Suomalaisen ruoan päivän etkot Etelä-Suomessa

Suomalainen ruoka ansaitsee arvostuksensa joka päivä!

ESU Ylamaankarja
Jalavaniemen tilan ylämaankarjaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2022

Viimeaikaiset maailman tapahtumat ovat nostaneet kotimaisen ruoantuotannon ja ruokaturvan merkityksen keskusteluihin aiempaa enemmän. Me maa- ja kotitalousnaiset olemme kotimaisen ruoan puolesta puhujia ja kutsuimme Suomalaisen ruoan päivän kunniaksi yhteisen pöydän ääreen erilaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia ja ruoka-alan toimijoita ja toimittajia etkoille 31.8.

Katoimme yhteisen ruokapöydän keskelle monimuotoista luontoa ja ruoantuotantomaisemaa Jalavaniemeen, ylämaan karjan laitumelle, Henri Lindholmin ja Minna Vierun tilalle Hämeeseen.

Ruokapöydässä lehmälaitumella

Laidun lautasella

Tarjottu lähiruoka oli tuotettu ja valmistettu – laidun lautasella ajatuksella. Annokset olivat paikallista artesaaniruokaa parhaimmillaan, mm. Heikkilän juustolasta, Mikkolan tilalta, Pelto-Sirkun tilalta, Hauhon Järvituotteelta ja Pekkolan tilalta, sekä tietysti myös Jalavaniemestä.

Tarjoilimme menun, joka koostui useista upeista lähimauista, niin maatiloilta kuin villistä luonnosta. Maisteltavana oli muikkua jyväleipäsellä, nokkoskeittoa ja hamppunäkkäriä, ylämaankarjan palvia ja lapapaistia, pienjuustolan juustoja ja lampaanmaitojäätelöä - unohtamatta erilaisia ihania paikallisia hilloja, pikkelssejä ja marjoja.

Juustotarjotin

Suomalainen kestävästi tuotettu ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta! Suomalainen ruoka ylläpitää maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuus ei asu vain arvokkaissa perinnemaisemissa, vaan sitä on kaikkialla maatalousympäristössä.

Kiitos suomalaisille ruoantuottajille ja jatkojalostajille maailman parhaimmasta ruoasta, jolla varmistetaan kansalaisten ruokaturva. Muistetaan arkisia ruokaostoksia tehdessämme, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden ruokatarjontaan suosimalla suomalaista.

Suomalaisen ruoan päivän etkot – tapahtuman järjesti Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhdessä LumoTAITO-hankkeen kanssa.

Tilaisuuden toteuttamiseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.