Vuoden 2024 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Pohjanmaalla valmistaa laadukasta tuotetta uudenlaista yhteistyötä hyödyntäen

3 min lukuaika

Ajankohtaista· Uutinen

Oulun Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus antaa vuosittain pohjoispohjalaiselle yritykselle Maistuva maaseutuyritys -tunnustuksen. Valinnalla halutaan nostaa esiin maaseudun makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Tällä kertaa palkinto menee Muhoksella valmistettavalle KaJo-jäätelölle, jonka yrittäjinä toimivat maidontuottaja Joni Pitkänen sekä marjanviljelijä Kalle Vimpari.

Ka Jo jaatelo
Vuoden Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Pohjanmaalla on KaJo-jäätelö. Kuvassa Joni Pitkänen (vas.), Annika Kesti ja Kalle Vimpari. Kuva: KaJo-jäätelö.

KaJo-jäätelöissä käytetään puhtaita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Jäätelö tehdään Muhoksella kahden tilan yhteistyönä; jäätelö valmistetaan Jonin pihattonavetassa asuvien lehmien maidosta sekä Kallen marjatilalta poimituista marjoista. Yrityksessä työskentelee myös Annika Kesti, joka vastaa jäätelön makumaailmasta ja sen kehittämisestä.

– Kun vastaamme prosessista ja pääraaka-aineiden tuotannosta itse, voimme taata koko tuotteen laadun, yrittäjä Joni Pitkänen linjaa.

Valitsijaraati arvosti erityisesti uudenlaista kahden tilan yhteistyötä sekä monipuolista verkostoitumista. KaJo-jäätelö tekee aktiivista yhteistyötä eri tahojen, kuten Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ja on mukana esimerkiksi Likis-lähiruokatapahtumassa. Yritys kävi markkinavuoropuhelua muun muassa Arinan kanssa jo perustamisvaiheessa. Yhteistyötä on kuitenkin myös mahdollista syventää entisestään esimerkiksi kauppojen kanssa. KaJo-jäätelön nuoret yrittäjät luovat monipuolisella ja taitavalla viestinnällään positiivista kuvaa maaseudun asioista, ja yritys onkin oiva esimerkki elävästä maaseudusta. Erityisen kunniamaininnan raati antoi herkullisille ja maistuville tuotteille.

– Minulle tunnustus tuli aivan täysin yllätyksenä. Tällainen huomionosoitus vasta aloittaneelle pienelle yritykselle antaa kyllä pontta jatkoon. Erityisesti ilahdutti, että valintakriteerit olivat juuri niitä asioita, joihin olemme pyrkineet panostamaankin, Pitkänen iloitsee.

KaJo-jäätelön maistuvat ja herkulliset tuotteet saivat raadilta erityismaininnan. Kuva: KaJo-jäätelö.

Tavoitteena rauhallinen kasvu

KaJo-jäätelö on lisännyt tunnettuuttaan ja kasvua onkin tapahtunut sekä pohjoisen että etelän suuntiin. Tähän yrittäjät eivät kuitenkaan vielä tyydy, sillä lisää kasvua tavoitellaan. Tulevaisuudessa yrityksen tavoitteena on kasvaa rauhalliseen tahtiin, koska jäätelön valmistus on molemmille yrittäjille sivutoimi.

– Ennen kaikkea halutaan lisätä tunnettuutta. Kun on uusi yritys niin, vaikka tekisi maailman parasta jäätelöä, se ei pelkästään riitä. Yritys tarvitsee myös tunnettuutta, jotta se pystyy kasvamaan ja kehittymään, Pitkänen painottaa.

Näkyvyyttä yritykselle tuo myös tänä kesänä ensimmäistä kertaa Oulun keskustaan avattu jäätelökioski. Se toimii täysin yrityksen omin voimin jäätelön valmistusta ja myyntiä myöden.

Tunnustuspalkinto julkistettiin ProAgria Tapahtumat Oy:n järjestämässä Farmari-maatalousnäyttelyssä perjantaina 5.7.2024. Valitsijana toimi asiantuntijaraati, jonka jäseninä olivat Hanne Hurskainen/MTK, Niina Keränen/Oulun Kulttuurisäätiö, Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi, Janne Tapio/Osuuskauppa Arina, Satu Välijärvi/Oulun ammattikorkeakoulu, Teresa Majuri/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten hallitus.

Tänäkin vuonna ehdolla oli monia hyviä yrityksiä, ja tulevina vuosina voi ehdottaa myös aiemmin ehdolla olleita yrityksiä, jotka eivät vielä ole tulleet valituiksi.

Lisätiedot:

Yrittäjät: Joni Pitkänen ja Kalle Vimpari. KaJo-jäätelö, puh. 0400 609 174, kajo@kajojaatelo.fi

Toiminnanjohtaja Heini Iinatti, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, puh. 040 555 1674, heini.iinatti@maajakotitalousnaiset.fi

Teksti: Heini Iinatti, Nelli Salomäki, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

Kuvat (KaJo-jäätelö):