Etelä-Suomen ruokakurssitarjotin 2024

MKN Etelä-Suomi
08045ee3e7214b5ac2bcbf0631acdf1e

Tänä vuonna tarjoamme ruokakursseille seuraavia teemoja:

Varautuminen 

Tervetuloa kurssille, jossa opettelemme selviytymään häiriötilanteista ja varautumaan kotitalouden ruokahuollon haasteisiin ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Harjoittelemme erilaisten välineiden, kuten trangian, kaasupolttimen ja risukeittimen käyttöä.

Kurssin aikana tutustumme siihen, miten voimme hyödyntää näitä välineitä ruoanvalmistuksessa ja ruokahuollon järjestämisessä ulkona, esimerkiksi laavulla, kodassa tai omalla pihalla. Opimme valmistamaan ruokaa erilaisilla keittimillä ja tutustumme samalla erilaisiin ruoanlaittotekniikoihin, jotka ovat hyödyllisiä tilanteissa, joissa perinteisiä keittiölaitteita ei ole käytettävissä.

Lisäksi kurssilla perehdymme kotivaraan ja suomalaiseen ruokaturvaan. Opimme, miten voimme varautua mahdollisiin häiriötilanteisiin kotona olipa kyseessä sähkökatko, luonnonkatastrofi tai muu poikkeustilanne.
 
Hyvä ravitsemus 

Vuonna 2023 päivitetyt Pohjoismaiset ravitsemussuositukset korostavat monipuolisten kasvisten, kalojen, vähärasvaisten maitotuotteiden ja palkokasvien tärkeyttä terveellisessä ruokavaliossa. Tämä kurssi tarjoaa sinulle käytännön vinkkejä, joiden avulla voit toteuttaa näitä suosituksia omassa arjessasi.

Kasvikset ovat ravitsemuksen kulmakiviä, ja kurssilla opimme erilaisia tapoja sisällyttää niitä ruokavalioomme päivittäin. Kalojen terveysvaikutukset ovat myös kiistattomat, ja kurssilla opimme valmistamaan herkullisia ja terveellisiä kalaruokia, jotka täyttävät suositusten mukaiset ravintoainetarpeet. Lisäksi tutustumme vähärasvaisten maitotuotteiden ja palkokasvien terveyshyötyihin ja opimme, miten voimme sisällyttää ne osaksi monipuolista ruokavaliota.

Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla tylsä tai mauton! Tule mukaan oppimaan, miten voit syödä terveellisesti makua unohtamatta!

Kiinalainen keittiö

Kiinalainen keittiö on todellinen ilotulitus makuja ja tuoksuja, ja se on ansainnut suuren suosion ympäri maailmaa. Tule mukaan oppimaan kokkaamaan herkullisia kiinalaisia ruokia, kuten wokkeja ja hapanimeläkastiketta, ja kokeilemaan syömistä perinteisillä puikoilla!

Kiinalainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja vaihtelee eri alueiden välillä. Siitä huolimatta on olemassa joitakin peruspiirteitä, jotka tekevät siitä niin herkullisen ja suositun. Wokit ovat yksi kiinalaisen keittiön kulmakivistä, ja ne tarjoavat rajattomasti mahdollisuuksia luoda värikkäitä ja ravitsevia ruokia erilaisten vihannesten, lihojen ja kastikkeiden kanssa. Hapanimeläkastike on toinen kiinalaisen keittiön klassikko, joka yhdistää makean ja hapokkaan maun täydellisesti.

Kurssilla opimme kiinalaisen ruoanvalmistuksen perinteitä. Anna kiinalaisten makujen ja tuoksujen viedä sinut mukanaan ja löydä uusia suosikkeja ruokapöydässäsi. 

Monipuoliset yrtit

Basilika on valittu vuoden vihannekseksi 2024. Mutta basilika on vain yksi monista herkullisista yrteistä, joita voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tämä ruokakurssi tarjoaa tilaisuuden tutustua erilaisiin ja monipuolisiin yrtteihin, jotka tuovat makua ja väriä ruokiin sekä herkkuihin. Yrttien tuoreus ja laatu ovat avainasemassa, kun halutaan saavuttaa parhaat mahdolliset makuelämykset. Basilika, rosmariini, timjami, minttu, korianteri, persilja - lista on pitkä! 

Tällä kurssilla opimme myös miten kasvatamme ja hoidamme yrttejä omalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. Yrttien kasvatus on helppoa ja palkitsevaa, ja se antaa mahdollisuuden nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden. Voit unohtaa kaupan yrttipurkit ja nauttia omien kasvattamiesi yrttien tuoksusta ja mausta joka päivä! Tule mukaan tälle herkulliselle matkalle yrttien maailmaan! 

Sokkoruokakurssi

Tervetuloa mysteeriselle sokkoruokakurssille, jossa ruoanlaitto on täynnä yllätyksiä ja seikkailua! Tässä kurssissa et tiedä etukäteen, mitä aiheena on - uskallatko ottaa haasteen vastaan? Valitsemme reseptit ja ruokateemat, jotka paljastetaan vasta kurssin alkaessa. Valmistaudu yllättymään ja nauttimaan ruoasta, joka on täynnä yllätyksiä ja herkullisia makuelämyksiä. 

Toscanalainen keittiö

Toscanalainen ruoka kietoutuu yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, jotka heijastavat alueen rikasta maaperää ja ilmastoa. Toscana on tunnettu herkullisista pavuista, tuoreista kasviksista, laadukkaasta oliiviöljystä ja aromaattisista yrteistä, jotka luovat ruokiin ainutlaatuisen makumaailman. 

Toscanalaisessa keittiössä yksinkertaisuus ja selkeys ovat avainsanoja. Ruoka valmistetaan usein perinteisin menetelmin, ja raaka-aineiden laatu korostuu. Esimerkiksi toscanalaiset papuruoat, kuten ribollita (papukeitto) ja fagioli all'uccelletto (pavut tomaattikastikkeessa), ovat suosittuja ja täyttäviä vaihtoehtoja. Tuoreet kasvikset kuten tomaatit, kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika löytävät tiensä moniin toscanalaisiin ruokiin, kuten ratatouilleen tai grillattuihin vihanneksiin.

Toscanalainen ruoka on täynnä makua ja tunnelmaa, ja se kutsuu nauttimaan ruoasta hitaasti yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Anna ruoan viedä sinut Italian aurinkoisen maaseudun tunnelmiin. Buon appetito!

Juurevat juurekset 

Juurekset ovat sydäntalven aarteita! Niiden maanläheinen maku ja ravitsevat ominaisuudet tuovat lämpöä ja energiaa pimeään vuodenaikaan. Olipa kyseessä sitten porkkana, palsternakka, maa-artisokka tai lanttu, nämä juurekset tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia ruoanlaittoon. Kotimaisista juureksista voit loihtia herkkuja niin alkuruokiin, pääruokiin kuin jälkiruokiinkin. Niiden monipuolisuus yllättää ja ilahduttaa makunystyröitäsi. Juurekset tuovat myös vaihtelua ja keveyttä tuttuihin ruokiin.

Koukuttavat kalaruoat

Mikään ei vedä vertoja herkullisille kalaruoille! Onhan kala tunnetusti terveellistä ja monipuolista ruokaa, joka tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ruoanlaittoon. Kotimaisia kalalajikkeita on saatavilla tuoreena, säilykkeinä, pakasteina ja puolivalmisteina. Haluatko löytää uusia ja koukuttavia kalareseptejä? Tule mukaan oppimaan vinkkejä herkullisten kalaruokien valmistamiseen. Opit käyttämään erilaisia kalalajeja ja kalatuotteita unohtamatta tietysti kalasta saatavan ravitsemuksellisen hyödyn merkitystä terveellisen ruokavalion osana. Ei enää samoja vanhoja kalareseptejä! 

Luonnonyrtit

Tervetuloa luonnonyrttien maailmaan! Jokamiehenoikeudet avaavat meille oven luonnon aarreaittaan. Kurssilla opit tunnistamaan erilaisia luonnonyrttejä ja löydät ne omasta lähiympäristöstäsi – todellista lähiruokaa parhaimmillaan! Kurssin ajankohta, huhtikuun lopusta alkukesään, on täydellinen aika perehtyä luonnon tarjoamiin herkkuihin, kun yrtit ovat tuoreimmillaan ja maukkaimmillaan. Oli kyse sitten nokkosesta tai voikukasta, opastamme sinua hyödyntämään ne ruoanlaitossa herkullisella tavalla. 

Ole yhteydessä ruoka-asiantuntijoihimme ja pyydä tarjous kurssista yhdistykselle tai ystäväporukalle.

Suvi Malin Uusimaa
Satu Nokkonen Häme ja Pirkanmaa
Jenni Kunnaala Häme ja Pirkanmaa
Hannele Veteli Kymenlaakso ja Etelä-Karjala

 

mkn_artikkelikuva620x360.jpg

 

 

 

 

 

Lue lisää tapahtumasta / ilmoittaudu