Äitienpäivään kakkuja ja vinkkejä juhlienjärjestäjälle

Ota tästä hyvät täytekakku reseptit äitienpäivään:
Pokekakku
Vanhanajan pitsikakku
Mansikkaraparperikakku
Omenainen kinkkuvoileipäkakku

Pokekakku

Äitienpäivään kakkuja ja vinkkejä juhlienjärjestäjälle

Pokekakun ohje

125 g margariinia
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Täyte
2 dl kinuskikastiketta
100 g valkosuklaata

Kuorrutus
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
50 g valkosuklaata

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoan (halk. 23–24 cm) reunat. Pingota pohjalle leivinpaperi. Vatkaa margariini ja sokeri keskenään. Lisää munat seokseen yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi-munavaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan.

Kypsennä pohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä kakku tarvittaessa paistamisen loppupuolella leivinpaperilla. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Tee jäähtyneeseen kakkuun koloja sinne tänne siten, että tökkäiset puuhaarukan varren melkein pohjaan asti. Kuumenna kinuskikastike ja paloittele sekaan valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi kastiketta kakun päälle. Valuta täytettä erityisesti koloihin. Anna kakun maustua vähintään 3 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuustoon. Lisää kerman joukkoon. Levitä kuorrutus kakun päälle. Rouhi valkosuklaa ja ripottele kakun pinnalle.

Ruokaneuvolive näkyy ja kuuluu Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten sometileillä. Mikäli live meni ohitse, niin ei hätää. Livet jäävät somekanaviin nähtäviksi ja voit katsoa ne, kun sinulle sopii.

Vanhanajan pitsikakku

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
0,5 tl vaniljasokeria

Täyte sitruunakiisseli:
1 sitruuna
2 munaa
1,25 dl sokeria
75 g voita

Kuorrutus:
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Koristekansi (pitsi):
0,5 dl voisulaa
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C noin 35 minuuttia.
Valmista täytekiisseli. Raasta sitruunankuori ja purista mehu, laita kaikki kiisselin ainekset kattilaan. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Älä keitä!  Anna kiisselin jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta vaniljasokeri-maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.
Sekoita pitsin ainekset keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Huom. Pitsi levenee paistettaessa. Paista kantta 200 asteessa noin 8-10 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan, jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista. Ylimääräiset pitsin palat voit laittaa kakun reunoille.

Mansikka-raparperikakku

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperihilloke
250 g raparperin paloja (nuoria raparpereja ei tarvitse kuoria)
100 g hillo/marmeladisokeria

Täyte:
3 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 2 dl raparperihilloketta
250 g maitorahkaa
(sokeria)
4 dl mansikanpaloja

Kostutus:
vaaleaa mehujuomaa

Päälle:
mansikoita, tuoreita tai pakastettuja

Kiille:
1,5 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria

Reunapursotus:
5 dl vaahtoutuvaa kermaa

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran tasapohjaiseen vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa kakku vuoasta.

Valmista raparperihilloke keittämällä raparpereja ja hillosokeria pakkauksen ohjeen mukaan.

Vatkaa täytettä varten kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Lisää joukkoon rahka ja raparperihilloketta maun mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Kääntele sekaan mansikanpalat.

Halkaise kakku kolmeen osaan. Nosta kakun pintapala tarjoiluvadille ja kostuta kevyesti. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta keskimmäinen kakkupohja täytteelle, kostuta ja levitä päälle loput täytteestä. Aseta kakun pohjapala täytteelle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta kevyesti.

Sivele kakun pintaan ohut kerros hilloa tai marmeladia ja asettele viipaloidut mansikat pinnalle.

Keitä kakun päälle halutessasi kiille hyytelösokerista ja sivele hiukan jäähtyneenä pullasudilla mansikoiden pinnalle. Jos käytät pakastemansikoita, laita ne jäisinä kakun päälle ja sivele kiille marjojen pintaan.

Vaahdota reunapursotuksen kerma ja koristele kakun reunat haluamallasi tavalla pursottaen.

Kaikki kukat eivät sovi kakunkoristeeksi

Osa tutuista kasveista on toki myrkyttömiä, mutta niiden paikka on maljakossa, kuin kakkujen koristeena. Koristeet on perinteisesti valittu niin voileipäkakkuihin, kuin täytekakkuihin täytteiden mukaan. Mikäli kuitenkin mietit koristeeksi kasveja, niin huolehdi hygieniasta ja elintarvikekäyttöön tarkoitettujen kukkaputkien / kukkapiikkien käytöstä. Tarkista turvallisuus mm. www.luontoportti.com tai www.hus.fi/haku/myrkytystietokeskus ja aina voit olla yhteydessä ruoka-asiantuntijoihin.

Omenainen kinkkuvoileipäkakku

Tumma ja vaalea vuokaleipä vuorotellen
Kostutus vichyvedellä

Yhteen väliin omenasalaattia:

150 g pientä omenakuutiota
75 g kermavaahtoa
25 majoneesia
0,5 tl sitruunanmehua

Kahteen väliin kinkkutahna:

250 g kinkkurouhetta
250 g valkosipulituorejuustoa
1 rkl sinappia
25 g tomaattipyreetä
puolikas suolakurkku
50 g paprikanpaloja
0,5 tl paprikajauhetta

Kuorrutus kermalla notkistettua tuorejuustoa

Koristelu: Kinkkua, metvurstia, tomaattia, kurkkua, persiljaa, appelsiinia ja viinirypäleitä

Paljonko varataan

Nappaa tästä vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen!

Huolella suunniteltu juhla on kokonaisvaltainen elämys, joka jää pitkäksi aikaan niin sankarin kuin vieraidenkin mieleen

Sankarin mieltymykset ja harrastukset saavat näkyä ja maistua juhlassa. Jo hyvissä ajoin ennen juhlia kannattaa pitää palaveri, jossa on mukana joko juhlan sankari tai hänen luottohenkilönsä ja tarjoilujen järjestäjä.

Yhdistä herkut teemaan

Kun juhlan teema selkeytyy, ideoidaan kattaukset ja tarjottavat. Erilaisia ruokalajeja ei tarvitse olla kovin monia, kunhan niistä löytyy se pieni juju, joka yhdistää tarjottavan teemaan. Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi leivonnaisen muoto, väri, mauste tai tarjoilutapa.

Erityisruokavaliot pitää ottaa huomioon, mutta kaikille ei välttämättä tarvitse olla kaikkea. Varmista, että tarjottavista löytyy jotakin suolaista ja makeaa keliaakikolle, erilaisille kasvissyöjille ja laktoositonta ruokavaliota noudattaville.

Kun mietit ruokalistaa, tee ennen juhlia inventaario pakastimeen ja kuivakaappiin. Sieltä saattaa löytyä monenlaisia herkkuja juhlatarjottavia varten.

Pienet kakut säilyvät paremmin

Valmistujais- ja rippijuhlissa vieraat piipahtavat onnittelukäynnillä eri aikoina. Ota se huomioon jo suunnittelussa, jotta helposti pilaantuvat syötävät eivät ole huoneenlämmössä monta tuntia.

Kannattaa valmistaa mieluummin monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi hyvin puolittaa täyttämisen jälkeen sekä koristella ja laittaa tarjolle puolikas kerrallaan.

Kata kahvipöytä niin, että ensin voi ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen makeita.
Kahvi- ja teekupit kannattaa laittaa noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle.

Tarjoiluun varattavat määrät henkilöä kohden

Alkuruoat

  • salaatti 100-150 g
  • tuoresuolattu kala 100 g
  • savustettu kala 75 g
  • leikkeleet 75 g
  • keitto 1,5- 2 dl

Pääruoat (kahden lajin aterialla)

  • salaatti 150-250 g
  • laatikko 300-350 g
  • keitto 3 - 5 dl
  • fileoitu kala 150 g
  • savustettu kala 150 - 200 g
  • lihakastike 150 - 200 g
  • luuton liha ja paisti 100 - 150 g
  • pihvit ja leikkeet 130 - 150 g
  • jauheliha- ja murekeruoat 100 - 150 g
  • broileri 250 g
  • broileri rintafile 100 g

Lisäkkeet

  • keitetty peruna 200 g
  • keitetyt kasvikset 75 g
  • riisi tai makaroni 60 g
  • laatikko 100 - 150 g
  • tuore salaatti 75 g
  • kastike 0,5 dl
  • muhennos 1 dl

Jälkiruoat

  • kiisseli tai puuro 150-200 g
  • pannukakku 150 g
  • marjat 100 - 150 g
  • jäädyke, jäätelö, hyytelö 100 - 125 g
  • juustotarjotin 75 - 100 g
  • jälkiruokakastike 50 - 75 g
  • kahvi, tee 1 - 2 kkp

Juomat

  • Onnittelujuoma 1,25 dl / hlö
  • Ruokajuomat
  • maito tai kotikalja tai kivennäisvesi 2 lasia
  • mieto viini 1 - 2 annosta (1 annos = 12 cl)
  • väkevä viini 1 annos (1 annos = 8 cl)
  • Jälkiruokajuoma
  • kahvi, tee 1 kkp

Muut juomat

  • konjakki , likööri 1 annos (1 annos = 4 cl)
  • Koko pullo (0,75 l) = 6-7 annosta (mieto viini), 9 annosta (väkevä viini)

Kahvi- ja teekutsuilla tarjotaan henkilöä kohden

  • kahvi/ tee 2-3 kkp
  • vehnänen, kääretorttu, kuivakakku tms 1 viipale tai kpl
  • pikkuleipä 1 kpl / laji (jos vieraissa on runsaasti lapsia, kannattaa pikkuleipiä varata runsaammin)
  • kahvipöydän voileipiä 3 kpl
  • voileipäkakku 1-2 cm viipale

Varaa kahvipöytään

  • maitoa (vähälaktoosinen/laktoositon) 5 dl/10 hlöä, 1 l/20 hlöä, 2,5 l/50 hlöä
  • sokeria ja makeutusainetta

Hyviä juhlia
toivottaa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset