Elämyksiä lähialueelta -kaksi kummaa kohdetta

1 min lukuaika

Matkailu

Elämyksiä löytääkseen ei tarvitse matkustaa kauas. Lähialueeltakin löytyy erikoista nähtävää.

Kuppikivi sievi

Kevään antaessa ennusmerkkejään innostuin suunnittelemaan uusia retkikohteita. Elämyksiä löytääkseen ei tarvitse matkustaa kauas. Kurkistetaan menneiden kesien käyntikohteisiini Sieviin ja Rautioon.

Sievin Vanhankirkon hautausmaalta löytyy vanha, paikalle turvaan ja nähtäville siirretty kuppikivi. Kivi ei ole järin iso, mutta sen pinnalla on erikokoisia koloja -kuppisyvänteitä. Onko kuppeja käytetty uhraukseen vai toimiko se aikanaan muinaisena kyläkarttana? Kaiversiko kolot ihminen vai luontoäiti? Kukapa tietää. Kiehtova muisto vähintään tuhannen vuoden takaa sen kuitenkin uskotaan olevan. Kuppeihin satanutta vettä on voitu pitää pyhänä ja parantavana. Tai sitten kuppien kautta on tavoiteltu yhteyttä tuonpuoleiseen. Jännittävää!

Kuva. Vanhankirkon mystinen kuppikivi

Raution Kettupöllässä, lähes kymmenen kilometrin mittaisen metsäautotien ja hankalakulkuisen polun päässä seistä jököttää Eihvelin torni. Tornin on suunnitellut Eino Argillander ja kyläyhdistys on nostanut sen pystyyn talkoovoimin vuonna 2008. Tornin huipulle kiivettyään saa ihastella ympärille aukeavaa kaunista metsäluontoa.

Kuva. Eiffelin sukulaistorni Eihveli

Ennen alastuloaan voi tiputtaa lantin kolikkoautomaattiin. Joskin minulle jäi epäselväksi kuka lantit kokoaa.