Nauti sienisadosta ympäri vuoden

2 min lukuaika

Ruokatietopankki

Tuoreen sienisadon aika on verrattain lyhyt, joten sieniä kannattaa säilöä myös pitkän talven varalle.

Kansikuva sienet
Puhdas luonto, runsaat metsät sekä ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet tekevät Suomesta sienestäjän unelmamaan. Kuitenkin vain noin prosentti sienistä päätyy vuosittain hyötykäyttöön. Tuoreen sienisadon aika on verrattain lyhyt, joten sieniä kannattaa säilöä myös pitkän talven varalle. Pakastaminen, kuivaaminen sekä etikkasäilöntä ovat yleisimmät tavat säilöä sieniä.
Sieniretkelle lähtevän kannattaa varata aikaa myös sienten käsittelyyn, sillä ne eivät säily kauan.
- Sienet on esikäsiteltävä tai valmistettava ruuaksi mieluiten samana päivänä, neuvoo Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.

Pakasta sienet paistettuina

Lähes kaikkia sieniä voi pakastaa. Erityisesti pakastettavaksi sopivat miedot sienet kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit.
- Raakoja sieniä ei kannata pakastaa, sillä ne tulevat kotipakastimessa helposti puiseviksi ja vievät myös paljon tilaa, Asunmaa kertoo.
Kuumenna peratut ja paloitellut sienet pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Älä lisää pannulle rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä. Jäähdytä sienet hyvin ja pakkaa ne kertakäyttöannoksina puhtaisiin pakastuspusseihin tai -rasioihin.

Kuivatut sienet säilyvät vuosia

Kuivaaminen on ihanteellinen säilöntätapa erityisesti ohutmaltoisille sienille kuten mustatorvisienelle sekä suppilo- ja kosteikkovahveroille. Kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin.
- Paras kuivaustulos saadaan sienikuivurissa. Jos kuivuria ei ole, sienet voi kuivata jonkin lämmönlähteen yläpuolella tai lähettyvillä, Asunmaa sanoo.
Sähköuunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä sopivaa lämpötilaa (35–40 astetta) on hankala säätää. Liian kuumassa lämpötilassa sienet kypsyvät ja kuivuvat koviksi.
Levitä puhdistetut sienet tasaisesti kuivausritilöille ja pöyhi niitä kuivumisen aikana. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne taitettaessa murtuvat. Kun kuivaus on hyvin onnistunut, sienet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa, pimeässä ja viileässä säilytettyinä käyttökelpoisina useamman vuoden.

Suolaa kirpeät rouskut ja säilö nuoret sienet etikkaan

Sienten suolaaminen on vanha tapa säilöä sieniä. Suolaaminen ei ole kuitenkaan ravitsemuksen kannalta suositeltavaa, sillä liika suola on terveyshaitta.
- Sienten keitin- ja liotusvesiin liukenee myös suurin osa sienten arvokkaista ravintoaineista. Siksi suolaamalla kannattaa säilöä lähinnä kirpeitä rouskuja, joita voi käyttää sienisalaattiin, Asunmaa ohjeistaa.
Säilömällä nuoria ja kovamaltoisia sieniä etikka-mausteliemeen saadaan säilykkeitä, jotka voi nostaa suoraan ruokapöytään.
Erityisen hyvin marinoitaviksi sopivat pienet kantarellit, suppilovahverot, kangas- ja leppärouskut. Marinoimisliemeen käytetään etikan ja veden lisäksi sokeria, suolaa ja erilaisia mausteita.


Lähteenä Arktiset Aromit sekä Suomen sieniseura