Tervetuloa tutustumaan luonnonlaidunnukseen 17.6.23

1 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Maisemapalvelut

Lauantaina 17. kesäkuuta vietetään valtakunnallista luonnonlaidunpäivää, ja tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia. Teemapäivä on mainio tapa nähdä maatilan elämää ja oppia luonnonlaitumista sekä luonnon monimuotoisuudesta. Tapahtumat sopivat koko perheelle.

Nautoja perinnebiotoopilla Leena Lahdenvesi Korhonen
Nautoja perinnebiotoopilla. Kuva: Leena Lahdenvesi-Korhonen

Luonnonlaidunpäivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä nautoja, lampaita ja muita eläimiä, jotka hoitavat uhanalaisia perinneympäristöjämme ja huolehtivat luontomme monimuotoisuudesta.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Tapahtumia ympäri Suomen

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen pitävät avoimet ovet -tapahtumia. Alla tapahtumia, joissa MKN on mukana.

Löydät kaikki päivän tapahtumat kartalta ja lisätietoa Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n sivuilta.

Luonnonlaidunpäivän tapahtumat kartalla

Jos lähialueelta ei löydy tapahtumaa, voit osallistua päivään myös seuraamalla luonnonlaidunliveä 17.6. Ruokaviraston Instagramissa kello 11 alkaen.

Päivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luonnonlaidunpäivä

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Maa- ja kotitalousnaisetWWF, Metsähallitus, ProAgria ja Ruokavirasto.