Maistuva maaseutu tunnustuspalkinnot Itä-Suomessa

3 min lukuaika

Uutinen

Maistuva maaseutu on yrityksille annettava tunnustuspalkinto, jonka Maa- ja kotitalousnaiset lanseerasi Suomi 100 -juhlavuonna. Maakunnittain myönnettävällä palkinnolla nostetaan yleensä joka toinen vuosi esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita.

Muuruveden taiteilijaillallinen
Kuva Muuruveden taiteilijailalliselta

Maistuva maaseutu tunnustuspalkinnot Itä-Suomessa

Suomalainen maaseutu tuottajineen ja yrityksineen tarjoaa laadukkaita raaka-aineita ja elintarvikkeita niin teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin. Kajaanissa pidettävän maaseutumatkailuseminaarin vuoksi Itä-Suomen MKN yrityspalvelut myönsi omiin maakuntiinsa tämän tunnustuksen myös tänä vuonna 2023, muusta Suomesta poiketen.

Maistuva maaseutu -tunnustuksella MKN tuo esille suomalaista ruokaa, sen tuottajia ja sankaritarinoita suomalaisen ruoan takana. Samalla kannustetaan ihmisiä suosimaan lähiruokaa, käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja, järjestämään yhteisiä tapahtumia ruoan ympärille, hyödyntämään luonnon antimia ja nauttimaan ruokaa myös luonnossa. Annamme ruoantekijöille kasvot ja heidän ansaitsemansa kiitoksen, edesautamme suomalaisen ruoan sankaritarinoiden syntymistä sekä lisäämme suomalaisen ruoan arvostusta.

Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:

  • Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
  • Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
  • Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
  • Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
  • Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin

Maistuva maaseutu -tunnustuspalkinnot annettiin yrityksille Valtakunnallisessa yrittäjien ja kehittäjien maaseutumatkailuseminaarissa 22.3.2023.

MAISTUVA MAASEUTUYRITYKSET 2023

Pohjois-Karjalasta Maistuva maaseutu -yritykseksi valittiin Lihhoo Lieksasta -yritysryhmä.
Lihhoo Lieksasta on kolmen lieksalaisen lihantuottajan yritysryhmä, jossa hyvällä yhteistyöllä on saavutettu sekä paikallista että valtakunnallista näkyvyyttä sekä markkinaosuuden kasvua. Mukana yhteistyössä on Perinnetalo Isäntärenki, Tapiola Highland ja Palviaisen tila. Tilojen lammas-, ylämaannauta- ja mangalitzasiantuotanto on ekologista ja eettistä. Laiduntavat eläimet hoitavat myös maaseutumaisemaa. Lieksan keskustassa on tilojen yhteinen paikallispuoti, jossa on myynnissä myös monien muiden tuottajien tuotteita. Yleisöäänestyksessä kehuttiin puodin monipuolista lähiruokavalikoimaa ja erinomaista palvelua.

Pohjois-Savossa  vuoden 2023 Maistuva maaseutuyritys on PBG Korhonen. PBG Korhonen on monialainen yritys, joka on päämäärätietoisesti kehittänyt toimintaansa. Palvelutarjontaan kuuluvat erilaisten juhlien järjestely- ja cateringtoiminta asiakkaan tarpeen mukaisesti. Lisäksi yritys tuottaa erilaisia koulutus- ja kehittämispalveluja.

Yritys on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä kylätoimintaa Muuruvedellä eri yritysten, muiden kylätoimijoiden ja kehittämishankkeiden kanssa. Yrityksen toimintaperiaatteisiin kuuluu hyvät ja laadukkaat lähellä tuotetut raaka-aineet. Yritys on ollut aktiivisesti mukana myös European Region of Gastronomy verkostossa. Lisäksi yritys on lähtenyt mukaan Taste Savo verkostoon.

Vesi- ja energiatehokkuus sekä CO2-päästöjen hallinta ovat luontainen osa yrityksen toimintaa. Yrityksen toimitilat ovat lämminneet maalämmöllä jo 20 vuotta. Kiinteistössä käytetään tukena myös uusiutuvaa energiaa puulämmityksen muodossa. Käytössä oleva sähkö on tuotettu vihreällä voimalla.

Kainuun Maistuva Maaseutu 2023 palkittava on Männikkölän tila, jossa puurretaan, että alueen toimijat saisivat lähilihaa. Männikkölän tila on saanut tuotteensa ravintoloiden a la carte- listoille ja saanut kysynnän kasvamaan ympärivuotiseksi. Tila kehittää ja innovoi tuotteita, ja on mukana myös Rekotuotteiden jakelussa. Hiiden Torppa, jonka alla toiminta pyörii, kantoi myös ison työpanoksen Suomen luonnonpäivänä Hiidenportissa järjestetyssä Club for Fiven konsertissa yhteistyössä Sotkamon kunnan ja Metsähallituksen kanssa. Yleisömäärä oli hurjat 1000 ihmistä. Kioski- ja info toiminta Hiidenportin lähtöpisteellä loppukeväästä alkutalveen on hieno osoitus paikallisen yrittäjän innovoinnista ja palveluhalukkuudesta. Kioskin tuotteistus pohjautuu itsetehtyihin leipomuksiin, jossa oma kyyttö on pääosassa niin pitsoissa kuin piirakoissa. Haluamme myös Kainuun Maistuva Maaseutu -palkinnon myötä nostaa lähellä tuotettua alkuperäiskarjan naudanlihaa esille.