Vuoden 2018 maisematekokilpailu Keski-Suomi

2 min lukuaika

Uutinen

Rautionmäen kyläyhdistys Äänekoskelta on voittanut Vuoden maisemateko -kilpailun Keski-Suomessa

20181027 113937 resized

Vuoden 2018 maisematekokilpailun voitto Rautionmäen kylälle
Rautionmäen kyläyhdistys Äänekoskelta on voittanut Vuoden maisemateko -kilpailun Keski-Suomessa. Kyläyhdistys on rakentanut talkootyöllä säilytys- ja näyttelytilan vanhoille esineille.

Maa- ja kotitalousnaiset myöntävät Vuoden maisemateko -tunnustuksen kiitokseksi arvokkaasta työstä kulttuuriympäristön hyväksi. Vuoden maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä ja edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla.

Kilpailun teemana on vuonna 2018 ollut ”Laita hyvä kiertämään”. Tänä vuonna kilpailulla on haluttu erityisesti edistää kiertotaloutta ja kiinnittää huomiota hoidon jatkuvuuden turvaamiseen, kierrätettävien materiaalien ja rakennustarvikkeiden käyttöön ja hoitotoimenpiteistä syntyvän materiaalin jatkohyödyntämiseen.

Keski-Suomen maisemateon valintaraati arvosti ennen kaikkea kyläläisten vahvaa tahtoa toimia yhdessä koko kylän eteen. Työ on ollut suuri ponnistus pienelle kylälle ja talkoot yhteisen tavoitteen eteen ovat voimistaneet yhteisöllisyyttä. Rakennuksen myötä vanhat esineet ovat saaneet arvoisensa säilytys- ja näyttelytilan, jossa niiden säilyminen ja niihin tutustuminen on taattu myös tuleville sukupolville. Rakennuksesta itsestään tulee tärkeä osa kylän näkyvää kulttuuriympäristöä ja sekä sen takana olevasta tarinasta aineetonta kulttuuriperintöä. Vanhan ja käytetyn materiaalin ja rakennustarvikkeiden hyödyntäminen on tukenut kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Valintaraadin mielestä teko tukee vuoden 2018 teemaa ”Laita hyvä kiertämään” erityisen monipuolisesti.

Keski-Suomen Vuoden maisemateon voittaja julkistettiin 27.10.2018 Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten vuosikokouksessa Joutsassa.

Rautionmäen kyläyhdistys edustaa Keski-Suomea valtakunnallisessa Vuoden maisemateko -kilpailussa, jonka voittaja valitaan marraskuun lopulla. Vuoden maisemateko valitaan nyt neljättä kertaa.


Lisätietoja:
Kirsi Koskela
Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija
Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Kauppakatu 19 A, 40100 Jyväskylä
p. 043 826 9641 / kirsi.koskela @ maajakotitalousnaiset.fi


Juho Kautto
Rautionmäen kyläyhdistyksen sihteeri
p. 0400 759 869 / juho.h.kautto @ gmail.com