Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Edustajakokouksen satoa

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten jäsenistö Kainuusta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta kokoontui edustajakokoukseensa Outokumpuun lokakuun 27. päivänä 2023. Kokouksessa oli esillä sääntömääräiset asiat, mm. erovuoroisten piirijohtokunnan jäsenten valinta. Kokousesitelmän piti aluevaltuutettu, lääkäri, partiolainen Laura Tiittanen aiheesta Hyvinvoiva Itä-Suomi – järjestöt yhteistyössä.

Edustajakokous 27 10 2023

Kokouksen alussa jaettiin seuraavat Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten myöntämät tunnustukset

Pohjois-Karjalan Vuoden Maa- ja kotitalousnainen 2023. Tunnustuksen sai Maija-Liisa Pietarinen Outokummun maa- ja kotitalousseurasta. Maija-Liisa on ahkera osallistuja talkoisiin. Esimerkiksi Joensuun SILVA-metsänäyttelyn Maa- ja kotitalousnaisten kahvi- ja ruokatelttojen talkoissa hän on tuttu näky vuosien varrelta, tänäkin syksynä tapahtuman teltanpystytyksissä ja -puruissa. Talkoohenkisyys ei rajoitu vain yhteen järjestöön, vaan Maija-Liisa toimii aktiivisesti myös esimerkiksi koiranäyttelyiden järjestelyissä. Hän on aktiivinen myös metsästysseuratoiminnassa, sillä hirvenmetsästys on Maija-Liisalla tärkeällä sijalla syksyisin. Outokummun maa- ja kotitalousseurassa hän on tällä hetkellä toista kautta puheenjohtajana, ja sitä ennen Maija-Liisa oli varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Pohjois-Savon Vuoden Maa- ja kotitalousnainen 2023. Tunnustuksen sai Anna Mönkkönen Vehmersalmen maa- ja kotitalousnaisista. Anna on pitkän linjan aktiivinen toimija Vehmersalmen yhdistyksessä ja ollut mukana toiminnassa ainakin 30 – 40 vuotta. Kaikenlainen talkootoiminta on tullut Annalle vuosien varrella tutuksi, esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaisten syyskuisessa Kuopion Kalaryssäyksessä. Vehmersalmella hänellä on myös omaa muonitustoimintaa. Myös luottamustehtävissä Anna on toiminut, ollen pitkäaikainen sihteeri tälläkin hetkellä Vehmersalmen maa- ja kotitalousnaisissa. Luottamustehtäviä on ollut myös maakunnallisesti, ja Anna on kuulunut Maa ja kotitalousnaisten Pohjois-Savon piirijohtokuntaan aiemmin. Tälläkin hetkellä Anna Mönkkönen on Pohjois-Savon maatalouden edistämissäätiön hallituksen jäsen.

Kainuun Vuoden Maa- ja kotitalousnaiset 2023. Tunnustuksen saivat kajaanilaiset henkilöjäsenemme Soili Hypén ja Tuuli Mäkinen. Tarmokas asiantuntijakaksikkomme on rakentanut Kajaanissa yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa teemoissa, joissa maa- ja kotitalousnaisten toimet ja arvomaailma on kohdannut muita toimijoita. Esimerkiksi järjestömme takavuosina toteuttama Pieni pala maaseutua -kampanja ja Taito ry:n käynnistämä pellavakampanja ovat löytäneet tämän kaksikon avulla käytännön toteutusväyliä erityisesti Ensilän palstaviljelijät -yhdistysyhteistyöstä. Kaksikon vapaaehtois- ja järjestötyö on näkynyt innovatiivisina yhteistyökuvioina mm. maahanmuuttoon, kehitysyhteistyöhön, vanhuksiin ja lapsiin liittyen. Näin kaksikko on paitsi työajalla myös talkootyönä ja yhteistyönä vienyt eteenpäin tärkeitä arvoja, jotka kuuluvat maa- ja kotitalousnaisten tahtoon tehdä Suomesta kaikille kestävä, osaava ja osallistava yhteiskunta.

Tämän vuosittain jaettavan tunnustuksen saajiksi etsittiin henkilöitä, joka edistävät alueellaan Maa- ja kotitalousnaisten toimintaa, toimivat aktiivisesti järjestön hyväksi ja jaksavat myös innostaa ja kannustaa muita toimintaan mukaan. Tänä vuonna pyydettiin Itä-Suomessa ehdotuksia erityisesti uutterista talkootyön tekijöistä. Tunnustukset myönsi Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirijohtokunta.