Yhteistyöllä nimisuojaa suomalaisille elintarvikkeille

2 min lukuaika

Ajankohtaista· MKN Yrityspalvelut· Tietoa meistä

Euroopassa on noin 3 500 nimisuojattua tuotetta, joista 13 on tällä hetkellä suomalaisia. Viimeisimpänä tuotteena listalle pääsi Aito saunapalvikinkku. Yhteistyö uusien suomalaisten nimisuojatuotteiden saamiseksi jatkuu.

Aitosaunapalvikinkku_aitojamakuja.fi, kuvaaja_Julia_ Kivelä
Aitosaunapalvikinkku on Suomen 13. nimisuojatuote. Kuva: aitojamakuja.fi/Julia Kivelä

Nimisuojaus suojaa väärinkäytöltä ja väärennöksiltä

Eurooppalainen nimisuojaus edistää monipuolista maataloustuotantoa, suojaa tuotenimiä väärinkäytöltä ja jäljittelyltä sekä antaa kuluttajille tietoa tuotteen erikoisluonteesta. Lyhyesti kiteytettynä voidaan sanoa, että tiedostaville kuluttajille nimisuoja on tae siitä, että tuotteen alkuperä ja tuotantotapa tiedetään. Tuottajat ja yrittäjät puolestaan voivat hyödyntää merkkiä markkinoissa ja myynnissä.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) ovat tehneet aktiivisesti yhteistyötä sen puolesta, että Suomeen saataisiin lisää alkuperämerkittyjä tuotteita ja että nimisuojauksen arvo nousisi paremmin yleiseen tietoisuuteen. Yliopistojen ja MKN:n yhteishankkeen avulla on viety nimisuojatietoutta erityisesti ruoka-alan oppilaitoksiin ja valmistettu digitaalista opetusmateriaalia.

MKN:n asiantuntijoita on myös koulutettu ohjeistamaan ryhmittymiä, jotka voivat hakea yleiseurooppalaista alkuperämerkintää suomalaiselle tuotteelle. Tällä hetkellä kansallisen vaiheen selvityksessä ovat ainakin Suonenjoen mansikka ja Savolainen talkkuna.

Tervetuloa oppimaan nimisuojasta 

Suomalaisten toimijoiden yhteistyötä on edistetty #NIMISUOJA2025 - Suomalaisen nimisuojan uudet tuotteet, tekijät ja kuluttajat -hankkeessa. Hankkeen päätösseminaari pidetään torstaina 8.12.2022 klo 9-12 Hotelli Helkassa Helsingissä.

Tilaisuuden puhujia ovat muun muassa Marika Säynevirta/Elintarviketeollisuusliitto, Elsi Katainen/Euroopan parlamenti, Katarina Barathova/EU Komissio, Maija Heinonen/maa- ja metsätalousministeriö ja Piritta Sokura/Ruokavirasto. Yritysmaailman terveisiä tuovat muun muassa Thomas Berglund/Almnäs Bruk Wrångbäcksost ja Tomi Helin/Valio.

Ilmoittaudu päätösseminaariin 1.12.2022 mennessä:

OHJELMA & ILMOITTAUTUMINEN

Lisätietoja nimisuojauksesta: https://aitojamakuja.fi/nimisu...