Pakastekuivauksen mahdollisuudet luonnontuotteiden, viljeltyjen marjojen ja vihannesten sekä muiden raaka-aineiden jatkojalostuksessa

1 min lukuaika

Ajankohtaista· MKN Yrityspalvelut

Pakastekuivattujen tuotteiden kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia terveellisistä ja ravitsevista vaihtoehdoista. Kasvua on erityisesti tapahtunut terveys-, retkeily- ja gourmet-ruokatrendeissä. Jatkuvat innovaatiot eri tuotekategorioissa ovat myös lisänneet kiinnostusta pakastekuivausta ja pakastekuivattuja tuotteita kohtaan.

Tälle sivulle on koottu erilaisia materiaaleja liittyen pakastekuivaukseen, koulutuksiin, selvityksiin ja raportteihin.

Pakastekuivattuja tuotteita
Pakastekuivattuja tuotteita

Pakastekuivaus on elintarvikkeiden ja muiden aineiden säilöntämenetelmä, joka poistaa tuotteista niiden vesipitoisuuden sublimoitumisen avulla. Sublimoituminen on prosessi, jossa aine muuttuu suoraan kiinteästä muodosta kaasuksi ilman nestemäistä vaihetta. Pakastekuivaus säilyttää elintarvikkeiden rakenteen ja ravintoaineet paremmin kuin monet muut säilöntämenetelmät. Se on erityisen tehokas herkkien aineiden, kuten hedelmien, vihannesten ja yrttien, säilyttämisessä. Pakastekuivausta käytetään laajasti elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. Se mahdollistaa tuotteiden pitkän säilyvyyden ilman, että niiden maku, rakenne tai ravintoarvot heikkenevät merkittävästi.

Pakastekuivaus tuo myös uusia mahdollisuuksia kansainväliseen kauppaan, koska ne ovat logistisesti helpompia kuljettaa ja säilyvyysaika on pitkä. Pakastekuivatut hedelmät, vihannekset ja välipalat ovat usein osa vegaanista ja kasvipohjaista ruokavaliota, mikä tukee näiden ruokavalioiden suosiota. Menetelmä tarjoaa kiinnostavia vaihtoehtoja pakkausjätteen vähentämiseen.

Pakastekuivaukseen liittyviä koulutusmateriaaleja

Riverian hallinnoimassa ELLI-hankkeessa järjestettiin 2021 pakastekuivaukseen liittyvät kaksi työpajaa.

Pakastekuivaus marjojen vihannesten ja luonnontuotteiden jatkojalostuksessa koulutus1 Elli hanke Pakastekuivaus marjojen vihannesten ja luonnontuotteiden jatkojalostuksessa koulutus2 Elli hanke

Pakastekuivaukseen liittyviä selvityksiä

Pakastekuivaukseen liittyvän teknologian investointihalukuutta selvitettiin Itä-Suomessa Foodwestin toimesta 2020. Selvityksen toteuttivat Kiteen kaupunki, ProYritys Pohjois-Karjala-, ProYritys Pohjois-Savo ja ProYritys Kainuu II -hankkeet.

Pakastekuivausteknologian kiinnostavuus ja investointihalukkuus Ita Suomessa selvitysraportti

Pakastekuivattujen tuotteiden markkina- ja muita kysyntään liittyviä selvityksiä

Pakastekuivattujen tuotteiden mahdollisuuksia ajankohtaisiin kuluttajatrendeihin pohjautuen selvitettiin 2020 Foodwestin toimesta.

Kolarin kunnan hallinnoimassa Valoisten kesäöiden ja keskiyönauringon kasvattamaa Sinulle -hankkeessa toteutettiin pakastekuivattujen marja -ja lisäravinnetuotteiden markkinatutkimus 2018.

Marjatuotteiden ja lisaravinteiden markkinatutkimus eraissa aasian kohteissa raportti Kolarinkunta Pakastekuivauksen mahdollisuudet kuluttajatuotteissa pohjautuen ajankohtaisiin elintarviketrendeihin 19 11 2020

Pakastekuivausliiketoiminnan ja raaka-aineketjun, sekä niihin liittyvien tuottajaorganisaatiomallien selvitysraportit

ProAgria Itä-Suomen hallinnoimassa "Pakastekuivauksen tuottajaselvitys - markkinointi- ja tuottaja/toimialaorganisaation perustamisen selvittäminen" -hankkeessa selvitettiin ja tuotettiin tietoa ja verkostomalleja Pohjois-Karjalaan perustetun pakastekuivausiiketoiminnan ja sen vaatiman raaka-aikaketjun ja myyntirakenteen luomiseksi.

Luonnontuotealan tuottajaselvitys loppuraportti Marja ja vihannesalan tuottajaselvitys loppuraportti