Viinirypäleitä pizzaan ja torttuun

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Monella kotitarveviljelijällä viiniköynnökset notkuvat terttuja. Käytä köynnöksen antimia monipuolisesti Maa- ja kotitalousnaisten tapaan.

Viinirypäleitä tortun päällä, viinirypäleitä, kakkulapio
Vuohenjuustovinoffee kuva Kati Laszka

Viinirypäleitä pizzaan ja torttuun

Viinirypäleitä on totuttu nauttimaan sellaisenaan tai niitä on laitettu salaatteihin. Rypäleet taipuvat moneen muuhun: niistä voi valmistaa viiniä, mehua tai hilloa, ja ne sopivat myös leivontaan ja ruoanlaittoon. Viiniköynnöksen lehdistä valmistat herkulliset kääryleet ja saat koristeita kattaukseen.

Viinirypäle viihtyy myös Suomessa

Viiniköynnökset ovat yksi vanhimmista viljelykasveista, sillä viinirypäleet olivat ensimmäisiä luonnonvaraisia hedelmiä, joita ihmiset alkoivat viljelemään.

Vaikka kotimaisia viinirypäleitä on harvoin tarjolla kaupoissa, viinirypäleitä kasvatetaan myös Suomessa. Erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomi ovat otollisia alueita viinirypäleen kasvatukselle. ”Viinirypäleen maun kehittymisen kannalta Suomen valoisa kesä voi olla jopa etu ja viileä sää mahdollistaa pienemmän torjunta-aineiden käytön, kun tauteja ja tuholaisia on vähemmän. Suomen kasvukausi on kuitenkin lyhyt ja rypälelajikkeiden välillä on paljon eroja talvenkestävyydessä”, kertoo Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Essi Keränen. Suomessa menestyvät melko hyvin Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa jalostetut lajikkeet.

Muutakin kuin viiniä

Suurin osa viljellyistä viinirypäleistä valmistetaan viineiksi. Suomalaisista rypäleistä valmistettua viiniä ei kuitenkaan saa kutsua viiniksi, koska Suomi ei ole listautunut EU:n viinintuottajamaaksi. ”Suomessa valmistettua ”viiniä” voidaan virallisesti kutsua ’’rypäleistä käymisteitse valmistetuksi miedoksi alkoholijuomaksi”, Keränen sanoo.

Viinirypäleitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Kokeile vaikka lisätä viinirypäleitä maitopohjaiseen puuroon. Suolainen puuro ja makeat viinirypäleet ovat oiva yhdistelmä. Viinirypäleitä voi käyttää ruoanlaitossa vaihteluna ananakselle. ”Ripottele rypäleitä homejuuston seuraksi pizzan päälle tai valmista esimerkiksi hapanimeläkastike rypälemehusta ananasmehun sijaan”, Keränen vinkkaa.

Muista ottaa talteen myös viiniköynnöksen lehtiä. Ne voi ryöpätä ja pakastaa, ja niistä voi valmistaa viininlehtikääryleitä pitkin talvea.

Lue lisää Koti ja maaseutu -lehdestä nro 6.

Nappaa tästä herkulliset ohjeet kokeiluun!

Vuohenjuustovinoffee

Viininlehtikääryleet