Juuresten kalpea kuningas on paahdettuna parhaimmillaan

2 min lukuaika

Uutinen

Palsternakka maustaa, pehmentää ja mehevöittää ruoan kuin ruoan

Palsternakka maustaa ja mehevöittää mainiosti myös pizzan. Kuva Kati Lazska.
Yksi monipuolisimmista juureksistamme maustaa, pehmentää ja mehevöittää ruoan kuin ruoan.
Palsternakka (Pastinaca sativa) on monille tuttu erityisesti keittojuureksena. Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on kuitenkin hyvin monikäyttöinen varastojuures. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
”Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa”, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.
”Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.”
Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.
”Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen”, Pummila vinkkaa.
Pataan, taikinaan ja raakaherkkuna
Palsternakkaa voi käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. Erityisen herkullista se on sipseinä. Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, ja se maistuukin sukulaisensa tapaan myös raakana.
Pummila kehottaa lisäämään palsternakkaa myös raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.
”Pieni määrä maustaa mukavasti myös smoothien tai juuresmehun.”
Palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Siinä on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Juures sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.
Maa- ja kotitalousnaisten teemakasviksena on tammikuussa palsternakka ja muut varastojuurekset. Palsternakkatietoutta ja lisää reseptejä esillä Koti ja maaseutu -lehdessä numerossa 1/2021.