MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – tarkkaile sadepilviä naistenviikolla!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Kalenterin merkkipäivät avaavat mielenkiintoisia näkökulmia menneisyyteen ja auttavat säilyttämään perinteitä.

naiset heinätöissä_mustavalkokuva_Kuva:SA-kuva
Naistenviikko on perinteistä heinänteon aikaa. Kuva: SA-kuva.

Naistenviikolla sataa, koska naiset ovat kovia itkemään

18.–24.7. ajanjakso on naistenviikko. Nimi naistenviikko muodostuu seitsemän päivän ajanjaksosta, jolloin suomalaisessa almanakassa on ainoastaan naisten nimiä. Alkunsa viikko sai keskiajalta, kun samalla viikolla juhlittiin kahden naispuolisen pyhimyksen merkkipäiviä: Pyhän Maria Magdalenan ja Kristina-neitsyen. Lopulta kalenteriin lisättiin sattumalta kyseiselle viikolle lisää pelkkiä naisten nimiä, ja pitkäaikainen perinne naistenviikosta muodostui. Sanonta naisten itkemisestä taas tulee siitä, että kyseisenä viikkona säätä seurattiin tarkkaan, sillä viikko sijoittui heinäntekoajalle ja oli usein sateinen. 

Naistenviikon lopettaa Jaakonpäivä 25.7. Vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven veteen ja tämä aiheuttaa vesien viilentymisen. Uimakausi alkaa loppumaan, ilmat viilenemään ja syyskesä alkaa.

Merkkipäivät toiminnan kulmakiviä

Järjestötoiminta, tapahtumat ja yhteisöllisyys ovat yksi maa- ja kotitalousnaisien toiminnan kulmakiviä. Maa- ja kotitalousnaiset tuovat tänäkin päivänä useita ajankohtaisia aiheita, merkkipäivien, juhlapyhien sekä tapahtumien kautta esiin toiminnassaan. Milloin luet Maa- ja kotitalousnaisten ohjetta pääsiäisen herkuista tai pohdit lähiruokapäivän merkitystä tapahtuman kautta. Et välttämättä muistaisi aiheita tai tietäisi niiden historiaa, ellei niille olisi luotu perinteisiä aikoja kalenterivuodessa.

Tietouden levittämiseksi, päivien ja tapahtumien luominen merkittävien aiheiden ympärille on tärkeää. Esimerkiksi, naistenviikosta tietäminen antaa näkökulmia menneisyyteen ja säilyttää perinteitä. Nykypäivänäkin merkkipäivät, tapahtumat ja ajanjaksot kalenterivuodessa korostavat tärkeitä ajankohtaisia aiheita, kuten Hävikkiviikko tai Suomalaisen ruoan päivä. Näin luodaan toimiva tiedotusrytmi tärkeille aiheille, ettei niitä unohdeta. Maa- ja kotitalousnaiset on vuosien aikana pyrkinyt ja pyrkii toiminnallaan tiedottamaan tärkeistä aiheista ja ylläpitämään perinteitä tiedotuksen ja neuvonnan kautta läpi kalenterivuoden.

Voit tarkastella Maa- ja kotitalousnaisten sivujen Ajankohtaista-osiosta, mitä tulevat ajanjaksot tuovatkaan tullessaan. Muista myös pyhittää itsellesi tärkeille aiheille ihan omia päiviä kalenterivuoteesi vaaliaksesi niitä. Ja ehkä nyt tiedät tarkkailla säätä ja sadepilviä naistenviikolla!

Nimipäiväänsä naistenviikolla juhlivat:

18. heinäkuuta – Riikka

19. heinäkuuta – Sari, Saara, Sara, Salla, Salli, Sarita

20. heinäkuuta – Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta

21. heinäkuuta – Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne, Joanna

22. heinäkuuta – Leena, Matleena, Leeni, Lenita

23. heinäkuuta – Olga, Oili

24. heinäkuuta – Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tinja


Kirjoittaja:

Titta Hietakangas
Restonomiopiskelija
Harjoittelija, Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset

Lähteet:

Wikipedia
Ilmatieteenlaitos