Vuoden 2022 Maistuva maaseutu -yritykset on valittu

Farmari-messuilla jaettiin tunnustuspalkinnot yrittäjille ympäri Suomen

MM Kaikkipalkitut 2022

Maistuva maaseutu - tunnustuspalkinnot jaettiin Farmari-messuilla

Maistuva maaseutu on yrityksille vuosittain annettava tunnustuspalkinto, jonka Maa- ja kotitalousnaiset lanseerasi Suomi 100 -juhlavuonna. Maakunnittain myönnettävällä palkinnolla nostetaan esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita.

Palkinnot jaettiin Farmari-messuilla. Ne jakoi MKN Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste ja hallituksen jäsen Merja Rehn. 

MerjaRehn_MerviMäkiNeste
Mervi Mäki-Neste ja Merja Rehn jakoivat tunnustuspalkinnot Farmari-messuilla.

Suomalainen maaseutu tuottajineen ja yrityksineen tarjoaa laadukkaita raaka-aineita ja elintarvikkeita niin teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin.

Maistuva maaseutu -tunnustuksella MKN tuo esille suomalaista ruokaa, sen tuottajia ja sankaritarinoita suomalaisen ruoan takana. Samalla kannustetaan ihmisiä suosimaan lähiruokaa, käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja, järjestämään yhteisiä tapahtumia ruoan ympärille, hyödyntämään luonnon antimia ja nauttimaan ruokaa myös luonnossa.

Suomalaisen ruoan sankaritarinat -teemalla korostetaan suomalaista ruokakulttuuria tapahtumineen ja alueellisine vetonauloineen. Annamme ruoantekijöille kasvot ja heidän ansaitsemansa kiitoksen, edesautamme suomalaisen ruoan sankaritarinoiden syntymistä sekä lisäämme suomalaisen ruoan arvostusta.

Maistuva maaseutuyritysten valitsemiseksi kuluttajilta pyydettiin maakunnista ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista. Näistä ehdotuksista alueelliset raadit valitsivat voittajan.

Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:

  • Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
  • Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
  • Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
  • Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
  • Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin

Maistuva maaseutu -tunnustuspalkinnot annettiin yrityksille Farmari-messuilla Mikkelissä perjantaina 1.7.

Palkitut yritykset

ETELÄ-POHJANMAA
Valkoinen Puu, Kauhajoki

Kirsi Heidtin Valkoisen Puun kahvila avasi ovensa ensin vuonna 2011 Kauhajoella, toinen kahvila avattiin Seinäjoella 2016. Myöhemmin kahvilat avattiin myös Jyväskylään ja Tampereelle. Korona-aika vaikeine rajoituksineen haastoi yrittäjän kehittämään liiketoimintaa. Sen seurauksena syntyi vuonna 2021 Kauhajoelle valmisruokatehdas, Valkoinen Puu Food Factory. Toiminnassa suositaan luomu- ja lähituotteita. Lähellä tuotetut raaka-aineet karsivat kuljetuksista syntyviä päästöjä merkittävästi ja takaavat korkealaatuiset, tuoreet raaka-aineet makua tuomaan. Luomutuotanto hellii biodiversiteettiä. Yritys taistelee hävikkiä vastaan tuotevalikoiman hallinnalla sekä ResQ- hävikkiruokasovelluksen avulla.

Tutustu Valkoiseen puuhun


Koirakiven lähiruokakierros:

Vierulan tila, Leskelän tila ja Sari Kiiskisen tuorepuoti.

Koirakiven lähiruokakierros

Koirakiven lähiruokakierros yhdistää idearikkaasti kolmen toimijan tuotteet. Vierulan tilalla myydään marjoja, marjajalosteita, perunoita ja kesävihanneksia. Leskelän tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa, joita voi käydä katsomassa. Sari Kiiskisen Tuorepuodista saa tuoretta ruisleipää ja satokauden tuotteita. Kävijä saa näin halutessaan lautaselleen kirjon kasviksia, marjoja, lihaa ja leivonnaisia. Lähiruokakierros tarjoaa elämyksiä ja suoran kohtaamisen tuottajan ja kuluttajan välille yrityksissä paikan päällä. Yrittäjien keskinäinen yhteistyökyky on keskeistä. Sitä lähiruoka-ala tarvitsee pärjätäkseen. Kierroksen markkinointi on toteutettu visuaalisesti ja houkuttelevasti.

Tutustu Leskelän tilaan

Tutustu Vierulan tilaan

ETELÄ-KARJALA
Kalakauppa Forelli, Lappeenranta

Forelli


Yrittäjät Saara ja Jari Häkkinen yhdessä poikiensa Antin ja Joonaksen kanssa myyvät omaa kalasaalistaan, mm. Saimaan muikkua Lappeenrannan kauppahallissa. Kotimaisten sisävesikalojen saatavuudessa on haasteita, mutta Kalakauppa Forellin ansiota on, että Saimaan muikun tie järvestä pöytään on lyhyt ja pyyntipäivä tiedetään aivan varmasti.

Tutustu Kalakappa Forelliin

HÄME
Nikkarin Maatila, Hämeenkoski

Nikkarin tila


Saara Kukkonen jatkaa jo vuodesta 1745 alkanutta sukupolvien ketjua viljelemällä sukutilansa peltoja yhdessä puolisonsa Teron kanssa. Maatila on ollut Saaran omistuksessa vuodesta 2011 saakka ja päätoiminen viljelijä hänestä tuli vuonna 2018. Nikkarin Maatilalla halutaan tuottaa puhdasta ja laadukasta kotimaista ruokaa ekologisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Kestävyys onkin yksi tilan toiminnan arvoista ja sitä halutaan edistää jatkossakin.

Tutustu Nikkarin maatilaan

KYMENLAAKSO
Mustila Viini Oy, Kouvola


Mustilan Viini Oy on perustettu vuonna 1997. Mustilan Viinipuoti sijaitsee aivan Valtatie 6 varrella Kouvolan Elimäellä Arboretumin siimeksessä. Viinipuodista löytyvät suosittujen ja palkittujen Mustilan tilaviinien lisäksi perinteisillä resepteillä valmistetut elintarvikkeet, kuten hillot, hyytelöt, sinapit, mehut, limonadit ja Mustan Everstin Kynnet. Tuotteissa käytetyt marjat ja hedelmät ovat aina lähellä kasvaneita. Lähiruoka, tuotekehittely ja verkostoituminen ovat Mustilan Viini Oy:lle erittäin tärkeää ja yhteistyötä tehdäänkin useiden toimijoiden kanssa.

Tutustu Mustilan Viiniin

PIRKANMAA
Pieni juurileipomo, Virrat

Pieni juurileipomo

Perheyritys on erikoistunut maatiais- ja muinaisviljalajikkeista tehtyjen jauhojen käyttöön. Lajikkeita ovat emmer, yksijyvävehnä ja kaskiruis. Jauhot saadaan suomalaisilta pientuottajilta. Kaikki tuotteet valmistetaan hapanjuurella ilman teollista hiivaa, lisäaineita tai jauhonparanteita. Viljalajikkeet tekevät leipomisesta tavallista haastavampaa ja erinomaisen lopputuloksen saavuttamiseksi on tehty iso määrä työtä. Juurileipä on yrityksen myyvin tuote. Käsityönä tehdyt, perinteitä kunnioittavat maukkaat leivät ovat todellisia taidonnäytteitä.

Tutustu Pieneen juurileipomoon

UUSIMAA

pikkuOmena, Pusula

Pikkuomena

Länsi-Uudellamaalla sijaitseva vireä perheyritys on reilun kahdeksan toimintavuotensa aikana kasvanut ja tarjoaa nyt palveluita niin paikallisille kuin alueella vapaa-aikaansa viettäville mökkiläisille. PikkuOmenaa luotsaavat Hannele ja Markus Solala. Lähellä tuotetut elintarvikkeet ovat tärkeässä roolissa hyvän asiakaspalvelun lisäksi. PikkuOmenassa on koottu lähiruokaa saman katon alle: kuluttaja voi käydä hakemassa monen tuottajan tuotteita ja raaka-aineita yhdestä paikasta.

Tutustu pikkuOmenaan

KAINUU
HAAPALA Panimoravintola

Haapalan tila Farmarissa

Haapalan tilaa jatkaa Korhosen suku nyt viidennessä polvessa. Nuoren polven käsissä Haapalasta on kehittynyt ravintolan, pienpanimon, 10 majoitushuoneen ja hirsisaunojen perinteitä henkivä kokonaisuus. Liiketoimintaa harjoittaa Haapala BnB Oy, jossa yrittäjinä toimivat Kaisa ja Craig Tyler sekä Kaisan veli Juho Korhonen ja hänen puolisonsa Venla. HAAPALA on Kainuulle elävä ja rohkea esimerkki oman tien valitsemisesta ja mullistavien muutosten tekemisestä. Nuoressa polvessa on Kainuunkin tulevaisuus, jos heille annetaan tilaa toteuttaa itseään ja visioitaan.

Tutustu HAAPALA Panimoravintolaan

POHJOIS-KARJALA
Ravintola Parppeinpirtti

Parppeinvaaran runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruoat. Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen. Ravintolan Parppeinpirtin omistaja, emäntä Marjo Niiranen tekee hyvää yhteistyötä muiden Runokylän toimijoiden kanssa kehittäen ja tehden tunnetuksi karjalaista ruokakulttuuria. Papperpirtin sisustukseen ja henkilöstön vaatetukseen kuuluu Karjala- ja kukkilintukuvioiset pellavatuotteet, joita valmistaa paikallinen yrittäjä. Ruoat valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Ruis on peräisin Parppeinvaaran rinnepellolta.

Tutustu Parppeinpirttiin

POHJOIS-SAVO
Vaittilan Marjatila

Vaittilan marjatila

Vaittilan Marjatila on päämäärätietoisesti kehittänyt toimintaansa. Tilalla tuotetaan luonnonmukaisesti kotimaisia, puhtaita mansikoita ja pensasmustikkaa. Lisäksi yritys jatkojalostaa marjoista mm. hilloja, juomia ja jäätelöitä. Kesäaikaan marjat myydään tuoreina ja talvella niitä saa pakastettuna tilausten perusteella. Tila kuuluu luomuvalvonnan piiriin ja on LAATUTARHA-auditoitu maatila.

Tutustu Vaittilan Marjatilaan

KESKI-POHJANMAA
A’la Miina, Halsua

A'la Miina on tilauskeittiö Halsualla. Yritys kunnioittaa luonnon sesonkeja. Ruoka on puhdasta, tehdään käsityönä ja lopputulos sekä näyttää että maistuu hyvältä. Menut koostuvat lähiruuasta, luomusta, villiyrteistä sekä metsän antimista. Yritys käyttää lähialueiden tuottajien tuotteita.

Tutustu A'la Miinaan

KESKI-SUOMI
Crenoco / Nordic for you

Yrityksessä on kehitetty innovatiivisesti uusia aikaan sopivia tuotteita luonnonantimista. Toiminta kehittyy ja uudistuu jatkuvasti. Yrittäjillä Visa Törmälällä ja Marja Salosella on laajat verkostot ja he tekevät paljon yhteistyötä muiden yrittäjien ja toimijoiden kanssa sekä jakavat omaa tietämystään. He ovat oiva esimerkki maaseudun uudenlaisesta yrittäjyydestä ja siitä, että pienelläkin maatilalla voi pärjätä. Myös kestävä kehitys ja ympäristöarvot on huomioitu hyvin. Esimerkkinä siitä raaka-aineiden kuivatus bioenergialla ja lähi- ja luomuraaka-aineiden käyttö.

Tutustu Nordic for You -yritykseen

Raati halusi antaa myös kunniamaininnan Kievari Rantapirtille Koskenpäästä. Yritys on toiminut yli 50 vuotta ja kehittänyt toimintaa ansiokkaasti ja monipuolisesti. Yrityksen palveluita käyttää hyvin laaja-alainen asiakaskunta. Ruokapalveluissa käytetään lähiraaka-aineita ja paljon villiruokaa kuten kaloja ja riistaa sekä luonnonmarjoja sekä -yrttejä.

LAPPI
Keskitalon luomutila, Ranua

Keskitalon Luomutila

Keskitalon Luomutilalla kasvatetaan ylämaankarjaa (Highland Cattle), suomalaisittain haikkua. yrittäjinä toimivat pariskunta Eija ja Teemu Nurmela. Tilan haikut ovat ympäri vuoden ulkokasvatettua, luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla ja laitumella ruokittua karjaa. Haikut viihtyvät Lapin valoisissa kesäöissä ja talven pakkasissa hyvin. Karja hoitaa myös Putkivaaran vanhaa kylämaisemaa laiduntaen luonnonlaitumia viljeltyjen laitumien lisäksi. Tilan tuo toiminnallaan vahvasti esiin Lapin puhtaan luonnon ja sen tarjoamat puhtaat raaka-aineet. Tilan yrittäjäpariskunta on innovatiivinen: he etsivät ja toteuttavat uusia ideoita ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Tilalta myytäviä tuotteita kehitetään jatkuvasti.

Tutustu Keskitalon luomutilaan

SATAKUNTA
Korsuretket, Jämijärvi

Houkuttelevat, visuaaliset nettisivut palvelevat kuluttajaa. Yrityksestä jää mielikuva luonnonläheisyydestä ja rauhasta, ja syrjäinen sijainti on käännetty vahvuudeksi. Lähiruoan käyttäminen on yritykselle arvovalinta ja tarjonnassa hyödynnetään runsaasti myös luonnon keruutuotteita. Yritys on tarkkaan mietitty kokonaisuus, jota yrittäjä Sanni Luomahaara on rakentanut määrätietoisesti jo vuosia.

Tutustu Korsuretkiin

VARSINAIS-SUOMI
Toivosen Lähikala, Mynämäki

Yrittäjäpariskunta Jukka ja Saija Toivonen markkinoi tuotteita omilla kasvoillaan. Yrityksessä hyödynnetään ja jalostetaan lähikalaa, joka on ekologinen valinta kuluttajille. Yrityksessä kehitetyt jalosteet ovat voittaneet palkintoja ja saavuttaneet laajan asiakaskunnan. Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa on synnyttänyt Lähiruokakaravaani-idean, jolla lähiruoka tuoda helposti saataville lähelle kuluttajia.

Tutustu Toivosen Lähikalaan

POHJOIS-POHJANMAA
Kurikan Lammastila, Siikajoki

Kurikan lammastila palkittiin Farmarissa

Valintaraadissa painottuivat myönteinen näkyvyys ja positiivinen asenne alkutuottajana, erinomainen viestintä mm. somessa sekä kotimainen lammas. Yrittäjinä toimivat Sari ja Marko Kurikka. Tilalla kasvatetaan texel- ja bluetexel-rotuisia lampaita. Tilan lihaa myydään raakapakasteina tai erilaisina jalosteina, kuten esim kebablihana ja erilaisina makkaroina. Myös lampaiden taljat ja villat jatkojalostetaan. Yrittäjillä on paljon innovatiivisia ja maistuvia tuotteita, ja he hyödyntävät lähialueen yritysverkostoa.

Tutustu Kurikan Lammastilaan


Jutun kirjoitti tapahtuma-aikaan MKNK:n viestintäpäällikkönä työskennellyt Minna Lehtipuu.