Maisemapäivänä 20.10. kuljetaan monimuotoisissa maisemissa

4 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Maisemapalvelut

MKN maisema-asiantuntijat järjestävät kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi kaikille avoimia maisemakävelyitä eri puolilla Suomea 20.10.2022. Tervetuloa mukaan!

Maisemakavely Leena LK

Uusia näkökulmia maisemiin

MKN maisema-asiantuntijoiden ohjaamilla maksuttomilla kävelyillä osallistujat pääsevät kulkemaan monenlaisessa ympäristössä kuten maakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, luontopoluilla, maaseudun arkimaisemassa ja muinaisjäännösalueella. Kävelyt avartavat ymmärrystä maiseman arvoista ja avaavat uudenlaisia näkökulmia. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua, ellei tilaisuuden kohdalla ole siitä erikseen mainittu.

Maisemakävelyt alueittain

ETELÄ-KARJALA

To 20.10. klo 13 Lappeenranta, Rutola

Lappeenrannan Rutolassa tutustumme kulttuurihistoriallisesti rikkaaseen ympäristöön: jo kadonneeseen sahayhdyskuntaan ja Salpalinjaan Rutolan kyläpolulla. Mukana kävelyllä on Salpalinja-opas, joka johdattaa kävelijät alueen maiseman saloihin. Reitti on noin 3,5 km pitkä ja helppokulkuinen. Varaa mukaan kävelylle säänmukainen varustus ja maastokengät. Kokoontuminen Rutolan VPK:n pihalla (Munterontie 216).

Lisätiedot: Aura Alaraudanjoki, aura.alaraudanjoki@proagria.fi, p. 050 4526137

ETELÄ-POHJANMAA

To 20.10. klo 13 Lapua, Simpsiö

Maisemapäivän kävely Lapuan Simpsiönvuoren maastossa. Reitti kulkee mäkisessä Simpsiön maastossa, pääosin mm. pitkospuita/metsäpolkua pitkin. Tutustumme Simpsiönvuoren kulttuurihistoriaan aina 1300-luvulta lähtien ja kiipeämme näkötorniin ihailemaan kauas avautuvaa lakeusmaisemaa ja erityisesti Lapuan Alajoen valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Käveltävä reitti on noin 2 km ja sijoittuu osin hieman haastavaankin maastoon, joten varustaudu tukevilla maastokengillä. Lähtö- ja paluupiste on hiihtokeskuksella, Simpsiörinteentie 28 62100 Lapua.

Lisätiedot: Marika Turpeinen, marika.turpeinen@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 825 2410

ETELÄ-SAVO

To 20.10.2022 klo 13 Mikkeli, Tuukkala

Maisemakävely arkimaisemassa Mikkelin Tuukkalassa. Kokoontuminen Tuukkalan kalmistokentällä Tuukkalankylätien ja Surnuintien risteyksessä klo 13. Kävelemme Kokkovuoren maastossa noin 2 km matkan. Tutustumme maastosta löytyviin ihmistoiminnan merkkeihin eri aikakausilta. Tuukkalan kalmisto on yksi Suomen merkittävimmistä muinaisjäännöksistä ja Saimaa Geoparkin kohde, lisäksi alueelta löytyy muita kätkettyjä kohteita. Kävelemme poluilla mäkisessä maastossa, joten hyvät kengät jalkaan. Sateen sattuessa kävelemme sateessa! Tilaisuuden kesto noin 2 tuntia. Mukana myös Vespaikka – vesistömaisemat vetovoimatekijänä Etelä-Savossa -hanke, jonka rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus ja EU:n maaseuturahasto.

Lisätiedot: Saara Ryhänen, saara.ryhanen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 486 8237.

KESKI-POHJANMAA

To 20.10. klo 12 Lestijärvi, Syri

Kävelemme Syrin kylässä 3,5 km matkan maakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa ja kyläläisten arkimaisemassa. Kyläteitä pitkin kulkevan reitin varrella pääsemme ihailemaan vanhoja rakennuksia ja viljelymaisemaa, jonka keskellä mutkittelee Peritalonpuro. Havainnoimme yhdessä myös maiseman muutoksia. Lähtö- ja paluupisteenä on Syrinkylän koulu (Toholammintie 840).

Lisätiedot: Anu Ainasoja, anu.ainasoja@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 4284

KESKI-SUOMI

To 20.10. klo 13–16 Keuruu, Riiho

Keuruun Riihon kylässä kävelemme upealle Himmaanmäen näköalatornille ja sen viereiselle 0,7 km luontopolulle. Riihon kyläyhdistys esittelee näkötornia tapahtuman alussa. Luontopolku on helppokulkuinen, mutta varustaudu kuitenkin sään mukaisesti. Tilaisuudessa on osallistujille ilmainen kahvitarjoilu kodassa. Ilmoittautumiset kahvituksen takia 13.10.022 mennessä: Maisemapäivän kävely Himmaanmäen näkötornille Keuruun Riihossa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Riihon kyläyhdistyksen ja Haapamäen maa- ja kotitalousseuran kanssa.

Lisätiedot: Paula Salonen, paula.salonen@maajakotitalousnaiset.fi, p. 043 824 9641

POHJOIS-KARJALA

To 20.10. klo 12–15 Joensuu, Kukkola

Kukkolan maisemapäivässä perehdymme muun muassa maiseman ja perinteen arvoon yritystoiminnassa sekä maiseman kuntouttavaan voimaan. Tilaisuudessa kuulemme myös Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöohjelmasta ja kuljemme yhdessä maisemakävelyn merkeissä. Seminaaritilaisuus Kukkolan kivinavetassa pidetään klo 12–14, jonka jälkeen maisemakävely Kukkolan tilan alueella klo 14–15.

Tarkempi päivän ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen: Maisemapäivän kävely Kukkolassa . Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Pohjois-Karjalan Maataloussäätiön Kukkolan tila ja Yhteinen ympäristö - elinvoimaa ympäristöstä -hanke. Yhteinen ympäristö-hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut, Nurmeksen kaupunki ja EU:n maaseuturahasto.

Lisätiedot: Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 301 2409.

POHJOIS-SAVO

To 20.10. klo 13.30–15.30 Kuopio

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto täyttää 5 vuotta! Kokoontuminen Tuomiokirkon portailla (Snellmanin puiston puolella), jossa kirkon henkilökunta esittelee lyhyesti kirkon. Kävelemme 5-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kaupunkipuiston ympäri Kuopion kaupunginpuutarhuri Sari Riekkisen kanssa ja ihailemme maisemia, luontoa ja kulttuuriympäristöämme. Tarjolla lämmintä juomaa Väinölänniemessä (etukäteen ilmoittautuneille). Kävelyreitin pituus ja kesto noin 2,5 km ja 2 tuntia.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tarjoilun vuoksi: Kukka Koskinen, kukka.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 057 1643

SATAKUNTA

To 20.10. klo 16 Huittinen, Mutilahti

Maisemakävely Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston kulttuurimaisemissa. Kokoontuminen Isosuon pysäköintialueella, Mutilahdentie 201, Huittinen klo 16. Retkellä pääsemme ihastelemaan Isosuon maisemia, tutustumme turvesuulin historiaan sekä Puurijärven lintukosteikkoon. Lintuopas Marko Dahlman opastaa meidät lintubongauksen saloihin. Kävelyn jälkeen keitämme kahvit trangialla. Ota halutessasi omia eväitä mukaan. Tilaisuuden kesto noin 2 tuntia ja reitin pituus 2,5 km. Sään mukainen varustus. Tilaisuudessa myös mukana Avoimet tulet -hanke, joka toteutetaan Joutsenten reitti ry:n rahoituksella Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Lisätietoja: Milla Nikko, milla.nikko@proagria.fi, p. 050 590 2085

Kansainvälisen maisemapäivän taustalla on Euroopan neuvoston aloite, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Maisemapäivänä juhlistettaviin maisemiin kuuluvat niin kauniit kuin arkisetkin maaseutumaisemat, kaupunkimaisemat ja luonnonmaisemat. Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain lokakuun 20. päivä, tänä vuonna jo kuudetta kertaa.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Suomessa maisemapäivän viettoon kuuluvat ohjattujen maisemakävelyiden lisäksi maisemia juhlistava valokuvauskilpailu ja #arkimaisema-valokuvakampanja. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoa maisemapäivän taustasta ja muista tapahtumista: 
https://www.ymparisto.fi/fi-FI...