MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – lusikkaleivät kuuluvat juhlaan!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Juhlana on lupa herkutella. MNK:n vinkeillä loihdit onnistuneen tapahtuman ja katat juhlapöytään sopivia herkkuja.

lusikkaleipien valmistusta mustavalkokuva

Suunnittelu on kaiken A ja O

Istu, mieti ja listaa hyvissä ajoin tarkka juhlien järjestelysuunnitelma. Pyhitä juhlille ihan oma vihko tai tiedosto. Hyvin tehdystä esivalmistelusta on hyötyä puhelinnumeroineen ym. tietoineen seuraavienkin juhlien järjestelyssä.

Ennen juhlia:

 • Tee siivoussuunnitelma
 • Suunnittele tarjottavat ruoat ja leivonnaiset
 • Valitse juomat juhliin
 • Tee lista tarvittavista tavaroista (vaateripustimet, kynttilät, kakkupaperit, lautasliinat jne.) ja hankittavista ruokatarvikkeista ja suunnittele kattaus ja koristelu. Muista, että lähes kaikkea voi lainata ja vuokrata.
 • Mieti, miten voit hyödyntää vallitsevaa vuodenaikaa (esim. ulkotilat, koristeet, tarjoilua varten raaka-aineita jne.). Mieti, paljonko tarvitaan apuväkeä, keitä he ovat ja mitä he tekevät. Tee varaukset ajoissa.

Ps. Muista myös nauttia juhlista!

Yksi on ja pysyy, lusikkaleivät

Juhlien perinneleivonnainen lusikkaleivät pitävät pintansa. Jokaisen keittiöstä tulisi löytyä Sorsakosken 100-sarjan teelusikka, jolla näiden pikkuleipien teko onnistuu.

Ainekset

200 g rasvaa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Väliin: omena- tai vadelmasosetta
Päälle: sokeria

 1. Anna voin kiehua paistinpannussa miedolla lämmöllä 4-5 min. Koko ajan sekoittaen. Voin muututtua pähkinänruskeaksi ota paistinpannu liedeltä.
 2. Sekoita kuumaan voihin sokeri ja anna seoksen sitten jäähtyä.
 3. Vatkaa jäähtynyt voi-sokeriseos vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
 4. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
 5. Painele taikinaa soikean teelusikan pesään ja vedä lusikasta suoraan leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin.
 6. Paista pikkuleipä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
 7. Laita jäähtyneiden pikkuleipien väliin hilloa ja kierittele ne sokerissa. Käsittele pikkuleipiä varoen, sillä ne murenevat helposti.

Lusikkaleivät sopivat tehtäväksi hyvin etukäteen. Säilytä valmiit pikkuleivät kuivassa ja viileässä tai pakasta ne odottamaan juhlaa.

Ruoka-asiantuntijamme Mari Mäenpää vinkkaa juhlien järjestelystä https://www.maajakotitalousnai...

Muista myös iki-ihana juhlien järjestelyssä auttava kirjamme, jota on saatavilla kirjastoista: Järjestämme juhlia, rakennamme pitoja. Maa- ja kotitalousnaisten keskus 1996. ISSN 0357-7910; no 160.