Etelä-Suomen Maistuva maaseutuyritys -tunnustuspalkinnot on jaettu

4 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista

Yritykset julkistettiin Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa Tampereella 17.11.2023

Maistuvat maaseutuyritykset 2023

Maa- ja kotitalousnaiset tuovat esille suomalaista ruokaa, sen tuottajia ja sankaritarinoita suomalaisen ruoan takana. Olemme valinneet Etelä-Suomen Maistuvia maaseutuyrityksiä jo kuutena vuonna. Tämän vuoden Maistuvat maaseutuyritykset julkaistiin Tampereella Suomen Kädentaidot -messujen avajaissa pe 17.11.2023.

 • Yritysten valitsemiseksi pyysimme Etelä-Suomen alueen maakunnista kuluttajilta ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, tilamyymälöistä, ruokapalveluyrityksistä ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista, kertoo toiminnanjohtaja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

 Voittajia ovat:

 • Etelä-Karjala: Kuorttisen Luomukanala
 • Häme: Asikkalan juustola
 • Kymenlaakso: Takaladon Liha
 • Pirkanmaa: Unkilan tila, Kesäkahvio Pakari
 • Uusimaa: Vaihian tila

Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijaraati painotti mm. seuraavia tekijöitä:

 • Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus
 • Yrityksen halu kehittyä ja uudistua
 • Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä
 • Yrityksen toiminnan vaikutukset ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle
 • Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin

Etelä-Karjala: Kuorttisen Luomukanala

Suomen vanhin luomukanala Kuorttisen Luomukanala asettaa korkeat standardit laadulle ja erityisesti eläinten hyvinvoinnille. Kanat saavat toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistään tilalla, jossa ne nukkuvat puuorsissa ja munivat viihtyisiin pesiin. Kanat kasvatetaan itse ja saavat nauttia vapaudestaan aina. Luomukauraa käytetään kanojen rehussa, ja kaikki valmistusvaiheet, mukaan lukien rehun valmistus, kanat ja pakkaamo, ovat omissa käsissä. Tuloksena ovat maukkaat vapaan ja ulkoilevan luomukanan ruskeat luomumunat.

Kuorttisen Luomukanalan yrittäjät sitoutuvat rakkaudella ja kovalla työllä varmistamaan, että kaikki mitä kanat syövät myös heijastuu herkullisessa kananmunassa. Kanan hyvinvointi on keskeinen osa tuotantoa, ja Kuorttisen luomukanala Lappeenrannassa tekee asiat juuri niin kuin kana itse haluaa, koska se tietää parhaiten.

https://www.kuorttisenluomukanala.fi/
https://www.facebook.com/kuorttisenluomukanala/
https://www.instagram.com/kuorttisenluomukanala/

Häme: Asikkalan juustola

Nuoret innovatiiviset yrittäjät ja maistuvat tuotteet.” ”Rohkea ja onnistunut panostus oman tilan tuotteen jatkojalostukseen.” Muun muassa näin kuvaillaan Asikkalan juustolan tuotteita sekä yrittäjiä Emma ja Juho Murtoa, joiden juustola valmistui omalle maitotilalle joulukuussa 2022.

Hieman vajaan vuoden toimineen yrityksen päätuotteita ovat paisto- ja grillijuusto, maustamaton jugurtti ja pastöroitu maito, joita myydään Reko-piirien kautta, lähikaupoissa, suoraan ravintoloille ja tietenkin omalta tilalta! Asikkalan juustolassa kunnioitetaan laadukasta raaka-ainettaan ja valmistaan tuotteet mahdollisimman vähällä käsittelyllä.

https://www.facebook.com/asikkalanjuustola
https://www.tiktok.com/@asikkalanjuustola

Kymenlaakso: Takaladon Liha

Haminan sydämessä sijaitseva Takaladon Liha kutsuu asiakkaat tutustumaan ainutlaatuiseen maailmaansa, jossa korkea laatu, intohimo ja perinteiden kunnioitus yhdistyvät herkullisten lihatuotteiden valmistukseen. Satu ja Mika Nopasen vuosikymmeniä sitten aloittama yrittäjyys jatkuu nyt uuden sukupolven, Teemu Nopasen, johdolla, ja Takaladon tarina elää vahvempana kuin koskaan. Takaladon Liha tarjoaa asiakkailleen 100 % kotimaisia lihatuotteita, joissa ei tingitä laadusta.

Yrityksessä liha ei ole pelkkä tuote vaan intohimo ja sitoutuminen ainutlaatuisen maun ja tuoreuden tarjoamiseen. Takaladon tarina alkoi Satu ja Mika Nopasen rohkeasta päätöksestä ryhtyä yrittäjiksi, ja tänään Teemu Nopanen jatkaa tarinan kertomista toimitusjohtajana. Perinteen kunnioitus on vahvasti läsnä yrityksen arvoissa, mutta samalla Takalato panostaa jatkuvasti kehitykseen ja uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Yritys on saavuttanut suosiota paitsi Haminassa myös laajemmin, osoittaen, että laatu ja intohimo eivät tunne rajoja.

https://www.takalato.fi/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063548505371

Pirkanmaa: Unkilan tila, Kesäkahvio Pakari

Orivedellä Siitaman kylässä sijaitsevan Unkilan tilan Pakarissa toimii kesäviikonloppuisin ja vielä joulun aikaankin kahvio. Pakarin ikkunasta näkyvillä pelloilla kasvavasta viljasta jauhetuista jauhoista tilan emäntä Sanna Unkila leipoo herkulliset tarjottavat kahvioon sekä erilaisiin tapahtumiin myytäviksi. Asiakkaat arvostavat erityisesti oman tilan viljasta valmistettuja tuotteita, hyvää palvelua ja mukavaa maalaismiljöötä, joista kaikista voi Pakarissa käydessään nauttia!

https://www.facebook.com/unkilantila
Instagram: @kesakahviopakari @unkilantila

Uusimaa: Vaihian tila

Vaihian Kaalinviljely Nurmijärvellä kukoistaa sukupolvelta toiselle kulkevalla voimalla ja intohimolla. Kaarle "Kalle" Vaihian vuonna 1950 aloittama kaalinviljelyperinne on muovautunut perheen tarinaksi, joka kantaa mukanaan laadukkaiden ja maukkaiden kaalien perinnettä yli seitsemän vuosikymmenen ajan. 1970-luvun lopulla tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen myötä Kallen poika Seppo Vaihia astui rohkeasti tilan johtoon. Seppo ja hänen vaimonsa Pirkko omistautuivat tilan viljelylle vuoteen 2012 saakka, jolloin uusi vaihdos toi tilan isännäksi Sepon ja Pirkon nuorimman lapsen, Sami Vaihian.

Tänä päivänä Vaihian perheyritys on ylpeästi sitoutunut tuottamaan puhdasta lähiruokaa. Seppo ja Pirkko ovat edelleen aktiivisesti mukana tilan töissä, jakamassa arvokasta kokemustaan ja vaalien perinteen voimaa. Satokauden aikana tilan Kaalikioskista voi hakea tuoreet kaalit ja muita lähituottajien antimia. Kaalikioskista löytyy vaihteleva valikoima kaaleja, muita vihanneksia sekä tilan omia kananmunia. Lisäksi Vaihian perhe valmistaa itse herkullisia tuotteita, kuten lehtikaali/basilikapestoa, lehtikuohua ja kuivattua lehtikaalta, jotka ovat tarjolla Kaalikioskilla.

https://www.vaihiantila.fi/
https://www.facebook.com/vaihiantila
https://www.instagram.com/vaihiantila/