MKN luottaa: Suomi kasvaa vegestä

2 min lukuaika

Mediapankki· MKN Ruokaneuvot· MKN Keskus· Uutinen

Kasvipohjaiseen ruokaan investoiminen edistää kotimaista ruoantuotantoa, luo uusia työpaikkoja, lisää viennin mahdollisuuksia ja tukee ravitsemussuosituksia.

Harkapapu Kotimaiset Kasvikset
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus (MKN Keskus) on mukana lähes 30 suomalaisen toimijan verkostossa, joka vaatii seuraavaa hallitusta kohdistamaan valtion budjetista merkittävän investoinnin kasvipohjaisille elintarvikkeille. Verkoston visiona on tukea ruoantuottajia, luoda Suomeen uusia työpaikkoja ja edistää viennin mahdollisuuksia kasvipohjaisen ruoan avulla.

”Uskomme vahvasti, että kotimaiset kestävät raaka-aineet, kokeneet ruoantuottajamme ja uudet innovaattorit luovat Suomelle mahdollisuuden nousta merkittäväksi kasvipohjaisen ruoan tuottajaksi ja viejämaaksi. Tarvitsemme kuitenkin valtion tukea arvoketjun kehittämisessä”, toiminnanjohtaja Christell Åström MKN Keskuksesta toteaa.

Verkosto painottaa, että kustannuskriisissä oleville perinteisille tuotantosuunnille tarvitaan uusia vaihtoehtoja.

”Kasvipainotteisen ruokavalion yleistyessä on tärkeää, että taloudelliset hyödyt ja työllisyysvaikutukset pysyvät mahdollisimman tehokkaasti kotimaisessa ruokajärjestelmässämme ja ruoantuotantomme turvattuna”, Åström painottaa.

Kasvipohjainen elintarvikemarkkina kasvaa vauhdilla

Kasvipohjainen elintarvikemarkkina on vasta muodostumassa, mutta se kasvaa vauhdilla. Kasvipohjaisten elintarvikkeiden arvioidaan vuonna 2030 olevan jo 7,7 % globaalista elintarvikemarkkinasta.*

Suomalainen elintarvikeosaaminen on vahvaa ja luo erinomaisen pohjan ruokamurrokselle. Suomessa on jo nyt kehitetty kasviproteiini-innovaatioita kuten kuluttajien suosioon kansainvälisesti nousseet härkäpaputuotteet.

”Seuraava suomalainen kasviproteiinipohjainen menestystarina voisi syntyä vaikka makealupiinista”, kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta uskoo.

Todennäköisesti kesällä 2023 julkaistavat uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset nostavat entistä vahvemmin esille ruokavalion kestävyyden ja ohjaavat kasvispohjaisten tuotteiden lisäämiseen.

”Maa- ja kotitalousnaiset neuvontajärjestönä toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudet innovatiiviset kotimaiset kasviperäiset tuotteet, joilla suomalaisten kasvisten syöntiä saataisiin lisättyä. On hienoa nähdä, että kasvispainotteisten tuotteiden kehittämiseen ovat lähteneet vahvasti mukaan niin suuret perinteiset suomalaiset toimijat kuin uudet yrittäjät ja yritykset”, Suontausta toteaa.

Tietoa Suomi kasvaa vegestä -verkostosta ja verkoston yhteinen kantapaperi:
https://wwf.fi/uutiset/2023/02...

*Bloomberg. 2021. Plant-Based Foods Poised for Explosive Growth.