Parsarisotto

Parsarisotto saa makunsa valkoviinistä, parmesaanijuustosta ja voista, jotka tuovat annokseen syvyyttä ja kermaisuutta. Parsa taas tuo täyteläiseen risottoon raikkautta ja väriä.

Kotimainen parsa Vaaka Kati Laszka
Kuva: Kati Laszka

Parsarisotto

4 annosta
G

500 g tuoretta parsaa 
1 l vettä 
1 tl suolaa 
1 kasvisliemikuutio 
2 rkl voita 
3 dl risottoriisiä  
1 nippu kevätsipulia
2 dl puolikuivaa valkoviiniä 
2 dl raastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoa
rouhittua mustapippuria
 
1. Huuhtele parsat. Poista puumainen osa leikkaamalla parsan tyvestä noin 2 cm pois. 
2. Kuumenna vesi, mausta suolalla ja lisää parsat kiehuvaan veteen. Keitä noin 5 minuuttia eli napakan kypsiksi. 
3. Nosta parsat keitinvedestä ja murenna veteen kasvisliemikuutio. Viipaloi parsat noin sentin pituisiksi paloiksi. Käytä nuput koristeluun.
4. Silppua kevätsipulit. 
5. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä riisi. 
6. Lisää sekaan kuumaa keitinlientä vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää nestettä, kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. 
7. Kun kaikki neste on lisätty, sekoita joukkoon valkoviini ja keitä riisiä miedolla lämmöllä välillä hiljalleen sekoitellen 10-15 minuuttia (tarkista kypsennysaika pakkauksesta). Sekoita loppuvaiheessa joukkoon sipulit ja juustoraaste sekä parsapalat. Mausta mustapippurilla. Jaa annoksiksi ja koristele parsanupuilla. 


Risoton rakenteen pitää jäädä kermaiseksi ja riisin tulee olla al dente eli hampaissa pitää olla puruntuntumaa.  Lisää nestettä tarvittaessa, jos rakenne sakenee liikaa.