MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – yllätysvieraille tarjottavaa!

3 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Saitko yllätysvieraita? Kääretortun teet käden käänteessä. MKN:n kursseilla kääretorttua on tehty trendejä mukaillen jo vuosikymmeniä.

Nainen leipoo kääretorttua vanha mustavalkokuva

Helposti valmistuva ja muokattava herkku

Kääretorttu on hyvä esimerkki nopeasta ja perinteisestä leivonnaisesta, jonka tekemiseen ei kulu liikaa aikaa. MKN:n ruokakursseilla kääretorttu on ja on aina ollut helposti toteutettava edullinen leivonnainen, jota voi teeman mukaisesti maustaa.

Mitään selkeää yhtenäistä historiaa kääretortuilla ei ole, vaan eri maissa on erilaisia kääretorttuja. Ruoanvalmistus alkoi Suomessa muuttua, kun naiset siirtyivät yhä enemmän työelämään teollistumisen myötä. Sähköllä toimivat kodinkoneet yleistyivät ja valmisruoat kehittyivät 1960-luvulta lähtien. Kääretorttu onnistui kätevästi yleistyvillä sähkövatkaimilla. Hyvän maun ansiosta kääretorttu on vakiinnuttanut paikkansa kahvipöydissä ja muuntautunut vuosien saatossa. Esimerkiksi 90-luvulla taikina värjättiin ruskeaksi kaakaojauheella ja täytettiin trendikkäästi eksoottisilla hedelmäsäilykkeillä ja koristeltiin tuoreilla hedelmillä. MKN on tietysti kouluttanut jäsenistöään ja tuonut aina kulloisetkin trendit kaikkien tietoon järjestämillään ruokakursseilla.

Kääretortun helppoudesta kielii myös se, että edelleenkin kotitaloustunneilla kääretorttu on se ensileivonnainen. Tästä alkaa usein myös leivontainnostus. Kääretorttulevyt ovat nopeasti paistettavia ja helposti taivutettavia. Kääretortuista saa leivoksia, levykakkuja ja vaikkapa Charlotte -kakkuja. Täytteenä voidaan käyttää hilloja, kreemejä, kermavaahtoa, hyytelöä tai vanukasta, mitä nyt ikinä keksiikin. Taikinan voi valmistaa kokonaan perunajauhoista saaden samalla myös gluteiinittoman tarjottavan. Kääretorttutaikinoissa ei tarvita välttämättä leivinjauhetta, mutta se kuitenkin helpottaa kohoamista.

Kannattaa siis olla kennollinen kananmunia kaapissa, sillä siitä saa nopeasti aikaiseksi vierasvaraa.

Makeaa kääretorttua vieraille

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl karkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet varovasti nostellen taikinaan.

2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperille. Paista pohjaa 200 asteessa noin kahdeksan minuuttia.

3. Jäähdytä hetki ja kumoa sokeroidun paperin päälle. Levitä pohjalle omenasosetta. Kääri rullalle ja päällystä kauniisti kermavaahdolla (noin 2 dl).

4. Koristele kesällä esimerkiksi orvokin kukinnoilla ja sesongin marjoilla tai hedelmillä.

Kääretortun suolainen serkku munakasrulla onnistuu myös käden käänteessä ja on ravintorikas tarjottava illanistujaisiin.

Munakasrulla

5 dl maitoa (huom! onnistuu myös maitojauheesta)
6 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää maito, vehnäjauhot, suola ja mustapippuri.

3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada munakastaikina pellille. Paista 225 asteessa noin 20–25 minuuttia. Kumoa kypsä munakas toiselle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

4. Valitse ja valmista täyte.

5. Levitä valitsemasi täyte munakkaan pohjalle. Ripottele päälle puolet juustoraasteesta ja kääri levy rullalle kääretortun tapaan. Ripottele pinnalle loput juustoraasteet ja kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä. Tarjoa kurkku ja tomaattipalojen sekä vihreän salaatin kanssa.

Pinaattinen rulla: Anna pussillisen (150 g) pakastepinaattia sulaa maidon seassa. Valmista kuten munakasrulla.

Jauhoton munakasrulla: Valmista kuten edellä, mutta käytä vain 4 dl maitoa ja jätä jauhot pois.

Täytevaihtoehtoja:

Jauheliha: Ruskista 400 g jauhelihaa ja 1 kuorittu, silputtu sipuli pannulla. Mausta 0,5 tl suolaa, 0,25 tl mustapippuria. Sekoita joukkoon 0,5 dl ketsuppia ja 1–2 dl pilkottuja tai raastettuja kasviksia. Käytä hyväksesi vähän nahistuneet juurekset tai pakastekasvispussien loput. Kuumenna vielä hetki ja mausta tarvittaessa lisää. Levitä munakasrullalle.

Kala: 200-300 g kypsää kalaa (n 2-3 dl perattua, aterialta jäänyttä kalaa, savustettua kalaa, tonnikalaa), 1 dl silputtua purjoa tai tilliä tai kevätsipulia. Jos jääkaapissa on tuore- tai sulatejuustoa, laita sitä nokareina kalan sekaan rullan päälle.

Kasvis: Raasta pari kuorittua porkkanaa karkeaksi raasteeksi ja kuullota pannulla silputun sipulin kanssa. Sekoita joukkoon n. 1 dl silputtuja säilöttyjä sieniä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lähteet:

kirjastot.fi-tietokanta
Sarka museon YouTube Ruokakeskiviikko: Valmiina vai valmistaen? Ruoanlaiton murros toisen maailmansodan jälkeen, Tutkijatohtori Maria Vanha-Similä (Jyväskylän yliopisto)