Vuoden 2017 maisemateot Etelä-Suomessa

2 min lukuaika

Uutinen

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat valinneet kunkin maakuntansa vuoden 2017 maisemateon. Onnea voittajille!

Roytyn pihatto taipalsaarelaisten uusi kesakeida roytyssa

Itsenäisyyden merkit nousivat esiin Etelä-Suomen maisemateoissa

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat valinneet Vuoden maisemateko -kilpailun maakunnallisiksi voittajiksi toimialueeltaan kuusi maisematekoa.

Vuonna 2017 kilpailun teemana oli ”Itsenäisyyden merkit maisemassa”. Erityisesti voittajateoissa nousi esiin yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen ilo ja omasta ympäristöstä välittäminen. Tänä vuonna palkituiksi tulivat:

Etelä-Karjala: Kotkaniemen puutarha, Luumäki, Kotkaniemi-säätiö

Kanta-Häme: Sattulan sepän pirtin pihapiirin kunnostus, Sattulan kyläyhdistys

Kymenlaakso: Iitin Murhin juhlakuusi, Toimikunta/Antti Pullinen, Iitti,

Pirkanmaa: Risurytinät –tempaus – Hämeenkyrön 11 maatalousseurayhdistystä

Päijät-Häme: Vuoksenlaakson metodisti- seurakunnan kirkon ulkoasun ja piha-alueen kunnostus 2015 – 2017, Vuoksenlaakson metodistiseurakunta

Uusimaa: Kytäjän Isokylä 100 vuotta sitten ja tänään, torpparialueesta tietoa koululaisille ja uusille asukkaille, Kytäjän kyläyhdistys

Kunniamaininta Tänä vuonna Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset haluavat lisäksi kahdella kunniamaininnalla nostaa esiin yhteisöllisen maisematalkoon Kihniöstä, Pirkanmaalta sekä Röytyn kotiseututalon pihapiirin kunnostuksen Taipalsaarella.

Tunnustus ansiokkaasta työstä maakunnan maisemien hyväksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Etelä-Suomessa nostettiin palkituiksi tekoja, jotka kunnioittivat omaa ympäristöä ja maisemaa. Teoissa nousi esiin myös yhteisöllisyys, suomalaisen talkooperinteen arvo. Hoidettu ympäristö nostaa alueen arvoa ja asukkaiden viihtyisyyttä. Hyvät teot näkyvät ja kaikuvat kauas. Maa- ja kotitalousnaiset haluavat kilpailulla nostaa esille maakuntien ahkerat yhdistykset, talkoolaiset ja muut toimijat, jotka usein vapaaehtoisesti kohentavat kyliensä maisemaa. Paikallisten ihmisten työ on arvokasta työtä suomalaisen maiseman eteen.

Etelä-Suomen maisemateot käytiin läpi ja arvioitiin maisema-asiantuntijoiden tiimissä. Lisäksi Pirkanmaalla kuultiin alan asiantuntijoiden mielipiteet Pirkanmaan kulttuuriympäristön yhteistyöryhmässä. Lopulliset valinnat vahvisti Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hallitus. Kilpailun voittajat saavat palkinnoksi tunnustuksen, joka jaetaan lauantaina 25.11. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten edustajiston kokouksessa Hämeenkosken Seuralassa (Asikkalantie 1). Etelä-Suomen teot ovat ehdokkaina valtakunnallisessa Vuoden maisemateko -kilpailussa. Koko Suomen voittaja valitaan julkaistaan 23.11. 2017. Valtakunnallisen valinnan tekee Maa- ja kotitalousnaisten Keskus yhdessä valtakunnallisen raadin kanssa.