Näin järjestät vieraslajitalkoot
Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Maisemapalvelut· Järjestökampanjat· Järjestöasiat
Mitä pitää ottaa huomioon kun suunnitellaan vieraslajitalkoita.
Näin järjestät vieraslajitalkoot
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset järjestivät webinaarin keskiviikkona 24.1. jonka aiheena oli vieraslajitalkoiden järjestäminen. Vuonna 2024 Impinpäivän teemana on vieraslajit. Teeman puitteissa Maa- ja kotitalousnaiset kannustavat kaikki osallistumaan vieraskasvien torjuntatyöhän esim. järjestämällä yhdessä kunnan tai muiden paikallistoimijoiden kanssa talkoot tai vieraslaji-infoja.
Torjuntasuunnitelma
Tee torjuttavasta alueesta torjuntasuunnitelma, jossa on otettu huomioon mitä lajia torjutaan, miten sitä kannattaa torjua, milloin torjutaan ja miksi torjuntaa tehdään. Moni laji on helpoin torjua heti alkukesästä, jolloin torjuntajätettäkin tulee vähemmän kuin loppukesällä. Liian myöhään ajoitettu torjunta voi pahentaa tilannetta, jos esim. jättipalsamin kypsät siemenkodat aukeavat torjuntaa tehdessä.
Mieti myös valmiiksi, mitä torjuntajätteelle tehdään talkoiden jälkeen. Voiko sen jättää paikalleen maatumaan vai pitääkö se viedä tuplajätesäkissä lajitteluasemalle. Jos torjuntajätteessä on lisääntymiskykyisiä kasvin osia, kuten juuria tai siemeniä, jätettä ei saa läjittää alueelle. Lisääntymiskykyisiä kasvinosia ei myöskään saa laittaa kotikompostoriin, koska siellä lämpötila ei nouse riittävän korkeaksi.
Mieti valmiiksi, tarvitaanko torjuntaan lupia. Toisen maalla torjuntaa tehdessä pitää aina pyytää lupa maanomistajalta. Lisäksi luonnonsuojelualueella torjunta voi vaatia poikkeamisluvan, jota haetaan paikallisesta ELY-keskuksesta. Tiealueella toimiessa talkoiden järjestäjällä pitää olla Tieturva 1 kortti, muilta talkoolaisilta tätä ei vaadita.
Tiedottaminen
Tiedota talkoista riittävän ajoissa, etenkin jos haluat tiedottamisen kautta lisää osallistujia talkoisiin. Mieti sopiva kellonaika, monet työssäkäyvät eivät pääse arkipäivisin osallistumaan talkoisiin. Hyviä tiedotuskanavia ovat Facebookin alueelliset ryhmät, paikallislehdet, alueelliset tapahtumakalenterit, sähköpostiviestit tai paikallisen kaupan ilmoitustaulu. Media on kesäisin yleensä kiinnostunut vieraslajitorjunnasta, joten voit pyytää paikallislehden tai -radion toimittajaa talkoisiin tekemään jutun.
Joskus on hyvä pyytää ilmoittautumisia talkoisiin, jotta tiedetään osallistujamäärä. Torjuttavan alueen koko on hyvä suhteuttaa osallistujamäärään, jotta työ on mielekästä ja saadaan näkyvää jälkeä aikaiseksi. Lisäksi mahdollisten tarjoilujen vuoksi voi olla hyvä tietää osallistujamäärä.
Talkookohde ja välineet
Hyvä talkookohde on helppo saavuttaa ja siellä toimiminen on turvallista. Lisäksi on hyvä miettiä alueen jatkohoito. Harvoin vieraslajeja saadaan torjuttua kerralla, vaan torjuntaa tulisi jatkaa useita kertoja vuodessa usean vuoden ajan. Vieraslajien torjunnassa ei yleensä tarvita kummempaa suojautumista. Ainoastaan jättiputkia torjuttaessa pitää muistaa suojata ihot ja silmät kunnolla. Muuten riittää keliin sopivat maastovarusteet sekä työhanskat. Talkoiden järjestäjän on hyvä varata muutamat ylimääräiset työhanskat, jos kaikilla osallistujilla sellaisia ei ole. Lisäksi jätesäkkejä kannattaa varata, jos torjuntajäte pitää kuljettaa alueelta lajitteluasemalle.
Jättipalsamin torjunnassa viikate tai siimaleikkuri on osoittautunut tehokkaaksi välineeksi, mutta silloin torjunta pitää tehdä viimeistään heinäkuun alussa, jossa siemeniä ei ole ehtinyt muodostua. Kurtturuusun ja komealupiinin torjunnassa pistolapio on hyvä väline juurakkojen maasta kaivamiseen. Joskus vieraslajikasvuston peittäminen on hyvä torjuntakeino, etenkin hieman syrjemmässä tai haastavassa paikassa. Silloin torjuttava kasvusto niitetään maata myöten alas ja päälle levitetään paksu, valoa läpäisemätön katekangas. Kankaan pitää mennä riittävästi kasvuston reunojen yli, jotta kasvit eivät pääse reunoilta nousemaan ylös. Kangas kiinnitetään maahan tiiviisti esim. kivillä ja kiinnityspiikeillä. Torjunta-aluetta kannattaa käydä tarkkailemassa silloin tällöin, jotta kangas ei ole päässyt esim. rikkoutumaan tai liikkumaan tuulen mukana.
Osallistukaa hanskapakettiarvontaan
Ilmoittakaa vieraslajitalkootyönne 15.8. mennessä Webropol -lomakkeella ja osallistukaa arvontaan. Maa- ja kotitalousnaiset arpovat kaikkien osallistujien kesken viisi puutarhahanskapakettia. Yksi paketti sisältää viidet puutarhahanskat.