VIUHKA – Vieraskasvien uhkat hallintaan Kalajokilaaksossa

MKN Oulu

VIUHKA-hankkeessa kehitetään haitallisten vieraskasvilajien torjuntaa neljässä Kalajokilaakson kunnassa vuosina 2024-2026. Hankkeen kumppaneina ja osarahoittajina toimivat Nivalan, Ylivieskan ja Haapajärven kaupungit sekä Alavieskan kunta.

VIUHKA paakuva

Hankkeen tavoitteena on:

- Luoda Kalajokilaakson kunnille toimintamalli haitallisten vieraskasvilajien torjuntaan ja kuriin saamiseen.

- Testata, mitkä ovat tehokkaimmat keinot haitallisten vieraskasvilajien poistamiseksi alueilta, joilla ne ovat levinneet laajalle ja muodostuneet ongelmaksi.

- Parantaa asukkaiden ja toimijoiden tietoisuutta haitallisten vieraskasvilajien uhkista ja kannustaa heitä torjumaan vieraslajeja oma-aloitteisesti maillaan ja sovittaessa myös yhteisalueilla tai kuntien maalla.

Hankkeessa tehdään haitallisten vieraskasvilajien kartoitus neljän kunnan alueella vuonna 2024. Kartoitukseen osallistetaan myös asukkaita Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Hankkeessa tärkeimmät torjuttavat lajit ovat jättiputki, jättipalsami ja komealupiini. Vieraskasvien torjuntamenetelmiä testataan kuudella pilottikohteella. Menetelmiä voivat olla mm. kasvuston murskaus tai peittäminen muovilla, erilaiset katemateriaalit, kuumavesikäsittely, otsonivesi, liekitys, laidunnus ja pyrolyysineste. Lisäksi tehdään maanomistajien neuvontaa vieraskasvien torjumiseksi. Tärkeää on asukkaiden tietoisuuden lisääminen haitallisista vieraskasveista. Tätä edistetään järjestämällä vieraskasvi-infoja ja talkootapahtumia. Kuntalaisia ja toimijoita kannustetaan torjuntatoimiin omilla kohteillaan. Hankkeen päätösvuonna kootaan tulokset ja laaditaan kuntien yhteinen vieraskasvilajien torjuntasuunnitelma.

Toiminta-alue: Alavieska, Haapajärvi, Nivala, Ylivieska

Hallinnoija: ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 95 %, kunnat 5 % (Alavieska, Haapajärvi, Nivala, Ylivieska).

Ota yhteyttä

Sini Kaakko

Maisemanhoidon kesäharjoittelija

p. 050 4373761  

sini.kaakko@proagria.fi