MKN-PALKITTUJA: Yhdistystoiminta elävöittää kyliä ja auttaa kotouttamisessa

Kerälän ympäristön maatalousnaiset sai valtakunnallisen tunnustuspalkinnon aktiivisesta ja monipuolisesta yhdistys- ja sidosryhmätoiminnastaan. Kunniamaininta meni Tavastkengän Maa- ja kotitalousseuraan.

MKN_Kerälän maatalousnaiset ryhmäkuva
Kerälän ympäristön maatalousnaisia.

Aikaansaavaa toimintaa 40 vuoden ajan

Kerälän ympäristön maatalousnaiset ry on ollut aikaansaava ja arvostettu toimija kotipitäjässään ja laajemmin Suomussalmen ympäristössä jo 40 vuoden ajan. Yhdistyksen jäseniä voi tavata muonituksissa, isoissa toritapahtumissa ja erilaisissa tempauksissa.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen (MKN Keskus) hallitus valitsi Kerälän ympäristön maatalousnaiset tunnustuksen saajaksi erityisesti siksi, että yhdistys on tehnyt pitkäjänteistä työtä maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

”Kerälän ympäristön maatalousnaiset ovat talkoo- ja muonitustoiminnan konkareita. Tällainen yhteisöllinen työ pitää kyläyhteisöjä elävänä.

Arvostamme, että yhdistys on jo vuosien ajan huomioinut toiminnassaan myös maahanmuuttajat, erityisesti Syyrian pakolaiset ja järjestänyt heidän kanssaan monenlaisia tapahtumia kuten ruoanlaittoiltoja”, MKN Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste kiittelee.

Myös yhdistyksen ajan hermolla oleva toiminta ja rikas sidosryhmätyö ilahdutti.

”On hienoa, että yhdistysväkemme on talkootyöllään voinut auttaa Suomen Punaista Ristiä EU-avun jaossa ja koronarokotuspisteillä. Lisäksi yhdistys tekee tiivistä ja ansiokasta yhteistyötä Suomussalmen seurakunnan kanssa, josta seurakunta juuri myönsikin yhdistykselle palkinnon.”

Kylän kehittäminen hanke hankkeelta poiki kunniamaininnan

Oulun alueella toimivan Tavastkengän Maa- ja kotitalousseuran juuret yltävät jo sadan vuoden taakse. Seuran toiminta on kuitenkin hyvin kiinni tässä päivässä. MKN hallitus perusteli Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura ry:lle myönnettyä kunniamainintaa sillä, että perinteisten kulttuuri- ja vapaa-ajan tapahtumien järjestämisen lisäksi yhdistys on aktiivisesti keskittynyt parantamaan kylän elinvoimaisuutta.

Tavastkenkään on perustettu muun muassa kyläläisten kuntosali ja nuorisotila, siellä on tehty tuloksellista maisemanhoitotyötä, toteutettu kylätalon korjaushanke ja huolehdittu nopeiden tietoliikenneyhteyksien saatavuudesta.

"Tavastkengän suurin vahvuus on, että kaikki kyläläiset on saatu mukaan kylän kehittämiseen ja pienistä resursseista osataan ottaa hyöty irti. Kylätoimintaa on viety eteenpäin vaihe vaiheelta siten, että hankkeet ovat tukeneet toinen toistaan", Mäki-Neste toteaa.