Yrteillä aromia pääsiäisruokiin

1 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Pääsiäisen ruokalajeihin saa yrttien avulla ihania makuja ja ruokahalua nostattavia tuoksuja. Maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat käyttämään yrttejä monipuolisesti.

teekupeissa kermavanukasta, mustikoita ja timjaminoksia
Kuva: Kati Laszka

Tuoreita yrttejä on aina tarjolla ja niitä voi käyttää läpi vuoden luomaan herkullisuutta ruokiin, vihersalaatteihin, smoothieihin sekä maustamaan juomia. Lammas tai karitsa on useille perinteinen pääsiäisen liharuoka. Nyhtölammas saa uutta makua, kun tutun mintun asemesta lihan marinoi jo ennen paistamista erilaisilla yrteillä.

Monikäyttöiset mausteyrtit

Mausteyrtit ovat voimakkaan aromaattisen tuoksuisia niiden sisältämien eteeristen öljyjen vuoksi. Monista yrteistä on valittavina eri makuisia lajikkeita, kuten basilikasta, joka on vuoden 2024 HeVi. Yrtit antavat makua ruokaan ja niillä maustamalla voi vähentää suolan määrää ruoassa. Kun ruoassa on aromeja, joita on totuttu perinteisesti yhdistämään suolaiseen makuun, kuten tilliä graaviloheen, tarvitaan suolaa vähemmän. Herkät yrtit kannattaa lisätä ruokiin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, etteivät aromit häviä.

Yrteillä saa ruokaan herkullisuutta

Klassisessa italialaisessa ja ranskalaisessa keittiössä monen ruoan herkullisuuden salaisuus piilee yrttien käytössä ja niiden yhdistämisessä tiettyjen raaka-aineiden kanssa. Ranskassa ja Italiassa pataruokiin ja keittoliemiin makua antamaan laitetaan yleensä maustekimppu, eli bouquet garni. Siihen kietaistaan usein myös rakuunaa rosmariinin, timjamin, persiljan ja laakerinlehtien kanssa.

Tarjoa tuhdin pashan sijaan raikkaampaa timjamilla maustettua panna cottaa. Lisää jälkiruoan päälle mustikkahilloketta, jossa timjami korostaa mustikan aromia. Pääsiäisaterioilla ruoansulatusta voi auttaa lisäämällä juomaveteen tuoretta minttua.


Nyhtölammas

Timjami-panna cotta ja mustikkahilloke