Tuotteiden nimisuojaus tuo kunniaa suomalaiselle ruokakulttuurille

2 min lukuaika

Uutinen

Eurooppalainen nimisuojajärjestelmä nostaa esiin suomalaisiakin huipputuotteita.

Lapin Puikula on yksi nimisuojatuista suomalaistuotteista.

Sunnunnuntaina 28.2. vietetään Kalevalan päivää. Juhlinnan kohteena on suomalainen kulttuuri, siis myös suomalainen ruokakulttuuri. Eurooppalainen nimisuojajärjestelmä nostaa esiin myös suomalaisia huipputuotteita.

Euroopassa on noin 3 500 nimisuojattua tuotetta, joista vain 12 on tällä hetkellä suomalaisia. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) tekevät aktiivisesti yhteistyötä sen puolesta, että Suomeen saataisiin lisää alkuperämerkittyjä tuotteita ja että nimisuojauksen arvo nousisi paremmin yleiseen tietoisuuteen.

”Arvostamme Suomessa ulkomaisia nimisuojatuotteita kuten Feta-juustoa tai Prosciutto di Parma -kinkkua, mutta samalla unohdamme oman ruokakulttuurimme hienoudet”, MKN:n Keskuksen ruoka- ja ravitsemusalan kehittämispäällikkö Marita Suontausta harmittelee. Yliopistojen ja MKN:n käynnissä olevan yhteishankkeen avulla tuodaan nimisuojatietoutta erityisesti ruoka-alan oppilaitoksiin. Digitaalinen opetusmateriaali valmistuu tämän vuoden aikana.

MKN:n asiantuntijoita koulutetaan samalla ohjeistamaan ryhmittymiä, jotka voivat hakea yleiseurooppalaista alkuperämerkintää suomalaiselle tuotteelle. Tällä hetkellä Aito saunapalvikinkku -tuotteen nimisuojahakemus on jo Euroopan komission käsittelyssä. Kansallisen vaiheen selvityksessä ovat ainakin Suonenjoen mansikka ja Savolainen talkkuna.

”Kun tuote on Suomessa tunnettu ja tunnistettu, myös ulkomaalaiset matkailijat osaavat siihen tarttua. Erityisesti eteläeurooppalaiset tuntevat hyvin alkuperämerkityt tuotteet ja osaavat niitä etsiä”, projektipäällikkö Mervi Louhivaara Brahea-keskuksesta muistuttaa.

Nimisuojan puolesta toimijat korostavat, että kyseessä on ruokakulttuurin tuotteisiin liitetty laatujärjestelmä, joka edellyttää yhteistyötä. Nimisuojaa voi hakea maantieteellistä alkuperää edustavalle tuotteelle tai tuoteperheelle, ei yksittäisen yrityksen tuotemerkille.

”Nimisuojatuotteiden ei ole tarkoitus pitää hengissä muinaisia perinnereseptejä, vaan tuoda esiin kaupallisesti valmistettavia tuotteita, jotka kuuluvat omaan elävään ruokakulttuuriimme”, erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen Ruralia-instituutista painottaa.

Kuva: Julia Kivelä, Aitoja makuja

SUOMALAISET NIMISUOJATUT TUOTTEET v. 2021

Lapin Poron kuivaliha
Lapin Poron liha
Lapin Poron kylmäsavuliha

Lapin Puikula
Kitkan viisas
Karjalanpiirakka
Kainuun rönttönen

Puruveden muikku
Kalakukko
Sahti
Suomalainen Vodka
Suomalainen Marjalikööri, Suomalainen Hedelmälikööri

Tietoa nimisuojausjärjestelmästä ja aiheeseen liittyvää esitysmateriaalia:
aitojamakuja.fi/nimisuoja

Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Marita Suontausta
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi
p. +358 40 526 4619

Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
marjo.sarkka-tirkkonen@helsinki.fi
p. +358 44 590 6849

Projektipäällikkö Mervi Louhivaara
Turun yliopiston Brahea-keskus
mervi.louhivaara@utu.fi
p. +358 40 026 0390