Suomalainen leipäkulttuuri kunniaan

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Leivän leivonta on innostavaa, ja suomalaisista leivistä löytyy mahtavia tarinoita. Maa- ja kotitalousnaiset nostaa esille alueellisia leipiä tarinoineen ja resepteineen kotileipurien ja muiden iloksi.

leivänpuolikas ja leipäviipaleita puisella leikkuulaudalla
Kuva Helena Velin

Suomalaiset perinneruoat kiinnostavat, eikä leivontabuumi ota laantuakseen.
”Kun muutama vuosi sitten keräsimme perinteisiä, alueellisia ruokia ympäri Suomen Isoäitien herkut -digikeittokirjaan, sai kirja runsaasti huomioita”, kertoo kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta.

Tänä vuonna MKN ruoka-asiantuntijat tuovat tunnetuksi suomalaisen leivän tarinaa. ”Haluamme siirtää ruokaperinnettä, lisätä leipäkulttuurimme tunnettuutta ja kertoa alueellisista eroista. Suomessa on monipuolinen ja monimuotoinen leipäkulttuuri, jossa on alueellisia vaihteluja.”

Kaupungistumisen ja teollistumisen myötä ruokakulttuurin alueelliset erot ovat tasoittuneet. Lähes samanlainen valikoima perusleipiä löytyy kaupoista ympäri Suomen. Onneksi leipätarjonnassa on kuitenkin alueellisia eroja, mistä kiitos kuuluu pienille paikallisille leipomoille. Esimerkiksi itäsuomalaisessa leipäkulttuurissa on edelleen voimakkaana perinteinen, hapan ruisleipä. Länsi-Suomessa suosiossa ovat maustetut ja makeahkot leivät kuten piimälimppu ja saaristolaisleipä tai kuminalla ja rusinoilla maustetut leivät.

”Vuoden aikana esittelemme sosiaalisen median kanavissamme ja kotisivuilla erilaisia paikallisia leipiä resepteineen. Reseptit on muokattu tähän päivään sopiviksi”, Suontausta sanoo.

MKN ruoka-asiantuntijoille on annettu vapaat kädet leipien esille tuomisessa. Leivän tarina voidaan kertoa esimerkiksi leivonta-livelähetyksenä sosiaalisessa mediassa, se voi olla vaikka havaintoesitys tai leivontahetkiä lasten kanssa jossain tapahtumassa. Reseptit tarinoineen kootaan MKN:n kotisivuille.

Vuoden loppuun kestävän kampanjan käynnistää MKN Keskus hävikkiä torppaavalla, arkeenkin sopivalla Puuroleivällä. Innoituksensa leipä on saanut perinteisestä hiivaleivästä.

”Taikinaa ei tarvitse vaivata eli sen saa tehtyä koskematta käsin taikinaan. Leivän voi leipoa myös ilman porkkanaa, mutta leipätaikinaan kätketyillä kasviksilla saa hyvin lisättyä päivittäistä kasvistensaantia”, Suontausta vinkkaa.


Porkkana-puuroleipä