Mallassämpylät

Mallassämpylät tulevat Hämeestä.

Mallassampylat leikattu
Kuva Satu Nokkonen

Mallassämpylät

1 dl rukiisia kaljamaltaita
1 dl kiehuvaa vettä
tai 2 dl kotikaljasta siivilöityä ruismäskiä
5 dl vettä
50 g hiivaa
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
11-12 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl öljyä

1. Kiehauta 1,5 dl vettä ja lisää siihen kaljamaltaat pehmenemään tai hyödynnä kaljanmäskiä.
2. Lämmitä vesi haaleaksi ja liuota hiiva sen joukkoon.
3. Lisää nesteeseen kiehautetut ja jäähdytetyt maltaat, siirappi ja suola sekä noin puolet sämpyläjauhoista sekoitellen.
4. Lisää öljy ja alusta taikinaan loput jauhot.
5. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Anna taikinan kohota hyvin.
6. Pyöritä kohonneesta taikinasta paksuhko tanko ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi. Nosta palat pellille ja anna niiden kohota vielä uudelleen. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.