MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – lähimatkaile upeassa Suomen suvessa!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Kesä on mitä mainiointa aikaa vierailla lähimaisemissa. Kyläile vaikkapa kylässä!

Hevoskyydissa 80 luvun lopulla Kuva Uudenmaan Maaseutukeskus
Retkeläisiä hevoskyydissä 80-luvun lopulla. Kuva: Uudenmaan Maaseutukeskus

Näe hyvä lähelläsi

Monilla Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksillä on pitkät perinteet siitä, kuinka kesällä on kokoonnuttu yhteen ja tutustuttu erilaisiin retkikohteisiin. Vierailut ovat voineet olla ammatillisesti mielenkiintoisia, ja niistä on haettu lisätietoja omaan toimintaan. Retket ovat voineet olla myös puhtaasti vapaa-ajan retkiä, joista on ammennettu voimaa syksyyn ja pimeään talveen.

Lähimatkailu tarjoaa mahdollisuuden oppia ja inspiroitua omassa lähialueessa. Se edistää paikallista taloutta ja kestävää kehitystä ja samalla tarjoaa virkistystä sekä uusia kokemuksia. Usein ne kaikkein lähimmät matkakohteet jäävät näkemättä, koska ajatellaan, että täytyy mennä kauas. Tähän voidaankin nostaa Maa- ja kotitalousnaisten voimalause vuosikymmenten takaa: Näe hyvä lähelläsi.

MKN-yhdistysväkeä kesäretkellä Pernajassa. Kuva: Suvi Malin

Heinäkuussa matkailutarjonta on parhaimmillaan. Retkeillä voi erilaisissa luontokohteissa ja kansallispuistoissa, nauttia luonnon rauhasta sekä kauneudesta. Myös erilaiset maatilavierailut ovat suosittuja ammatillisesti. Kulttuurikohteita löytyy ympäri Suomen museoista taidenäyttelyihin ja löytyypä kesäteattereita lähes joka pitäjästä ja jopa kylistä. 

Maa- ja kotitalousnaisia vierailulla Eduskuntatalossa 60-luvulla. Kuva: Museovirasto, Finna.fi

Ruokamatkailu on viime vuosina kovasti lisääntynyt. Mikä onkaan hienompaa, kun päästä tutustumaan oman tai naapurialueen perinteiseen ruokakulttuuriin ja paikallisiin ruokatuotteisiin

Lähde kylään kylään

Yhdistyksille on jo vuosikymmenien ajan tarjottu tutustumisia aiheella tutustu kylästä kylään. Maaseutumme on pullollaan mielenkiintoisia kyliä, upeita maaseutumaisemia ja ennen kaikkea mukavia asukkaita. Nyt on hyvä syy ottaa yhteyttä naapurikunnan yhdistykseen tai jopa naapurin naapuriin, miksei vaikka naapurimaakuntiin. Niiden avulla voitte kutsua tai tulla kutsutuksi. On tuhansia syitä lähteä kylään kylään.

Tärkeää on se, että käyttää ja nauttii lähimatkailusta. Aina taustalla ei tarvitse olla yhdistystä, vaan matkailla toki voi myös yksin tai oman perheen kanssa.

MKN:n kyläretkillä viihtyvät niin pienet kuin isotkin. Kuva: Suvi Malin.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat olleet koko toiminnan ajan myös matkailussa edelläkävijöitä. Lähimatkailu on tänä päivänä kaikilla mittareilla erittäin toivottavaa, ja sitä me olemme tehneet jo vuosikymmenten ajan!