MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – kekrinä nautitaan satokauden upeista lähiraaka-aineista

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Kekrillä on pitkät perinteet, ja sen vietto ihanana sadonkorjuujuhlana sopii mainiosti nykypäivään ja meille kaikille.

MKN Kekrijuhla2 Kuva Suvi Malin
Kekriherkkuja. Kuva Suvi Malin

Kekri kunniaan

Maa- ja kotitalousnaiset ovat viime vuosina nostaneet kekrijuhlan takaisin kaikkien tietoisuuteen. Tänä vuonna kekriä juhlistetaan 16.10.–5.11. Olemme kannustaneet perhekuntia, sukulaisia, kaveriporukoita, taloyhtiöitä, kyläyhteisöjä tai yhdistyksiä järjestämään oman näköisensä kekrijuhlan, jossa suomalainen, upea sesongin mukainen ruoka, on pääosassa - ystäviä ja työkavereita unohtamatta!

Sadonkorjuun juhlinta on maatalouskulttuureiden vanhaa perinnettä, jota on syksyisin juhlittu ympäri Euroopan sadonkorjuun jälkeen. Satokauden työt on tehty, varastot notkuvat erilaisista raaka-aineista ja ennen kaikkea on hetki aikaa hengähtää ja juhlia sekä ilakoida. Myöhemmin vanhat kekrin rituaalit ja perinteet ovat sekoittuneet kirkollisiin juhlapäiviin.

Satokauden herkut pääosaan

Kannustamme kaikkia tekemään itselle ja yhteisölle juuri omannäköisensä kekrijuhlan, jossa satokauden herkut ovat pääosassa. Kekri voi olla esimerkiksi puurojuhla syksyn sadosta tai kaikkia herkkuja notkuva pitopöytä. Se voi olla myös lähiruokatorilta kerätty kori erilaisia valmiita lähiruokia ja -juomia tai taloyhtiön siivoustalkoiden nyyttikestit reippaan haravoinnin päätteeksi.

Maa- ja kotitalousnaisten Artjärven paikallisosasto järjesti Artjärven palvelutalolla Makumuistoja mummoille ja papoille -kekrijuhlan vuonna 2017 osana Suomi 100 vuotta -juhlavuoden ohjelmaa. Juhlassa tarjottiin perinteistä uutispuuroa, joka keitetään uutisviljasta, yleensä rukiista. Puuroon käytetty ruis oli ostettu Artjärvellä sijaitsevalta Valkialan tilalta. Kuva Museovirasto, Historian kuvakokoelma, kuvaaja Soile Tirilä, Finna.fi-palvelu.

Erilainen ohjelma on ollut myös kekrijuhlissa keskeisessä osassa. Etukäteen on saatettu askarrella kekripukki, joka on illan hämärässä poltettu. Juhlissa on voinut vierailla kekrittäriä ja köyrejä ja erilaisia tarinoita kerrottu ja ensi vuoden ennustamista harjoitettu. Omanlaisensa ohjelma on tuonut kekrijuhliin mystisen tunnelman.

Joko sinä olet kalenteroinut kekrijuhlat, johon osallistua vai oletko saanut kunnian järjestää kekrin omalle yhteisöllesi?

Hyviä vinkkejä ja reseptejä löytyy seuraavan linkin takaa:

https://www.maajakotitalousnai...

Lähteet: Talonpoikaiskulttuurisäätiö: https://talonpoikaiskulttuuris...

MKN Keskus