Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa vieraslajitalkoisiin Impin päivänä 11.6.

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· Tietoa meistä

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset ympäri Suomea laittavat haitallisia vieraslajikasveja kuriin 11.6.2024. Torjuntatyöhön toivotaan mukaan yhdistyksiä ja kansalaisia laajalla rintamalla.

Jattipalsamin kitkentaa Sinikka Jokela
Jättipalsamin kitkentää. Kuva Sinikka Jokela

Yhteistyössä on voimaa

Haitalliset vieraslajikasvit kuten lupiinit, jättiputket ja jättipalsami ovat merkittäviä luonnon monimuotoisuuden uhkatekijöitä. Ne vievät tilaa perinteisiltä niittykasveiltamme ja niistä riippuvaisilta eliöiltä. Vieraslajikasvit voivat myös haitata ruokaturvaa ja jopa ihmisten terveyttä.

”Neuvomme jäseniämme osallistumaan aktiivisesti haitallisten vieraslajikasvien torjuntaan. Kannustamme torjuntatyöhön erityisesti 11.6. eli Impin päivänä”, järjestöpäällikkö Helena Velin MKN Keskuksesta sanoo.

Haitallisten vieraslajien torjunnassa onnistumisen mahdollisuudet kasvavat silloin, kun toiminta on pitkäjänteistä ja kun viranomaiset, kunnat, kansalaiset, yhdistykset ja järjestöt puhaltavat yhteen hiileen.

”Yhteistyö tuo voimaa. Lisäksi torjuntatapahtumat ovat mainio tapa edistää yhteisöllisyyttä. Toivomme, että mahdollisimman moni yhdistys innostuisi torjumaan vieraslajikasveja Impin päivänä joko yhteistyössä paikallisten maa- ja kotitalousnaisten kanssa tai järjestämällä tapahtumia omille jäsenilleen.”

Ennakointi kannattaa

Keskeistä haitallisten vieraslajikasvien torjunnassa on, että niiden esiintyminen havaitaan mahdollisimman varhain ja torjunta aloitetaan ennen kuin kasvi on ehtinyt levitä laajalle alueelle.

”Jos kitkettävää ei löydy vielä 11.6., voi pitää infotilaisuuden, jossa opetellaan tunnistamaan vieraslajikasveja sekä kerrotaan torjunnan tärkeydestä ja torjuntatavoista. Varsinaiset kitkentätalkoot voi järjestää myöhemmin kesällä, kun kitkettävää löytyy”, Velin vinkkaa.

Ilmoittakaa toiminnasta ja osallistukaa hanskapaketti-arvontaan

Kaikkia Impin päivän -kampanjaan osallistuvia pyydetään ilmoittamaan toiminnasta, jotta saadaan tietoa siitä, miten laajasti haitallisia vieraslajikasveja on torjuttu. Ja raportointiin liittyy tietysti porkkana: kaikkien vastanneiden kesken arvotaan viisi hanskapakettia, joissa jokaisessa on viisi paria Barents IAS -hankkeen puutarhahanskoja.

Torjuutoiminnan raportointi 15.8 mennessä Webropol-lomakkeen kautta: webropol.com/s/vieraslajitalkoot2024

LISÄTIETOJA

Impin päivä 11.6.

Impin päivä on Maa- ja kotitalousnaisten perinteinen järjestöväen kampanjapäivä. Päivää vietetään vaihtuvin teemoin. Edellisen kerran Impin päivänä kitkettiin vieraslajeja vuonna 2016.

Vieraslajit

• Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan uusille alueille ihmistoiminnan seurauksena joko tietoisesti tai tahattomasti. Jos vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja alkuperäistä lajistoa, voidaan se määritellä haitalliseksi vieraslajiksi. Ohjeita vieraslajien tunnistamiseen, kasvustoista ilmoittamiseen ja käytännön torjuntatyöhön: www.vieraslajit.fi/

• Ohjeita ja käytännön vinkkejä vieraslajitalkoiden järjestämiseen: www.maajakotitalousnaiset.fi/a...

• MKN Keskus on mukana Haitalliset vieraslajit Barentsin alueella -hankkeessa, jonka tavoitteena on Barentsin alueen kansalaisten ja paikallistoimijoiden aktivointi haitallisten vieraslajien hillintään. Tietoa hankkeesta: https://barents-ias.info/fi/ti...

Tarinoita vieraslajityöstä: www.barents-ias.info/fi/blog