Kevät ja kalastus

Kuukauden lähikala -hankkeen kuukauden kala on ahven.

Ahventahna1

Ahven on Suomen tunnetuin ja yleisin kalalaji, mutta kevättalvella ja keväällä ei ole tuntunut siltä. Ainakin Turun seudulla tänä keväänä kalat eivät ole liikkuneet, kuten toivoisi ja Ahti ei ole suonut antimia toivottuina päivinä. Onneksi taitavat kalastajat ja kalakaupat ovat toimittaneet edes pienesti kalaa meidän tarpeisiimme. Kylmä kevät on mahdollisesti voinut vaikuttaa kalojen liikkumiseen. Onneksi on luvassa lämpimämpiä päiviä ja kesä on vasta alussa.

Tiesitkö tämän ahvenesta

On Suomen kansalliskala ja yksi yleisimmistä kalalajeistamme. Se on petokala, joka viihtyy niin järvissä kuin rannikon murtovesissäkin, ja sillä on melko väljät elin- ja ravinto-olosuhteet. Ahventa pyydetään yleisesti verkkojen, rysien ja kutuaikana touko-kesäkuun vaihteessa käytettävien katiskoiden avulla. Se on myös suosittu kohde pilkkijöille. Parhaimmat saalisaikat ovat kutuaika sekä loppukesä ja syksy.

Ahvenen liha on tiivistä, vaaleaa ja vähärasvaista – erittäin herkullista. Vaikka monet saattavatkin pitää ahventa hieman piikkisenä kalana, todellisuudessa siinä on vain vähän isoja lihasruotoja, jotka on helppo poistaa jo ennen ruoanvalmistusta. Pienemmät ahvenet ovat erinomaisia keittojen ja liemien raaka-aineita, kun taas suuremmat yksilöt sopivat mainiosti esimerkiksi paistettuna pannulla tai uunissa. Savustettu tai grillattu ahven tarjoaa myös herkullisen makuelämyksen.

Puhdistettu ahven voidaan keittää kokonaisena suomustamatta, jolloin nahka suomuineen poistetaan vasta valmiista kalasta tarjolle tuotaessa tai ruokaillessa. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset kokosivat muutamia ohjeita ahvenesta.

Jaa oma kalamuistosi

Kesäpäivä ongella kallion päälle vai kenties maailman paras joulukalapöytä? Mitä muistoja kala sinussa herättää? Kuukauden lähikala -hanke kerää yhteen kalaan liittyviä muistoja, kerro meille omasi! Voit jättää muiston anonyymisti tai halutessasi nimimerkillä tai nimelläsi. Muistoja voi jättää vuoden 2024 loppuu asti.

Muistoista tullaan koostamaan julkaisu, joka sisältää muistoja ja reseptiikkaa. https://link.webropol.com/s/kalamuistoja

Paistetut ahvenfileet ja perunan puolikkaat

150 g nahatonta ahven fileitä / ruokailija
suolaa
pippuria

1. Paista ahvenfileet rasvassa pannulla molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Ajoita paistaminen lähelle perunoiden valmistumista. Muista, että kala on herkkä hajoamaan käänneltäessä, joten käännä filee vain kerran paiston aikana.

Ohje yhdelle ruokailijalle:

1 kpl iso peruna
ripaus suolaa
0,25 dl yrttejä
0,5 rkl korppujauhoja
1 rkl rasvaa

  1. Pese ja halkaise perunat. Pistele leikkuupintaan veitsellä muutamia syviä viiltoja.
  1. Sekoita rasva ja suola pienelle lautaselle. Laita viereen omille lautasilleen myös hyvin pieneksi hienonnettu yrttihakkelus ja korppujauhot. Paina perunoiden leikkuupinnat ensin rasvaan, sitten kevyesti yrtteihin ja lopuksi korppujauhoon.
  2. Nosta perunan puolikkaat voideltuun uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin.
  1. Kypsennä 200 asteessa ½ h. Jos haluat hieman ruskistusta pintaan, nosta perunat lopuksi n. minuutiksi grillivastuksen alle.

Keväisillä piknikeillä maistuu savuahvenlevite.

Savuahvenlevite

250 g savustettuja ahvenia
200 g ranskankermaa
1 sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
0,5 tl sokeria
2 rkl tillisilppua

Valuta ahvenista runsain öljy pois. Perkaa ahvenista selkäruoto irti. Riko ahventen rakenne haarukalla. Purista sitruunasta mehu ja silppua tilli. Sekoita kaikki aineet keskenään. Tarkista maku. Ahvenlevite maistuu rieskojen, ruisnappien tai patonkien täytteenä.

Iloisia kalaruokahetkiä toivottavat Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Kalalivet ovat osa Kuukauden lähikala -hanketta. Rahoitus on Saaristomeren kalaleaderista (Erityisesti Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku) . Asiantuntijat tulevat myös ilolla alueen yhdistysten tapaamisiin ja tilaisuuksiin. Keräämme mielellämme reseptejä ja kalamuistoja talteen.

#leadersammabåt #ahven #kuukaudenlähikala #MKNruoka #länsisuomenmaajakotitalousnaiset #ruokaneuvolive