Impin päivänä 2024 järjestetään yhdistyksissä vieraslajitalkoita

Luontoon levinneet vieraslajit, kuten lupiini, jätttiputki ja jättipalsami vievät elintilaa perinteisiltä niittykasveiltamme. Tempaistaan Impin päivänä ja järjestetään vieraslajien torjuntatapahtumia ympäri Suomen.

Jattipalsamin kitkentaa Sinikka Jokela
Kuva Sinikka Jokela

Järjestetään vieraslajitalkoita ja kutsutaan muita yhdistyksiä ja alueen ihmisiä mukaan talkoisiin

Impin päivä on Maa- ja kotitalousnaisten perinteinen järjestöväen kampanjapäivä. Päivää vietetään vaihtuvin teemoin. Edellisen kerran Impin päivänä kitkettiin vieraslajeja vuonna 2016. Edelleen vieraslajit, kuten lupiini, jättiputki ja jättipalsami valtaavat alaa perinteisiltä niittykasveiltamme ja uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Työ vieraslajien torjumiseksi on tärkeää. Toivommekin mahdollisimman monen yhdistyksen järjestävän tapahtumia ympäri Suomen.

Yhteistyö on voimaa

Järjestävän yhdistyksen kannattaa kutsua muita yhdistyksiä ja paikallisia asukkaita talkoisiin mukaan. Porukalla tekeminen on mukavampaa kuin yksin puurtaminen ja yhteinen tekeminen luo yhteisöllisyyttä. Yhteistyötä kannattaa myös tehdä paikallisten yritysten kanssa esimerkiksi muovisäkkilahjoitusten, hanskojen tai talkootarjoilujen saamiseksi.

Keskeistä haitallisten vieraslajikasvien torjunnassa on, että niiden esiintyminen havaitaan mahdollisimman varhain ja torjunta aloitetaan ennen kuin kasvi on ehtinyt levitä laajalle alueelle. Impin päivän aika on monissa osissa Suomea otollista aikaa talkoille. Jos kitkettävää ei löydy vielä Impin päivänä, voi silloin pitää infotilaisuuden, jossa opetellaan tunnistamaan vieraslajikasveja sekä kerrotaan torjunnan tärkeydestä ja torjuntatavoista. Varsinaiset kitkentätalkoot voi järjestää myöhemmin kesällä. Pitkäjänteinen työ vieraslajien torjunnassa tuo tuloksia, joten monivuotinen yhteistyö eri toimijoiden välillä kannattaa ottaa tavaksi ja vuosittain vaihtaa talkoiden järjestelyvastuuta eri toimijoiden välillä.

 Ohjeita vieraslajien tunnistamiseen ja talkoiden järjestämiseen

Alla olevista linkeistä löydät ohjeita  vieraslajien tunnistamiseen ja talkoiden järjestelyihin.

MKN:n vieraslajitalkoo-ohjeet

Vieraslajit.fi


Ilmoittakaa toiminnasta ja osallistukaa hanskapaketti-arvontaan

Kaikkia Impin päivän -kampanjaan osallistuvia pyydetään ilmoittamaan  toiminnasta, jotta saadaan tietoa siitä, miten laajasti haitallisia vieraslajikasveja on torjuttu. Ja raportointiin liittyy tietysti porkkana: kaikkien vastanneiden kesken arvotaan viisi hanskapakettia, joissa jokaisessa on viisi paria Barents IAS -hankkeen puutarhahanskoja.

Torjuutoiminnan   raportointi 15.8 mennessä Webropol-lomakkeella. tai kirjoita selaimeen webropol.com/s/vieraslajitalkoot2024


 Vieraslajityöstä lisää

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on mukana Haitalliset vieraslajit Barentsin alueella -hankkeessa, jonka tavoitteena on Barentsin alueen kansalaisten ja paikallistoimijoiden aktivointi haitallisten vieraslajien hillintään. Tietoa hankkeesta. 

Tarinoita vieraslajityöstä.