Lähiruokapäivä 2022 Keski-Pohjanmaalla

2 min lukuaika

Me maa- ja kotitalousnaiset

Lähiruokapäivää vietettiin 10.2. ympäri Suomen jo seitsemättä kertaa. Tänä vuonna tapahtumassa oli mukana ennätykselliset yli 280 tilaa tai yrittäjää.

Highlander vaaka
Highlander karjaa Palosalmen maatilalla Perhossa

Lähiruokapäivä 2022 Keski-Pohjanmaalla

Valtakunnallista Lähiruokapäivää vietettiin 10.9. jo seitsemättä kertaa ja tänä vuonna mukana oli 283 tilaa tai yrittäjää. Päivä tunnettiin aikaisemmin Osta tilalta-päivänä, mutta nimen muutoksen myötä tapahtumaan on saatu osallistumaan laajemmin eri ruoka-alan toimijoita kuten järjestöjä, pienpanimoita tai puutarhoja. Lähiruokapäivän ideana on päästä tutustumaan lähiruoantuottajiin ”pintaa syvemmältä”. Yrittäjät pääsevät esittelemään tuotteitaan ja toimintaansa avoimien ovien päivän aikana.

Keski-Pohjanmaalta mukana useita tiloja ja yrittäjiä

Tänä vuonna Keski-Pohjanmaalta oli mukana Isokummun Luomu Oy ja Paussin Paikka Kannuksesta, Palosalmen maatila Perhosta, Korpikuusen tila Toholammilta sekä A´la Miina ja halsualaisten maa- ja kotitalousnaisten yhteinen lähiruokatori. Lisäksi Himangalta mukana oli Hillilän maa- ja kotitalousseuran Pop Up-ravintola ja Uusitalon maatila. Lauantaipäivä kuluikin rattoisasti maakuntamatkalla kierrellen tilalta toiselle.

Himangan Hillilässä naiset olivat avanneet päivän ajaksi Pop Up-lounasravintolan, jossa tarjolla oli jauhelihakeittoa lähitilojen raaka-aineista, punaherukka-lappapuuroa ja tietenkin myynnissä oli myös paikallista alueemme erikoisuutta punaista heraa. Kauppa näytti käyvän vilkkaasti heti paikan auettua hilliläläisten kerhotalossa.

Isokummun Luomu on osallistunut päivään jo monta kertaa. Tälläkin kertaa kehräämön puodissa oli myynnissä mm. ihania villatuotteita ja lampaanlihakeittoa ja tietenkin pullakahvit. Paikan isäntä Sami Kumpulainen esitteli kehräämöä ja pihalla sai rapsutella lampaita.

Palosalmen maatilan emäntä Mirka Peltokangas Perhosta oli tyytyväinen päivään. ”Täällä on käynyt satoja ihmisiä ja on ollut aivan mahtavaa. Käsiparit meinasivat vaan loppua kesken, kun kahvia sai keittää koko ajan lisää”. Palosalmen tilalla olikin paljon nähtävää. Pihalla vieraita tervehti tuttavallisesti lampaat ja ylämaankarja. Alpakatkin saatiin houkuteltua tallista ulos ruokaämpärillä ja kanoja sai ihmetellä häkissä orrella. Tilapuodissa oli myynnissä monenlaista lähituotetta, lihaa, makkaroita, villalankoja, limsaa ym.

Korpikuusen tilalla Toholammilla oli koko perhe valjastettu päivän Pop Up-kahvilaan töihin. Äidin leipomat juureen tehdyt leivät olivat suosittuja ja kahvilan herkut maistuivat. Täällä ei lasten tarvinnut leikkiä kahvilaa vaan he saivat harjoitella ihan oikealla rahalla rahastusta. Pihalla oli aitauksessa söpöjä kaneja ja aitassa kanat kaakattivat iloisesti. Pihan erikoisuutena on valtava lavakauluksista tehty hyötykasvimaa, josta perhe saa lähes kaikki tarvitsemansa kasvikset.

Halsuan maa- ja kotitalousseuran naiset ja paikallinen yrittäjä A´la Miina olivat järjestäneet lähituotetorin paikallisen kaupan pihaan ja saavuttuamme paikalle vähän ennen tapahtuman loppua, oli jono Miinan hampurilaiskojulle vielä pitkä. Onneksi saimme omat lähituote- hodarit ennen kuin loppuivat.

Vaikutti siltä, että kaikki järjestäjät olivat hyvin tyytyväisiä päivään, toivottavasti ensi vuonna saadaan vielä lisää Lähiruokapäivän tapahtumia Keski-Pohjanmaalle. Laittakaahan jo kalenteriin varaus syyskuun toiselle lauantaille.