Juhlanjärjestäjän muistilista

2 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit

Suunnittele tarjoilut ja järjestelyt hyvissä ajoin. Pääset itsekin nauttimaan juhlista.

Mieti jo ennen juhlia

1. Suunnittele tarjoilu. Riittääkö kahvitus vai tarjotaanko kokonainen ateria? Pitkissä juhlissa tarvitaan myös yöpalaa. Ruokalajeja ei tarvitse olla monta, mutta määrässä ei sovi pihistellä. Ruuan menekkiin vaikuttaa myös se, kuinka kauan juhlavieraat odottavat tarjoilua.

2. Muista erityisruokavaliot, juhlijoiden ikärakenne sekä mahdolliset kansainväliset ruoka- ja tapatottumukset.
Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että kasvissyöjille ja keliaakikoille löytyy noutopöydästä jotain syötävää.
Myös laktoosi-intoleranssi pitää ottaa huomioon. Helpoimmalla pääset, kun valmistat kaiken laktoosittomana tai vähälaktoosisena.
Tiedustele erityisruokavaliot kutsuvierailta etukäteen!

3. Huomioi kylmäsäilytystilojen määrä ja ruokien kuumennusmahdollisuudet ruokalistaa suunnitellessasi.Riittääkö kodin kylmäsäilytystila?

4. Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.

5. Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja keskustella vieraiden kanssa.
Varaa riittävästi tekijöitä keittiöön ja tarjoiluun. Jaa vastuualueet. Noutopöydän hoitamiseen tarvitaan vieraiden määrästä riippuen 2 - 4 tarjoilijaa.

6. Kun tarjolla on useita ruokalajeja, ruokien ottaminen hidastuu. Jos vieraita on sata, noutopisteitä on hyvä olla neljä.

7. Mikäli juhlissa on alkoholitarjoilua, muista myös alkoholittomat vaihtoehdot. On kohteliasta tarjota alkoholitonta vaihtoehtoa houkuttelevasti ja luontevasti niin, ettei sitä tarvitse erikseen pyytää. Onneksi nykyään on saatavilla upeita kotimaisia, alkoholittomia kuohu- ja muita juhlajuomia.

8. Tarkista kattaukseen ja juomien tarjoiluun liittyvät yksityiskohdat. Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja tarpeeksi suuri kahvinkeitin? Riittääkö pöytätila, entä tuolit?
Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. Esimerkiksi monilla Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja. Myös pöytäliinat voi vuokrata.

9. Ota kattauksessa huomioon vuodenaika ja värit sekä juhlan teema tai luonne.

10. Suunnittele sopiva pöytämuoto. Onko syytä laatia istumajärjestys? Kuka on kunniavieras ja tarvitaanko pöytäkarttaa?

11. Seremoniamestarista voi olla hyötyä: hän pitää aikataulun ja ohjelman käsissään niin, että myös ruoka- ja juomatarjoilu sujuvat ja vieraat tietävät, mitä kulloinkin tapahtuu.

12. Muista myös: Varaa riittävä määrä kukkamaljakoita ja/tai laskutilaa lahjoille.
Toimita kutsut ajoissa. Muista mahdolliset vastauspyynnöt: kenelle ja mihin mennessä.
Tuntevatko vieraat juhlapaikan - olisiko kartasta ja ajo-ohjeesta apua?
Miten mahdollisista lahjatoiveista viestitään?
Muista kiittää vieraita jälkikäteen: henkilökohtaisesti, sähköpostilla, postitse vai lehti-ilmoituksella?