostoslista, jossa on kirjoitettuna niitä uusia ruoka-aineita, joita haluaa lisätä ruokavalioon, jotta ne myös muistaa ostaa sieltä kaupasta. Muuten saattaa kaupassa kulkea autopilotti päällä ja ostaa vain tutut ostokset, eikä edes löydäkään niitä uusia juttuja, joita oli ajatellut ostavansa. Ihan ensimmäiseksi kuitenkin kannattaa tarkastaa oma ateriarytmi, jotta se on säännöllinen ja päivässä on riittävästi ruokailuja, jolloin nälkä ei ehdi kasvaa liian suureksi ennen ateriaa, koska silloin on haastavampaa tehdä järkeviä valintoja.

Liikunnan lisääminen taitaa olla toinen yleisimmistä uuden vuoden lupauksista. Siinä kannattaa miettiä kuinka usein todellisuudessa viikossa ehtii liikkumaan enemmän, mistä se aika on pois, katsotko telkkaria sen verran vähemmän, vai onko joku muu asia, josta voit hiukan ottaa aikaa? Tunnit vuorokauteen eivät vuoden vaihtuessa lisäänny, se on hyvä muistaa. Myös motiivi muutokseen on hyvä kirkastaa itselleen, pelkkä aion lisätä liikuntaa ei välttämättä kanna pitkällä tähtäimellä. On hyvä miettiä, miksi haluat lisätä liikuntaa. Haluatko parantaa kuntoa, laihduttaa, saada lisää virtaa elämään vai kenties pystyä ulkoilemaan enemmän? Siinä hetkessä, kun liikkumaan lähteminen tuntuu ylivoimaiselta, on hyvä muistuttaa itseään miksi päätti ryhtyä tähän muutokseen. Motiivin voi vaikka kirjoittaa paperille ja laittaa sen näkyville tai ainakin paikkaan, josta sen voi välillä tarkastaa, jos sohva alkaa kutsumaan liian usein, ja liikunta tahtoo jäädä alkuinnostuksen jälkeen.

Muista ettei loppupeleissä uusi vuosi ole sen kummallisempi kuin edellinenkään. Isoja ja kestäviä muutoksia ei tehdä lyhyessä ajassa. Jos voimavaroja ei vielä tammikuussa ole muutoksiin, voi niitä tehdä vasta keväämmällä tai ensi syksynä, jos silloin on siihen parempi mahdollisuus. Pysyvät muutokset lähtevät pienistä teoista, se voi olla aluksi vain yksi hedelmä lisää aamu- tai välipalalla, tai pieni kävelylenkki pari kertaa viikossa, josta lähdetään liikkeelle. Sitten, kun yksi muutos on saatu pysyväksi tavaksi, on vasta aika tehdä seuraava muutos.

Hyvää Uutta Vuotta!

Teksti on tuotettu osana Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Voimavaroja arjen hallintaan hanketta.