MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä - Peruna kunniaan!

1 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Peruna on yksi tärkeimmistä viljelykasveistamme ja se on ollut suomalaisten tärkein C-vitamiinilähde. MKN on tehnyt pitkään työtä perunan käytön edistämiseksi.

Naisia kuorimassa perunoita 40-luvulla.
Perunankuorintaa 40-luvulla

Perunan puolestapuhujat

Vuonna 1940 Kansanhuoltoministeriö myönsi Maatalousnaisille 8 000 markkaa ”mainospäivien perunankäytön lisäämisen ja voin käytön supistamisen merkeissä.” Mainospäiviä varten Keskusjohtokunta teki neuvontaohjelman, jossa perunan käyttöä käsiteltiin monipuolisesti: esiteltiin perunaa sellaisenaan ja erilaisia perunaruokia monipuolisesti. Maatalousnaisten neuvojat järjestivät 72 mainostilaisuutta (joita nykyään kutsutaan tiedotustilaisuuksiksi) ympäri Suomen. Niissä oli läsnä reilu 3 500 henkeä.* 

MKN ruoka-asiantuntijat kampanjoivat ja puhuvat perunan puolesta aktiivisesti edelleen.

Monipuolinen peruna – kokeile perunalepuskoita

Peruna on rehtiä suomalaista, edullista ja monipuolista ruokaa. Se on myös ravitsemuksellisesti suositeltavampaa kuin pasta. Peruna sopii hyvin joulun jälkeiseen arkeen. Vuoden alun niin kutsutut härkäviikot tai selkäviikot tarkoittavat nykyään monelle ennen kaikkea ruokailutapojen muuttamista. Mitä jos ottaisit tavoitteeksi valmistaa joka viikko jonkun uuden perunaruoan? Oletko kokeillut esimerkiksi perunarieskoja tai -lepuskoita, jotka valmistuvat helposti perunamuusin tähteistä? Lepuskoista saat jopa pienen aterian, kun täytät ne tacojen tai tortillojen tapaan. Niihin voit upottaa esimerkiksi uuden vuoden tarjoiluista ylijääneet herkkukalat tai lihat.

Perunalepuska-resepti

Lepuskatäytteet-reseptit

* Katri Laine: Maatalousnaiset 1797-1947