Tervetuloa tutustumaan luonnonlaidunnukseen 15.6.24

1 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Maisemapalvelut

Lauantaina 15. kesäkuuta vietetään valtakunnallista luonnonlaidunpäivää, jolloin tiloja ympäri Suomen pitää avoimia ovia. Teemapäivä on mainio tapa nähdä maatilan elämää ja oppia luonnonlaitumista sekä luonnon monimuotoisuudesta.

Nautoja perinnebiotoopilla Leena Lahdenvesi Korhonen
Nautoja perinnebiotoopilla. Kuva: Leena Lahdenvesi-Korhonen

Luonnonlaidunpäivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä nautoja, lampaita ja muita eläimiä, jotka hoitavat uhanalaisia perinneympäristöjämme ja huolehtivat luontomme monimuotoisuudesta.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Tapahtumia ympäri Suomen

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen pitävät avoimet ovet -tapahtumia. Alla tapahtumia, joissa MKN on mukana.

Löydät kaikki päivän tapahtumat kartalta ja lisätietoa Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n sivuilta.

Luonnonlaidunpäivän tapahtumat kartalla

Päivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luonnonlaidunpäivä


Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF, MTK, SLC, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys, Pihvikarjaliitto ja Perinnemaisemayhdistys.

Luonnonlaidunpäivän tapahtumia - MKN mukana