Pellava parantaa kolesteroliarvoja

1 min lukuaika

Ruokavinkit

Pellavansiemenet ja -rouheet ovat mainio Pohjolassa kasvava vaihtoehto muualta tuoduille pähkinöille ja siemenille.

Pellavansiemen sisältää paljon kuitua ja hyvää öljyä. Pellavansiemenet soveltuvat leivontaan, puuroon tai jogurtin lisukkeeksi. Siemenistä puristettu pellavaöljy on puolestaan parhaimmillaan sellaisenaan tai salaatinkastikkeessa.

Omega-3-rasvaa sydämelle

Pellavansiemenissä ja -öljyssä on erityisen runsaasti alfalinoleenihappoa – eniten kaikista öljyistä ja siemenistä! Alfalinoleenihappo on omega-3-rasvahappo ja ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka pitää saada ravinnosta.
Tutkimuksissa on havaittu, että alfalinoleenihappo auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Sillä on myös muita tehtäviä elimistössä. Päivän omega-3-rasvan tarpeen saa jo alle teelusikallisesta pellavaöljyä.

Pellavassa on myös toista välttämätöntä rasvahappoa, linolihappoa, joka on omega-6-rasva. Pellavassa on omega-3- ja omega-6-rasvaa ihanteellisessa suhteessa (4:1)

Lisäksi pellavansiemenistä ja rouheista kertyy

  • kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat hyväksi verenpaineelle
  • ravintokuitua, joka edistää suolen toimintaa
  • B-, E- ja K-vitamiineja
  • bioaktiivisia yhdisteitä kuten lignaaneja, jotka ovat luontaisia kasviestrogeenejä

Ympäristölle hyvä

Öljypellava kasvaa Pohjolassa pelloilla ja sillä on vaatimattomana kasvina pieni hiilijalanjälki. Pellavansiemenet ja -rouheet ovat siten mainio, ekologinen vaihtoehto muualta tuoduille pähkinöille ja siemenille.

Lue lisää: www.pellava.fi

Teksti: Elisa Piesala

Aineisto on tuotettu MMM:n hankkeessa.